Campania „Oamenii Timpului” 2016 RO+ a intrat în linie dreaptă

Andrei Giurgia Publicat la: 03-10-2016

Prima etapă din cadrul Campaniei „Oamenii Timpului” 2016 RO+ intră în linie dreaptă: doar până pe 15 octombrie mai poate fi completat de către utilizatorii platformei online www.oameniitimpului.ro formularul prin care sunt propuse spre jurizare personalități și proiecte din toate comunitățile românești (din interiorul granițelor, Republica Moldova, Cernăuți și diaspora).

 

Începând cu 15 iulie, au fost supuse atenției managerilor zonali ai Campaniei și redacției revistei Timpul câteva sute de propuneri. Unele dintre acestea au fost prezentate pe site, în vreme ce alte câteva zeci sunt în continuare în stadiul de evaluare. Un criteriu esențial urmărit de organizatorii Campaniei „Oamenii Timpului” este acela de a identifica acele persoane sau organizații cu merite profesionale deosebite ce corespund perioadei de jurizare (octombrie 2015 – septembrie 2016), în cadrul fiecăreia dintre cele 10 categorii: Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

 

A venit momentul să ne reconsiderăm valorile

Președintele Juriului Național, director onorific al revistei Timpul și secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar, din cadrul Cancelariei Primului-ministru, prof. univ. dr. Daniel Șandru, consideră că „a venit momentul să ne reconsiderăm valorile în toate domeniile de excelență, în condițiile în care întregul spațiu valoric a fost foarte bulversat”. „Am crezut și credem că este momentul – mai cu seamă pentru că ne aflăm în preajma împlinirii a 100 de ani de la formarea statului român modern – al apariției unui demers care să implice, așa cum spune și sloganul campaniei, preluarea trecutului, premierea prezentului și pregătirea viitorului”, a mai precizat Daniel Șandru. La finalul perioadei în care publicul poate face propuneri, în cadrul redacției revistei de cultură contemporană Timpul (care aniversează în acest an 140 de ani de existență) va începe un proces suplimentar de documentare și selecție, în urma căruia vor rezulta câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie. Începând cu 1 noiembrie, publicul va putea vota candidații favoriți în cursa pentru Trofeul „Oamenii Timpului”. Cu o zi înainte de Gala OT din luna decembrie, juriul se va întruni în dezbatere la Iași și va delibera pe baza dosarelor de nominalizare și a rezultatelor votului online (care este consultativ, deosebit de important în primul rând pentru promovarea personalităților și proiectelor nominalizate). Pentru fiecare dintre cele 10 categorii va exista un singur laureat, căruia i se va conferi Trofeul „Oamenii Timpului”. De asemenea, vor fi acordate și o serie de premii speciale pentru fiecare dintre centrele de monitorizare ale Campaniei, precum și un premiu de popularitate (al publicului).

 

Juriu cu personalitate

În acest an, Juriul Național conține și câteva nume noi, dar majoritatea membrilor au devenit deja prezențe constante. Componența acestuia este următoarea: poetul, eseistul și traducătorul Radu Vancu (Literatură), jurnalistul cultural și muzicologul Cătălin Sava (Arte), academicianul și rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop (Educație și cercetare), pianista Raluca Știrbăț, președinte al Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiator al salvării casei lui George Enescu de la Mihăileni (Societate civilă), președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac (Diplomație publică), cercetătorul științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române Mioara Anton (Memorie și istorie), jurnalistul francez de origine română Nicolas Don (Jurnalism), managerul interimar al Operei Naționale Române București Beatrice Rancea (Tinere valori), președintele de onoare al Societății Române de Neurochirurgie și membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, Alexandru-Vlad Ciurea (Sănătate) și omul de afaceri Bogdan Piţigoi (Antreprenoriat).

Începând cu a III-a ediție a Campaniei „Oamenii Timpului”, au fost cooptați în echipă mai mulți manageri regionali (București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Constanța, Piatra Neamț, Suceava și Cluj-Napoca), care să asigure o legătură între comunitățile locale și organizatori și să contribuie la promovarea la nivel național și internațional a Campaniei „Oamenii Timpului”, la recunoașterea în teritoriu a personalităților și proiectelor ce merită să fie nominalizate.

 

Concerte caritabile cu pianista Raluca Știrbăț

Concertele din cadrul turneului național susținut de pianista Raluca Știrbăț vor fi dedicate unor cauze caritabile de interes local sau național specifice comunităților implicate, iar o parte dintre sumele obținute din vânzarea biletelor vor fi donate de Asociația Revistei Timpul unor organizații umanitare sau culturale.

La această ediție, Colocviile „Oamenii Timpului” au loc în mai multe orașe din țară, bucurându-se de prezența unor personalități marcante ale vieții publice românești. Ele oglindesc și supun dezbaterii teme de interes local sau național.

Întâlnirile pianistei Raluca Știrbăț cu publicul au loc pe parcursul celei de-a doua părți a lunii septembrie și la începutul lunii octombrie, după următorul itinerariu: București (4 octombrie), Piatra Neamț (7 octombrie), Iași (8 octombrie) și Suceava (9 octombrie).

Colocviile „Oamenii Timpului” se vor desfășura după următorul calendar: București (4 octombrie), Piatra Neamț (6 octombrie), Iași (8 octombrie), Suceava (13 octombrie) și Timișoara (15 octombrie).

 

Am deschis Cazinoul din Constanța pentru o zi

Joi, 15 septembrie, începând cu ora 13.00, Cazinoul din Constanța s-a (re)deschis pentru a găzdui dezbaterea cu titlul „Patrimoniul Regal la Marea Neagră” și expoziția „Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanța”. La eveniment au participat personalități recunoscute în domeniu: academicianul Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, pianista Raluca Știrbăț, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, arhitectul Radu Cornescu și Florin Anghel, profesor la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

Dezbaterea a fost moderată de Daniel Citirigă, manager regional pentru Constanța al Campaniei „Oamenii Timpului”, lector universitar în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța. „Dezbaterea despre patrimoniul regal la Marea Neagră în Cazinoul din Constanța are rolul de a readuce în conștiința publică ceea ce numim estetica frumosului, de a prezenta povestea unor monumente care s-au încăpățânat să reziste și să aibă imaginea unor diamante care trebuie doar reșlefuite. Poate mai mult ca oricând, în domeniul patrimoniului, ar trebui să avem zilnic în minte cuvintele Regelui Mihai, care spunea că nu vede România de astăzi ca pe o moștenire primită de la părinți, ci ca pe o țară luată cu împrumut de la copiii noștri. În acest sens, cred că este de datoria noastră ca acest patrimoniu extraordinar să se bucure de un viitor pe măsura trecutului”, a declarat Daniel Citirigă.

Seara a continuat la Muzeul de Artă din Constanța cu un recital extraordinar susținut de pianista Raluca Știrbăț.

 

(ne)Șansa adulților cu autism în România

Marți, 20 septembrie, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a avut loc dezbaterea „neȘansa adulților cu autism în România”. Moderatorul dezbaterii organizate în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului” a fost Simona Mușuroi, jurnalist la TVR Craiova. S-a discutat despre accesul egal la educație, tranziția de la statutul de copil la cel de adult, impunerea drepturilor civile și modalitățile de protecție a persoanelor cu tulburare în spectru autist.

Într-o lume în care sistemul de valori are valențe de multe ori reprobabile, consider Campania «Oamenii Timpului» o importantă cale de promovare a frumosului din jurul nostru. Suntem de multe ori înconjurați de oameni valoroși, adevărate exemple demne de urmat, pe care însă nu-i vedem, fiind asaltați de non-valori. M-am alăturat Campaniei pentru a ajuta la descoperirea și creșterea vizibilității acestor oameni. Cred cu tărie în puterea exemplului și consider că acesta este cel mai important aspect al proiectului «Oamenii Timpului»”, a declarat Alina Șerban, manager regional al Campaniei pentru Craiova.

Filarmonica „Oltenia” Craiova a găzduit un concert caritabil susținut de pianista Raluca Știrbăț, alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” Craiova (dirijor Ivan Iliev). În program au fost ascultate lucrări de Gustav Holst și Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Multiculturalismul: o abordare europeană în Transilvania

Joi, 22 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Sala Reduta) a avut loc dezbaterea „Multiculturalismul. O abordare europeană în Transilvania”. Evenimentul a beneficiat de prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Moderatorul dezbaterii a fost Bianca Pădurean, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, director editorial ClujToday.ro. „Evenimentul organizat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei marchează anul în care comunitatea noastră sărbătorește 700 de ani de când Clujul a devenit Oraș Liber Regal. Prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României la acest eveniment reprezintă un motiv de bucurie și demonstrează încă o dată iubirea pe care o poartă membrii Familiei Regale orașului nostru”, a declarat Claudiu Pădurean, manager regional al Campaniei „Oamenii Timpului” pentru Cluj-Napoca.

Și această dezbatere a fost urmată de un recital de pian susținut de Raluca Știrbăț.

Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și beneficiază în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii. Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Editura Adenium.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe