SFR a aniversat cei 40 de ani de existență a filmului Mere roșii

Bianca-Mihaela Hrițac Publicat la: 31-05-2016

In memoriam: evenimentul a readus în scenă numele regretatului Alexandru Tatos

În cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc a avut loc gala filmului Mere roșii, regizat de Alexandru Tatos. Evenimentul s-a desfășurat vineri, 6 mai, începând cu ora 18:30 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Publicul a fost întâmpinat de directorul festivalului, Andrei Giurgia, care a prezentat câteva aspecte referitoare la film, la distribuția acestuia și la perioada în care a fost realizat. Ulterior, participanții la gală au fost invitați să urmărească lungmetrajul. La final, cinefilii au plecat acasă cu mere roșii.

Liana Tatos, Mircea Diaconu, Elisabeta Bostan, Ileana Popovici, Șerban Marinescu, Laurențiu Damian, Dorel Vișan, Dan Pița și criticul de film Irina Margareta Nistor au fost prezenți la aniversarea celor 40 de ani ai filmului Mere roșii. La finalul proiecției, Ancuța Ciocoiu a interpretat imnul festivalului de anul acesta și a îndemnat publicul să nu-i fie frică să iubească filmul românesc, în toată frumusețea sa.

Activitatea cinematografică a actorului Mircea Diaconu, multiplu premiată

Actorul Mircea Diaconu a fost premiat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru întreaga sa activitate cinematografică. Premiul a fost înmânat de Irina Margareta Nistor, care a citit o scrisoare din partea președintelui ICR, Radu Boroianu: „Mircea Diaconu, ar fi inutil să ocolim vorbele mari atunci când ne referim la creatori inconfundabili. Actorul, omul de teatru și poetul Mircea Diaconu e altfel și mereu același cu o gamă de mijloace și un temperament de nestăpânit, ce pare că vine din adâncuri și se unește cu o energie ce este dăruită de Univers. (...) Prețuirea mea pentru el este totală și bucuria de a o spune, și pentru el, și pentru alți câțiva importanți confrați de-ai săi de talent și de caracter este pe măsură”. Actorului i-a fost decernat și trofeul „Serile Filmului Românesc”. De asemenea, artistul a primit un premiu și din partea Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Trofeul, realizat sub forma unui măr roșu, a fost înmânat de președintele Laurențiu Damian.

Viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Iași, Mihai Chirica, a oferit distincții și diplome de excelență lui Mircea Diaconu, Elisabetei Bostan, maestrului Dan Pița, actorului Dorel Vișan și, nu în ultimul rând, ambasadorului cultural al Festivalului, Irina Margareta Nistor. „Vă mulțumesc pentru că ajutați acest festival. Este singurul festival de film românesc și este cel cu care mă pot lăuda și când călătoresc în străinătate”, a ținut să precizeze doamna filmelor românești.

In memoriam Alexandru Tatos

Soția regretatului regizor al filmului Mere roșii, Liana Tatos, împreună cu Mircea Diaconu, Irina Margareta Nistor și regizorul Dan Pița și-au adus aminte clipe memorabile petrecute cu regretatul regizor Alexandru Tatos. Mircea Diaconu a vorbit despre ce fel de persoană era maestrul: „El a fost un boier, un aristocrat. Filmul Mere roșii a fost primul lui film. Este realizat după o schiță de două pagini și jumătate scrisă de Ion Băieșu și publicată într-o carte de nuvele din anul 1950, numită 38 cu 2. Sandu iubea fiecare secvență a filmului. Era un rafinat și un perfecționist”. „Alexandru Tatos fuma foarte mult. Când intrai în camera lui de hotel, nu-l puteai zări. Muncea și foarte mult, era foarte serios. Familia sa era foarte credincioasă”, și-a amintit regizorul Dan Pița în fața celor prezenți.

Liana Tatos a citit câteva rânduri din jurnalul lui Alexandru Tatos: „Cu ajutorul lui Dan Pița, filmul se curăță foarte mult. Încep să-mi dau seama de câteva lucruri. În primul rând, că m-am apucat de filmul ăsta fără să știu mai nimic. Ieri am văzut filmul cu Dan Pița, Mircea Veroiu și Călin Ghibu. Mi s-au adus multe critici, unele lucruri care se mai pot îndrepta. Două idei desprind din asta. Unu: că nu trebuie să mă aștept la audiență, chiar dacă filmul va mai câștiga până la urmă. Cel mai probabil, se va întâmpla. În cel mai bun caz, va fi un lucru onorabil. Doi: dacă mai vreau să continui pe tărâmul filmului, trebuie să iau lucrurile mult mai în serios.Trebuie să studiez, să mă perfecționez și să merg mai departe”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe