20 de ani cu muzică jazz la Gărâna

Andrei Giurgia Publicat la: 28-07-2016

Gărâna Jazz Festival a demarat în anul 1997, ca un jam session improvizat la Hanul La Răscruce, transformând un sat din Munții Semenic în locația celui mai important eveniment de open air jazz din Europa Centrală și de Est. Între 7 și 11 iulie a fost mare agitație în satul de munte care a găzduit, de-a lungul timpului, zeci de mii de iubitori de jazz, dar și un număr impresionant de artiști.

 

În cele două decenii de festival s-a cultivat o diversitate a jazzului la cea mai înaltă calitate, iar organizatorii au oferit publicului concerte legendare de jazz nordic, american, oriental, occidental și românesc. Totul în spiritul unei libertăți aparte, care definește identitatea celor prezenți an de an la Gărâna, considerat un fel de „Woodstock” contemporan. De-a lungul timpului, vremea capricioasă nu a diminuat cu nimic atmosfera. Dimpotrivă, i-a ambiționat pe participanți să facă parte dintre cei – nu puțini – „aleși”.

 

O istorie în ritm de jazz

În 2003, a urcat pe scenă primul mare artist care a introdus Gărâna Jazz Festival în circuitul festivalurilor internaționale: muzicianul german Eberhard Weber. În 2004, festivalul s-a mutat în Poiana Lupului și a început să aducă artiști din afara țării într-un număr foarte mare. În 2007 au participat 13 trupe de jazz, dintre care șase internaționale, din America, Franța, Rusia și Polonia: Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Scott Henderson, Nguyên Lê, Viktoria Tolstoy, Maciej Sikała Trio, Jan Garbarek Group.

 

Trei scene, 23 de trupe, 90 de artiști

Anul acesta, Festivalul de la Gărâna a avut trei scene (Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug), 23 de trupe și 90 de artiști. A fost un mix de jazz american, occidental, oriental și nordic. Olandezul Yuri Honing a împărțit scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström și portughezul Carlos Bica. Alte concerte au fost susținute de Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Atlas Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvær și mulți alții. În ultima seară, scena i-a aparținut legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni ai lumii.

În cadrul ediției de anul acesta, pe lângă concerte, iubitorii acestui gen muzical au avut parte și de alte evenimente. Au fost lansate albumele de jazz Corindeni (Mircea Tiberian și Maria Răducanu), The Pale Dot (Mircea Tiberian și Toma Dimitriu) și White Dragon (Mircea Tiberian și Liviu Butoi). Duminică, pe 10 iulie, Liviu Butoi a lansat albumul Three Times Seven, realizat în colaborare cu grupul French Connection, iar cu o zi înainte, trupa de teatru „Auăleu” a prezentat celebrul Circus Mundi, o reprezentare a lumii contemporane, care a stârnit hohote de râs. De asemenea, Fundația Culturală „Jazz Banat” a lansat a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, ce marchează evoluția Gărâna Jazz Festival din ultimele două decenii.

În fiecare an, la Gărâna, iubitorii muzicii jazz scriu istoria acestui gen cu o pasiune de nedescris.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe