Cum mi-am petrecut TIFF-ul

Andrei Giurgia Publicat la: 28-06-2016

TIFF 2016 pare să fie imaginea unui festival ajuns la maturitate, la un nivel de la care nu are cum să mai crească. A avut atâtea producții și invitați în acest an, încât am putea spune că în rețeta lui secretă nu mai este nimic de adăugat. Perseverență, consecvență și dragoste față de cinematografie și public. Timp de o săptămână, la Cluj-Napoca am întâlnit mari nume ale cinematografiei mondiale, dar și ale celei autohtone.

Sophia Loren – senzația TIFF 2016

Fără îndoială că senzația de la ediția aniversară cu numărul 15 a festivalului a fost Sophia Loren. Actrița care a făcut istorie cu rolurile sale a fost aplaudată la fiecare întâlnire, fie că a fost vorba despre TIFF Lounge, despre discuțiile de după vizionări sau despre gala de închidere. Faimoasa actriță a participat la proiecția producției Căsătorie în stil italian (Matrimonio all’italiana). Sophia Loren a declarat, printre altele, că și-ar fi dorit ca și copiii ei să fi fost acolo, să vadă cât de minunat este publicul. Vineri, 3 iunie, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, actrița a primit Premiul pentru întreaga carieră. Premiul i-a fost oferit de Mădălina Ghenea, care a fost invitată la TIFF pentru rolul din filmul Youth, în regia lui Paolo Sorrentino, în care a jucat alături de Michael Caine.

„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulți ani la TIFF și mă bucur că, în sfârșit, se întâmplă. Sophia Loren este idolul multor generații, o prezență tonică și șarmantă, cu o popularitate enormă în orice colț al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF și o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Sophia Loren completează lista invitaților speciali veniți de-a lungul celor 15 ani la Cluj-Napoca, unii pentru prima dată în România: Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve, Geraldine Chaplin.

Cutremur de 6,9 pe scara Richter la TIFF 2016

La deschiderea TIFF din acest an, Clujul s-a cutremurat sub regia lui Nae Caranfil, când a avut premiera mondială filmul 6,9 pe scara Richter. Piața Unirii din Cluj-Napoca a adunat 3 000 de spectatori, la o gală prezentată de președintele festivalului, Tudor Giurgiu. Au fost toboșari și acrobații aeriene ale francezilor de la Transe Express. Tot la înălțime au fost momentele în care a fost prezentat filmul despre cum a schimbat Festivalul Internațional de Film Transilvania orașul timp de 15 ani. 6,9 pe scara Richter este o comedie „parțial realistă, parțial nerealistă”, a declarat Nae Caranfil. Totul se petrece în jurul poveștii unui tânăr actor de teatru care trece cu greu prin complicatul rol dintr-un spectacol de musical, jonglează cu o nevastă geloasă și depresivă și se confruntă cu o obsesie dusă la extrem: un cutremur devastator, care este anunțat ca fiind iminent de către specialiști. Adevăratul cutremur este cel interior, de luptă cu sinele și cu propriile emoții și resentimente, legate de revenirea tatălui său, după ani buni de absență, care îi confiscă trăirea și zilele obișnuite acestui fiu abia acum recunoscut. Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Ursu, iar imaginea, superb calibrată pe scenariu și personaje, este semnată de Vivi Drăgan Vasile.

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2016

Devenite tradiție, Zilele Filmului Românesc au adus și în acest an producții autohtone în premieră, încă nedifuzate pe marile ecrane din țară, dar foarte așteptate și comentate de presa internațională, după ce au avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes. Sieranevada, Câini, Afacerea Est, Două lozuri și Orizont sunt câteva dintre titlurile prezentate la TIFF, în secțiunea dedicată filmelor noastre. Producțiile românești s-au obișnuit deja să beneficieze de sprijin „din afară”, așa că la majoritatea remarcăm susținerea coproducătorilor lituanieni, cehi, bulgari, francezi, polonezi, spanioli, bosniaci, croați sau macedoneni.

Cristi Puiu, care a fost în competiție anul acest la Cannes cu Sieranevada, a stârnit ropote de aplauze după prezentarea de la TIFF. Filmul prezintă o poveste reală, în care parastasul tatălui personajului principal stârnește un adevărat conflict de familie. Disputa dintre generații îl face pe personajul principal, un doctor, să analizeze existențial tot ce se întâmplă în jur, iar dispariția tatălui devine un pretext pentru asta. Peste 1 000 de spectatori au aplaudat în picioare filmul lui Cristi Puiu.

Igor Cobileanski ne-a adus din nou în atmosfera specifică a comediei negre. Afacerea Est ne prezintă adevărata față a sărăciei și a lipsei de perspective de dincolo de Prut. Doi bărbați, interpretați excelent de doi ieșeni – Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu –, se „înhamă” la un plan de afaceri epuizant. Cobileanski face un perfect racord cu stările sărăciei și un comic negru, pe care actorii îl duc la superlativ. Filmul va apărea pe marile ecrane într-un moment important pentru Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Perioada lansării este cu atât mai importantă cu cât filmul tratează problema sărăciei basarabenilor – una fundamentală, pe care mai toți candidații la șefia statului promit să o rezolve.

Câini, de Bogdan Mirică, care a primit Premiul criticilor de film (FIPRESCI) la Cannes anul acesta, a câștigat și Marele Trofeu TIFF 2016. Acțiunea filmului se desfășoară într-un sat în care ajunge un tânăr de la oraș, Roman. Acesta vine aici pentru a vinde pământul bunicului său, decedat. Întâmplările ciudate se țin lanț, iar punctul culminant este marcat de momentul în care află că bunicul său a fost un gangster.

Dedicația TIFF 2016: retrospectiva Sion Sono

Numit și „copilul teribil al cinemaului independent japonez”, Sion Sono face filme de excepție, suprarealiste, poetice și dramatice. Anul acesta au fost prezentate câteva dintre cele mai bune producții ale sale: Leapșa, Dedesubturile iubirii, Virginii paranormali, Clubul sinucigașilor, Lebăda de Shinjuku, Cina lui Noriko, Dragoste și pace, Tărâmul speranței, Vinovat de iubire, Timp pentru noi. Sion Sono face din regie un alt mod de a gândi lumea, iar asta îi permite să ajungă la un nivel al predictibilității artistice în care aproape orice spectator își poate regăsi gusturile. Extrema este dată de privitor. De exemplu, în Virginii paranormali, Yoshiro, un elev de liceu, descoperă că poate citi mințile celor din jur, după ce se îndrăgostește. Tânăra Sae îl ignoră de fiecare dată, însă Yoshiro se folosește de abilitatea lui ieșită din comun pentru a o câștiga. Sion Sono duce la extrem unele aspecte ale societății japoneze, iar prin asta își câștigă rolul de regizor special, diferit și curajos.

Câștigați și câștigători la TIFF 2016

Printre atâtea momente importante și întâlniri demne de povestit și repovestit, TIFF a însemnat în acest an un moment în care și-a desăvârșit rețeta, în care și-a dobândit pe deplin statutul de „schimbător la față” al Clujului. Câștigătorii TIFF din acest an au fost desemnați pe 4 iunie, la Teatrul Național. Trofeul Transilvania, în valoare de 15 000 de euro, i-a fost acordat filmului Câini, în regia lui Bogdan Mirică. Premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Avishai Sivan, pentru producția Tikkun. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea „Animal”, i-a revenit producției Taurul de neon (Neon Bull), în regia lui Gabriel Mascaro. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost decernat actriței Sophia Loren, iar Premiul de excelență i-a revenit actriței Carmen Galin. De asemenea, un alt Premiu pentru întreaga carieră i-a fost oferit actriței Lujza Orosz.

Regizorul Cristi Puiu a fost premiat cu Trofeul Transilvania 15, iar Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj i-a revenit filmului în lucru Ultima zi, în regia lui Gabriel Achim. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut s-a îndreptat spre producția Discordia, în regia lui Ion Indolean.

Indiscutabil, Festivalul Internațional de Film Transilvania este un mare eveniment cinematografic, în care filmele bune își primesc locul cuvenit în fața publicului, unde regizorii tineri au parte de un debut remarcabil, unde reprezentanții din industria cinematografică se întâlnesc și creează rețele de comunicare și colaborare și unde simți că un festival înseamnă în primul rând trăire.

Fotografii de Vlad Cupșa și Nicu Cherciu

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe