Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, prezent la Iași pentru comemorarea victimelor pogromului din 1941

Adina Scutelnicu Publicat la: 30-06-2016

American Corner din cadrul Bibliotecii „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit masa rotundă organizată cu ocazia vizitei la Iași a ambasadorului Statelor Unite în România, Hans Klemm. Excelența Sa a participat alături de oficialități din administrația centrală și locală, dar și de sute de ieșeni de diferite confesiuni, la comemorarea Pogromului de la Iași, din iunie 1941, după care s-a întâlnit cu reprezentanți ai mass-mediei ieșene. Hans Klemm și-a exprimat încă o dată regretul pentru tragicele evenimente care au avut loc la Iași în urmă cu 75 de ani, dar a ținut să precizeze că, în momentul de față, România se află în fruntea Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, iar Statele Unite ne vor fi alături pentru înțelegerea și păstrarea în memorie a istoriei, astfel încât să nu se mai repete niciodată.
Oficialul american a mai menționat că se află aici pentru a apăra interesele Statelor Unite și s-a declarat încântat de inițierea unor parteneriate americano-române la Iași. „Vom încerca să susținem și să extindem aceste parteneriate, dar, de asemenea, vom pune accent pe continuarea și extinderea programelor Fulbright, unul dintre cele mai prestigioase programe de schimburi culturale, științifice și educaționale, pe care Statele Unite ale Americii îl desfășoară în întreaga lume și în România”, a declarat Hans Klemm. Acesta a mai subliniat că România este un partener geostrategic pentru NATO și că Statele Unite vor continua să susțină acest parteneriat, mai ales că, în ultima perioadă, terorismul a luat amploare în Europa.
În privința alegerilor viitorului președinte al Statelor Unite și a posibilității ca la Biroul Oval de la Casa Albă să se instaleze magnatul Donald Trump, Hans Klemm a precizat doar că are mare încredere în ceea ce el a numit „înțelepciunea americanilor”. „Am făcut o scurtă vizită în Iași și pot spune că este un oraș liniștit și foarte frumos, cu oameni foarte chipeși. Orașul dumneavoastră este cunoscut ca fiind un important centru cultural, istoric, dar și un centru pentru inovație, tehnologie și știință. Cu siguranță am să mă întorc aici”, a mai adăugat Excelența Sa.

Vă reamintim că Hans Klemm a depus jurământul în calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în cadrul unei ceremonii desfășurate la Departamentul de Stat, pe 16 septembrie 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe