Conferință despre problema frumosului a lui Gabriel Liiceanu

Comunicat de presă Publicat la: 22-08-2016

ASPLF (Association des Sociétés de Philosophie de Langue Française/ Asociația Societăților de Filosofie de Limbă Franceză) organizează, împreună cu Asociația Română de Filosofie de Limbă Franceză și cu Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, cel de-a XXXVI-lea Congres. Tema ediției de anul acesta a Congresului ASPLF, ce va avea loc între 23 și 27 august, este FRUMOSUL (LE BEAU). 
    Marți, 23 august, vă invităm să participați la programul manifestărilor, după cum urmează: 
•    La ora 18:00 va avea loc deschiderea oficială a Congresului ASPLF în Aula „Mihai Eminescu”, Corpul A al Universității „Al.I. Cuza”.
•    La ora 19:00 filosoful român Gabriel Liiceanu va susține în plen (tot în Aula „Mihai Eminescu”) conferința de deschidere a congresului, având ca temă „Frumosul ascuns”. 
Gabriel Liiceanu va vorbi despre imaginea canonică pe care o avem despre frumos. Aceasta provine de la Platon: frumosul nu apare, deoarece se ascunde. Pentru a putea fi perceput, pentru a-și face apariția, frumosul are nevoie să fie în prealabil descifrat, decodat. Gabriel Liiceanu își propune să ilustreze devoalarea frumosului ascuns printr-un exercițiu hermeneutic, analizând câteva poezii de Mircea Ivănescu. Poezia lui Mircea Ivănescu permite două niveluri de receptare, primul fiind scandalos, în raport cu poezia romantică. Ajungând însă la cel de-al doilea nivel, frumosul ascuns ni se revelează în toată plenitudinea sa.
Comunicările vor avea loc în limba franceză. 

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe