Festivalul de Film Istoric Râșnov, ediția a VIII-a

Andrei Giurgia Publicat la: 28-07-2016

Anul acesta, între 29 iulie și 7 august, Râșnovul redevine gazda filmului istoric. Festivalul se va bucura de un oraș aproape complet „schimbat la față”, pregătit să întâlnească personalitățile care vor veni pentru prima dată sau pe cele care vor reveni în orașul de sub cetate. Organizatorii promit, ca în fiecare an, zece zile cu filme și invitați de excepție. Vor fi peste 40 de producții, ce vor putea fi vizionate la cinematograful „Amza Pellea” sau pe ecranul montat în aer liber din Piața Unirii și din Grădina Cetății.

 

Filme istorice de interes la FFIR 2016

Dintre recomandările ce nu trebuie ratate, menționăm Dosarele Petrov, un film ce are la bază vechea poveste despre Faust (reprezentat aici de actorul Alexandru Petrov) și Mefisto (reprezentat de Markov, o cunoștință veche de-a sa, fost director al Serviciilor Secrete și actual om de afaceri de succes).

Pelicula La supplication are la bază cartea scriitoarei Svetlana Alexievici (laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015) și vorbește despre lumea din perioada Cernobîlului. Personajele filmului sunt oameni de știință, profesori, jurnaliști, cupluri și copii, care își povestesc viața, iar apoi descriu catastrofa.

Filmul Materik îl are în prim-plan pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al severelor lagăre de la Kolîma, din Orientul Îndepărtat Rus. Eroul trăiește singur, într-o garsonieră și își câștigă existența muncind ca paznic la o stație electrică.

O altă recomandare este cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei, care o aduce în centrul atenției pe Ana Pauker și care, conform declarațiilor regizorului, își propune să aducă la lumină adevărata ei biografie. Filmul prezintă opiniile unor cunoscuți istorici și politologi, cum ar fi Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu, referitoare la această importantă și controversată personalitate istorică.

 

(R)Evolution la Râșnov, timp de zece zile

La FFIR vor mai avea loc expoziții, un târg de carte, concerte, peste zece evenimente speciale și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2016 este „(R)Evolution”. „Ediția de anul acesta cuprinde toate ingredientele necesare unui eveniment cultural memorabil, cu o selecție de filme și evenimente diverse, ce răspund tuturor preferințelor participanților. Tema este una puternică, «(R)Evolution», pentru că ne dorim să marcăm momente importante din istoria mondială, dar și din muzică și film. De anul acesta, vom avea și o nouă locație, Piața Unirii din Râșnov, unde vor avea loc evenimente marca FFIR, pentru că ne-am dorit să venim și mai aproape de locuitorii din zonă”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Deschiderea oficială a FFIR 2016 va fi făcută de Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român, și Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brașov și al Festivalului de Film Istoric Râșnov. Printre lectorii așteptați anul acesta la Râșnov se numără Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii, și Sergiu Celac, politician, fost ministru de Externe și fost ambasador al României în Marea Britanie. Sorin Gabriel Cozma, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, care le va vorbi studenților din cadrul Școlii de Vară Astra despre terorismul modern, o temă ce va fi dezbătută și de Liviu Tofan, directorul Institutului Român pentru Istorie Recentă, expertul în securitate Rufin Zamfir și lect.dr. Marius Lazăr, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”.

De la FFIR nu vor lipsi istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu, Georgeta Filitti și Theodor Paleologu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu, cercetătorul Cosmin Budeancă și consilierul prezidențial Ligia Deca. Producătorul Ada Solomon, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actorul Andi Vasluianu vor vorbi despre cei 15 ani ai „Noului Val” al cinematografiei românești.

În privința concertelor, programul este la fel de diversificat. Pe 5 august, pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca Dan Byron și Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Raul Kusak și Hanno Höfer. De-a lungul celor zece zile de festival, vor mai urca pe scenă trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, cvartetul Solaris și ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui pe 30 iulie un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, invitată specială fiind actrița Daniela Nane.

Festivalul de Film Istoric Râșnov a obișnuit publicul cu filme bune, cu invitați de marcă ai intelectualității românești, dar și cu originalitate în ceea ce privește evenimentele speciale pe care le-a organizat ani la rând. Din programul divers al festivalului, oricine va trece prin Râșnov în perioada 29 iulie – 7 august va putea să aleagă o proiecție sau un alt eveniment care să fie pe gustul său.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe