VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! Un spectacol despre marginalizare și abuzurile poliției la Teatru Fix din Iași

Comunicat de presă Publicat la: 15-06-2016

Joi, 16 iunie 2016, spectacolul VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC!, de Alex Fifea, David Schwartz și Cătălin Rulea are loc la Teatru Fix din Iași începând cu ora 19:00. Accesul la spectacol este liber, cu rezervare prealabilă și va fi urmat de o dezbatere plecând de la temele atinse în spectacol.

În perioada  februarie-iunie 2016, spectacolul VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! s-a jucat în mai multe orașe ale țării, cu sprijinul Asociaţiei Carusel. Dincolo de promovarea spectacolului, scopul turneului a fost acela de a aduce în atenția publicului tânăr, universitar, subiecte de interes social și politic precum marginalizarea socială, rasismul sau abuzurile asupra categoriilor sociale defavorizate, consumul de droguri și posibilele soluții la aceaste probleme, după cum și punerea în dezbatere a ideii de ”cameră de consum”.
Asociația Carusel este o organizație neguvernamentală din București care acordă sprijin celor mai vulnerabile persoane, propunându-și îmbunătățirea calității vieții acestora. Printre grupurile cu care lucrează Carusel se regăsesc și persoanele care trăiesc în stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, Carusel sprijinind cu precădere persoanele consumatoare de droguri și alcool, cele care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli; și în general persoanele care se află la risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială.

VOI N-AȚI VĂZUT NIMIC! a avut premiera în martie 2015 la Salonul de Proiecte (Anexa M.N.A.C.) în cadrul expoziției ”Eroismul răsare într-un depozit de mărfuri”. Spectacolul a fost rezultatul unei cercetări de aproape un an întreprinsă de Alex Fifea plecând de la circumstanțele morții lui Daniel Dumitrache, zis Dinte, un parcagiu din centrul istoric care în noaptea de 4 martie a încetat din viață la doar 26 de ani în Secția 10 poliție. Regia spectacolului este semnată de David Schwartz, iar muzica și efectele sonore de Cătălin Rulea.
Daniel Dumitrache este, din păcate, reprezentantul unei întregi categorii sociale. Sărăcia, lipsa accesului la educație, consumul de droguri, cazierul sunt tot atâtea motive pentru ca drepturile elementare ale lui Dinte să fie anulate în fața abuzului de putere al poliției. Dezbaterea ce urmează după spectacol își propune să interogheze posibilele răspunsuri sau soluții la una dintre realitățile pe care multe dintre categoriile sociale cele mai vulnerabile, cum ar fi persoanele fără adăpost, lucrătoarele sexuale, parcagiii sau cerșetorii, o au în comun, și anume consumul de droguri.

Organizator: Asociația Carusel
Parteneri: Teatru Fix, Gazeta de Artă Politică, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe