Hoteluri literare

Bogdan Călinescu Publicat la: 10-03-2017

Concurența și avântul luat de sistemul Airbnb obligă hotelierii să se adapteze și să-și diversifice oferta. O superbă inițiativă e apariția hotelurilor literare. Anul acesta se va deschide la Paris hotelul Marcel Aymé, în cartierul Montmartre, iar în 2018 va fi inaugurat hotelul Blaise Cendrars, lângă Gara de Est.

La doi pași de Palais Royal există deja hotelul Square Louvois, ce propune 50 de camere cu o atmosferă de literatură clasică și polițistă. Camera costă de la 200 de euro în sus, dar poți profita nu numai de piscina de la subsol, ci și de cele peste 2 000 de cărți puse la dispoziția clientului. Cărțile pot fi chiar împrumutate acasă… În orașul Rouen putem dormi pentru „numai” 90 de euro la hotelul Le Flaubert, unde sunt în jur de 500 de volume în 20 de limbi din opera celui care a creat-o pe Madame Bovary… Proprietarul, mare amator de literatură, deține și Swann Hotel, în arondismentul 8 din Paris, ca un omagiu adus autorului său preferat, Marcel Proust, și unul în Clermont-Ferrand, purtând numele scriitorului (traducător, printre altele, al lui Kafka) Alexandre Vialatte. O pasiune pentru literatură dezvăluită prin… hoteluri.

Leacuri literare

Aveți probleme de sănătate? Sunteți stresat, nervos ori nu reușiți să vă concentrați? Vreți să vă debarasați de anumite vicii? Citiți cartea The Novel Cure de Ella Berthoud și Susan Elderkin, publicată la Éditions Jean-Claude Lattès. Ella este pictoriță, iar Susan, romancieră. S-au întâlnit la Universitatea din Cambridge și au înființat un serviciu de biblioterapie la School of Life din Londra. Rețetele lor au început să fie cunoscute în toată lumea. Dar să vedem care sunt remediile pe care ni le propun cele două autoare…

Sunteți însărcinată, aveți dureri și anxietăți? Citiți L’Inattendue de Karine Reysset. Aveți adolescenți și aveți probleme cu ei? Citiți J.D. Salinger (De veghe în lanul de secară), Lorrie Moore (Who Will Run the Frog Hospital?) sau Denton Welch (Soleils brillants de jeunesse).

Vreți să vă lăsați de fumat? Pufăiți Tom Robbins (Mickey le Rouge) și Patrick McGrath (Asylum) în ediția de buzunar, ca să le puteți purta ca pe un pachet de țigări… Sunteți dependent și intoxicat de sex? Puneți mâna pe… Fay Weldon (The Life and Loves of a She-Devil) și Charles Bukowski (Femei). Imaginați-vă în pielea lui Henry Chinaski, naratorul libidinos ce voma înainte de micul dejun cu gândul la următorul cunnilingus.

Iar dacă ați constatat o scădere a libidoului, citiți David Mitchell (The Thousand Autumns of Jacob de Zoet). Cele două comunități frustrate de lipsa sexului de pe insula din largul Japoniei vă vor trezi apetitul… Suferiți din dragoste? Anna Gavalda vă propune o rețetă în Billie. Însă nu-i uitați pe Goethe (Suferințele tânărului Werther), pe Thomas Hardy (Departe de lumea dezlănțuită) sau pe Turgheniev (Prima iubire).

Aveți probleme cu alcoolul? Ce terapie poate fi mai bună decât personajul Jack Torrance din romanul lui Stephen King, The Shining? Sau Geoffrey Firmin, eroul psihotic din Sub vulcan de Malcolm Lowry? Gin pentru Jack, whisky pentru Geoffrey… Decăderea și sfârșitul celor două personaje vă vor tăia pofta (cel puțin pentru câtva timp) de alcool.

Suferiți de anxietate? Cele două autoare recomandă călduros proza stufoasă a lui Henry James (Portretul unei doamne). Resimțiți apatie? Puteți intra în jocul eroului Frank Chambers (Poștașul sună întotdeauna de două ori), care trăiește intens cel mai nesemnificativ eveniment. În privința leacurilor literare, vom reveni cu siguranță…

„Je suis Roumain”

Duminică, 19 februarie, o demonstrație împotriva corupției din politică a fost organizată la Paris, în Place de la République. E vorba despre inițiativa unor grupări asociative din Franța inspirate de manifestațiile din România. Solidaritatea pentru o lume politică fără corupție nu are frontiere.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe