Zilele filmului Istoric în Bucovina / Mitteleuropa Film Festival

Andrei Giurgia Publicat la: 28-07-2016

Între 15 și 25 august, ediția a II-a a Festivalului „Zilele Filmului Istoric în Bucovina” se va desfășura în trei orașe moldave: Suceava, Câmpulung și Vatra Dornei. Pe lângă producții cinematografice, vor fi organizate concerte, conferințe și ateliere. Organizatorii au propus un program variat: peste 60 de filme, unele premiate la nivel internațional și așteptate pe marile ecrane. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Eric Voegelin”, în parteneriat cu mai multe instituții locale, și se adresează cinefililor iubitori de aerul curat al muntelui și de locuri neconvenționale pentru vizionări cinematografice.

 

Zile și nopți cu filme în inima Bucovinei

Organizatorii Zilelor Filmului Istoric în Bucovina și-au propus să promoveze cultura istorică și arta cinematografică, valorificând totodată potențialul turistic al celor mai interesante locuri din Bucovina. De fapt, orice festival de acest gen își dorește să-i facă pe oameni să revină în acele locuri, să le creeze stări reconfortante și amintiri plăcute. De altfel, filmul de promovare a evenimentului are în prim-plan câțiva tineri bucovineni care vorbesc despre frumusețile locului și despre evenimentele speciale pregătite de organizatorii Zilelor Filmului Istoric în Bucovina.

Temele principale ale conferințelor ce vor avea loc în cadrul festivalului sunt reprezentate de o serie de aniversări și comemorări din acest an: 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, 30 de ani de la moartea lui Mircea Eliade și 150 de ani de la adoptarea Primei Constituții a României și de la Instaurarea Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen în România.

Din lista filmelor propuse spre vizionare menționăm: Aferim! (regia: Radu Jude, 2015), Fiul lui Saul (regia: László Nemes, 2015), La Grande Illusion (regia: Jean Renoir, 1937), Domnișoara Christina (regia: Alexandru Matei, 2013). Proiecțiile vor avea loc în următoarele locații: Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie și Hanul Domnesc din municipiul Suceava (15-17 august), Casa de Cultură și Complexul Aquarius din municipiul Câmpulung Moldovenesc (18-19 august), Casa de Cultură, Sala Oglinzilor a Primăriei, Grădina Cazinoului din Parcul Central, Pârtia Veverița și Centrul Vechi din orașul Vatra Dornei (19-25 august).

La conferințele din cadrul festivalului sunt invitate nume sonore ale cinematografiei românești, ale criticii de profil, precum și ale vieții publice: regizorii Nae Caranfil și Nicolae Mărgineanu, actrița Maia Morgenstern, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, judecătorul Cristi Danileţ şi istoricul Cosmin Budeancă. Din programul Zilelor Filmului Istoric în Bucovina fac parte și concertele celor de la Vița de Vie, Ad Hoc, Trei Parale și Zestrea.

Întâlniri, tineri, întâmplări istorice

Tinerii sunt invitați să participe la atelierele dedicate istoriei, cinematografiei, tehnicilor foto-video și comunicării. De asemenea, la Zilele Filmului Istoric în Bucovina vor fi prezentate piese de teatru în aer liber și un târg de carte.

Mai multe detalii despre programul seriei de evenimente pot fi găsite pe site-ul Asociației Culturale „Eric Voegelin”, www.ericvoegelin.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe