Comunicat de presă al Ambasadei Franţei în România

București, 28 iunie 2016

Mesajul Excelenței Sale domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Pogromul de la Iași

„Comemorăm astăzi – cu același vertij mereu reînnoit în fața prăpastiei ororii – Pogromul de la Iași, pentru a nu uita niciodată această parte din cea mai mare crimă împotriva umanității. Barbaria nu a cunoscut limite: urmărea să nimicească viața, să umilească ființele, să mutileze trupurile; în număr cât mai mare, cât de repede posibil!
Dar astăzi nu este vorba doar de un act de memorie, de amintirea celor morți, este un act de vigilență, un îndemn imperativ la luciditate și la curaj; pentru astăzi și, bineînțeles, pentru mâine.

În aceste momente dificile pentru Europa, în care naționalismele ne amenință cu o orbire periculoasă, este datoria noastră să facem din memorie un scut pentru viitor.

Pentru această muncă orientată către viitor, salut în mod special Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, aduc un omagiu tuturor celor care au contribuit la președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) asigurată în acest an de către România; mă înclin în fața muncii zilnice a reprezentanților comunităților, cultelor și autorităților române. Franța va continua să susțină aceste eforturi, așa cum a fost mereu alături de România pe tot parcursul acestei munci dedicate memoriei.
Pentru a încheia, aș vrea să citez frazele unui mare istoric francez născut la Hârlău, profesorul Carol Iancu, rostite în urmă cu cinci ani la colocviul internațional pe care l-a organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Pogromul de la  Iași: în momentele «de noapte și ceață» avem nevoie de «fascicule de lumină». Această lumină reapare mai ales în  momentele solemne de memorie, precum cel de astăzi. Să nu uităm niciodată!” 

Doamna Alena Grand, consilier de presă și comunicare în cadrul Ambasadei Franței în România, a depus marți 28 iunie o coroană de flori la Cimitirul Evreiesc din Iași, în numele Excelenței Sale domnul François Saint-Paul, care îşi exprimă regretul profund de a nu fi putut participa la ceremoniile comemorative, deoarece se află în prezent în Franța, la colocviul de afaceri „Rencontres Roumanie 2016.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe