Coroana Reginei și istoria falsificată

Cristian Teodorescu Publicat la: 01-09-2016

Dacă există istorici români care au încercat să scrie despre „Viața reginei Ana”, și din motive care nu țin de voința lor n-au putut face acest lucru, îi rog să mă corecteze, dar, dacă nu, regret cu atât mai mult că nu avem o asemenea carte.

Firește că e binevenită inițiativa Casei Regale de a publica o carte despre viața Reginei, cuprinzând propriile sale mărturii transcrise de un membru al familiei, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că nu avem o carte scrisă cu rigoare de istoric, ceea ce înseamnă consultarea surselor de tot felul, inclusiv a Familiei Regale, pentru a ne oferi o viață a Reginei Ana dintr-o perspectivă independentă și cu o minuțioasă punere în pagină. Căci, în pofida celor care se întreabă „ce a făcut Ana de Bourbon pentru România?”, Regina a însemnat o jumătate din istoria Familiei Regale, adică și o parte însemnată, dar rămasă încă aproape necunoscută, a istoriei noastre.

E greu de evaluat azi discreția Reginei, care în anii exilului a înțeles că rostul ei e să stea în umbra Regelui și să-l ajute să depășească greutățile unei existențe de om obișnuit, care trebuia să-și întrețină familia, muncind, dar fără a uita vreo clipă de rangul său în țara de unde fusese izgonit. Regina a fost gospodina Casei Regale. Pentru asta, a crescut păsări la fermă, ca să-și ajute soțul pentru agoniseala zilnică, dar și cea care îl ajuta pe Mihai I să-și înregistreze discursurile către țară, difuzate la Radio Europa Liberă.

În Familia Regală, prințesa Ana de Bourbon a adus decorațiile primite în calitatea sa de combatantă, din partea Franței eliberate după cel de-al Doilea Război Mondial. Această prințesă catolică s-a căsătorit după rit ortodox cu detronatul Rege Mihai I, pentru a-l urma într-un exil care la un moment dat părea fără sfârșit, dar fără a uita vreo clipă că e regina în exil a României, chiar dacă știa că în țara unde nu călcase niciodată acest titlu nu-i era recunoscut. Oricât de mare ar fi fost dragostea care a legat-o de Mihai I, o dragoste de o viață, dacă Regina n-ar fi avut o putere lăuntrică extraordinară, grație căreia și-a păstrat optimismul și convingerile alături de regele detronat, poate că alta ar fi fost azi imaginea intrată în istorie a Familiei Regale. Ce a făcut Regina Ana pentru România? Nimic altceva decât că l-a susținut pe soțul ei, Regele, în exil și că ulterior, în țară, a avut relații obișnuite cu românii obișnuiți, care, spre deosebire de autorități și de tot soiul de analiști, au văzut fără îndoială în Ana de Bourbon Regina României.

Altfel, dacă nu cunoști istoria țării tale sau dacă o cunoști, dar vrei s-o ticăloșești, vine un moment în care ignoranța agresivă și ticăloșia falsificatoare ajung la stâlpul infamiei.

 

Text publicat inițial pe pagina web a postului Radio România Cultural (http://www.radioromaniacultural.ro/gaudeamus_coroana_reginei_si_istoria_falsificata-53324).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe