Expoziție de pictură și sculptură sub patronajul Ambasadei României în Confederația Elvețiană

Adina Scutelnicu Publicat la: 21-09-2016

Vineri, 16 septembrie 2016, a avut loc la Galeria Nielaba din Berna, Elveția, vernisajul expoziției Torso a artiștilor germani de origine română Christian Lucian Hamsea și Frédéric d’Ard. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Confederația Elvețiană, reprezentată la această manifestare de Mihaela Feher, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei României. Expoziția curatoriată de Martina Nielaba este un dialog între clasicismul calm al sculpturilor în marmură realizate de Frédéric d’Ard și tușele vehemente, tensionate ale picturilor expresioniste care-i aparțin lui Christian Lucian Hamsea, având ca subiect comun torsul, în special cel feminin. „Este un eveniment extrem de important pentru mine”, a declarat pictorul Christian Lucian Hamsea pentru revista de cultură contemporană Timpul. „Este prima mea expoziție în Elveția și sper să fie un start bun. Îi mulțumesc pentru susținere echipei de la Ambasada României, cu care colaborez constant și fructuos de mai bine de zece ani, și doamnei Mihaela Feher în special.”

Christian Lucian Hamsea s‑a născut pe 13 aprilie 1962, în Brașov. În septembrie 1989 a trecut granița fraudulos, prin partea terestră a frontierei cu Iugoslavia, având ca destinație Germania federală, unde a și ajuns după un periplu periculos. A studiat la Academia de Arte Plastice din Erlangen – Nürnberg, unde ulterior a și predat. A organizat diverse evenimente cu și pentru plasticieni din Columbia, Mexic, Italia, Rusia etc. A înființat Art Lab în Italia, unde reunește artiști de pe cinci continente, și este profesor honoris causa al Academiei de Arte Plastice din Georgia.

Frédéric d’Ard a studiat Artele la București, ca student al sculptorului Constantin Baraschi, membru corespondent al Academiei Române. Între anii 1980 și 2004 a lucrat în atelierul propriu din Würzburg, Bavaria, după care și-a mutat studioul în regiunea muntoasă Rhön, la granița landurilor Bayern, Hessen și Thüringen din Germania, unde, în liniștea naturii, continuă să creeze. Lucrările sale sunt realizate preponderent din marmură (din Italia – Carrara și Lasa –, Grecia – Tassos și Dionyssos –, dar și din România, de la Rușchița), dar ocazional face și sculptură în lemn.

Expoziția poate fi vizitată până pe 22 octombrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe