Premiile literare „Ziarul de Iași”

Redacția Publicat la: 23-05-2016

Premiul național de proză „Ziarul de Iași” i-a fost acordat în acest an lui Octavian Soviany, pentru romanul Moartea lui Siegfried, apărut în 2015 la editura Cartea Românească. Juriul acestui premiu prestigios este format din: Alexandru Călinescu (președinte), Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Mironescu și Antonio Patraș.

Argumentul a fost rostit de președintele juriului: «Ziarul de Iaşi» premiază anul acesta un scriitor cu multiple valenţe: prozator, poet, eseist, dramaturg, traducător. Moartea lui Siegfried este un ro­man complex, pasionant, desfăşurat pe mai multe planuri narative şi cu o largă deschidere sim­bolică. E o carte care, cu certitudine, marchează un moment important în destinul literar al lui Octavian Soviany“.

La decernarea premiului, Octavian Soviany a declarat: „Este un premiu important în cariera mea şi cred că şi acest roman este poate la fel de important. Am încercat să schimb registrul stilistic şi cred că este un roman care încearcă să semene cu o simfonie. Idea de structură muzicală a existat în mintea mea de mult. Sunt onorat că primesc acest premiu“.

În luna august 2015, revista TIMPUL a dedicat un amplu dosar tematic cărții lui Octavian Soviany, având titlul „Literatura și Răul”. Iată argumentul lui Radu Vancu, coordonatorul acestui dosar: „Cu Moartea lui Siegfried, Octavian Soviany își duce mai departe proiectul narativ major – și o face la fel de somptuos stilistic precum în Viața lui Kostas Venetis. Ancheta [din revista Timpul, n.red.] încearcă să observe și să explice resorturile profunde, tematice și stilistice, ale acestei proze obsedate de un Rău pe care-l convertește într-un stil de o strălucire întunecată. Bataille, sunt sigur, ar fi scris cu deliciu un capitol întreg despre Soviany în monografia lui despre complicata relație dintre Literatură și Rău”. La acest dosar, pe care îl puteți citi pe pagina revistei TIMPUL, au participat: Dan Gulea, Cristian Fulaș, Andrei C. Șerban, Ioan Șerbu și Dan-Liviu Boeriu.

Premiul pentru debut al „Ziarului de Iași” i-a fost acordat lui Alexandru Istrate, pentru volumul De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii şi colec­ţionari în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX (Editura Universităţii „Al.I. Cuza“, 2015).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe