A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Outsider „Grand Baz’Art”, în Gisors

Adina Scutelnicu Publicat la: 08-06-2016

A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Outsider „Grand Baz’Art” va avea loc în perioada 1-3 iulie la Gisors, capitala districtului Norman Vexin, departamentul Eure, Franța.

Tot mai ambițioase, demersurile organizatorilor pentru această ediție au fost de a găzdui, pentru prima dată, 20 de persoane de pe cele cinci continente. Astfel, publicul se va întâlni cu artiști – pictori, desenatori și sculptori – din Franța, Belgia, Polonia, România, Maroc, Australia, Peru și Filipine: Stéphanie Sautenet, Laure Ketfa, Jeanne Giraud, Hubert Duprilot, Jean-Pierre Faurie, Marcel Benais, Stéphane Gillain, Eugeniusz Zegadło, Marian Simon, Mostafa Ben Malek, Liz Parkinson, Gerardo Boza și William Gaudinez.
Firul roșu al acestei ediții este un dublu dialog: pe de o parte, un dialog între arta vie și patrimoniul istoric și cultural al acestui oraș venerabil, iar pe de altă parte, un dialog între creatori din diferite culturi și cu diferite orizonturi artistice – artiști cu pregătire academică și artiști autodidacți care expun împreună, uniți prin refuzul lor de a se lăsa angrenați în mixerul industrial al artei oficiale. 
În acest context, invitatul de onoare din acest an pare a fi o alegere evidentă: Jean-Luc Giraud, „desenator virtuoz și un pionier al imaginilor digitale în Franța” (Laurent Danchin) și, de asemenea, o jumătate din duoul care a creat Mycellium, o rețea de prieteni artiști, instruiți sau autodidacți, anti-mainstream. În posesia deplină a aptitudinilor sale tehnice, pe care le folosește cu rafinament și versatilitate, Jean-Luc Giraud este un artist outsider în ceea ce privește demersurile sale creative. El a petrecut zeci de ani lucrând autoportrete, în orice mod imaginabil și dincolo de imaginație. De fapt, prin autoimpunerea constrângerilor unui singur subiect într-o viață întreagă de creație, acest artist a împins limitele fanteziei cu mult dincolo de ceea ce putea fi închipuit, prin invocarea unei noi fantasme pentru fiecare lucrare. 
Cealaltă jumătate a duoului este scriitorul, criticul de artă și teoreticianul de artă brută Laurent Danchin. În calitate de curator invitat, acesta a prezentat expoziția Chomo: L’ange du Dernier cri (asistat de Aurélien Demaison), la Sala Charpillon. O selecție de lucrări niciodată expuse, un omagiu adus sculptorului Roger Chomeaux zis Chomo, un excepțional artist-filosof care și-a trăit arta și convingerile până la consecințele finale; cel mai bun exemplu de filosofie a autenticității și de sinceritate creativă, care merg dincolo de taxonomiile mărunte.
Dialogul dintre artiștii cu pregătire de specialitate și autodidacți poate fi urmărit în splendida biserică medievală Saint Gervais și Saint Protais, care găzduiește expoziția Ecce Homo. Cei doi plasticieni, Brigitte Breyton și Dumitru Paraschiv, expun, fiecare cu propriile sale mijloace, dar cu o sensibilitate comună, care-i unește, călătoria unui om care devine un Dumnezeu, pe de o parte, și povestea lui Dumnezeu care s-a făcut pe sine om, pe de altă parte. 
La Cetatea Gisors, o fortificație foarte veche din secolul al XI-lea de pe valea râului Epte, va putea fi vizitată o expoziție personală a sculptorului și ceramist Pierre Amourette și, în curtea castelului, o animație artistică interactivă propusă de Mina Mond.
Tradiția premiilor Osk’Art va fi de asemenea continuată; juriul va fi prezidat de Françoise Monnin, redactorul-șef al revistei Artension, iar trofeele au fost create special pentru festival de maestrul sticlar Francis Lefèvre.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile acestei ediții a Festivalului „Grand Baz’Art”, eveniment care are ca partener media revista de cultură contemporană Timpul. Recepția de deschidere va avea loc vineri, 1 iulie, la ora 19.15, la Salle des Fêtes. Intrarea este liberă.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta echipa Grand Baz'Art la: +33 (0) 662625772, contact@grand-baz-art.fr; www.grand-baz-art.fr.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe