The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

Andrei Giurgia Publicat la: 02-04-2017

Expoziția „The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017” va avea loc la Iași între 4 și 7 aprilie. Ordinul Arhitecților din România, cu susținerea Asociației Culturale PRO EVENT și a filialelor locale OAR București, Iași, Transilvania și Timiș, anunță expunerea expoziția The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017, în premieră în România.

Cele 355 de proiecte nominalizate la Premiul Uniunii Europene de Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe Award 2017 vor fi expuse la Iași. România are un proiect nominalizat în cele 40 de proiecte finaliste: „Take a(l)titude”, din cadrul Archaeus Ltd., Făgăraș Mountain, România. Expoziția va putea fi vizitată între 4 și 7 aprilie la Palatul Culturii. Aceasta va fi însoțită de expoziția „Young Talent in Architecture Awards” (YTAA) și expoziția proiectelor câștigătoare ale „Romanian Building Awards”, ediția 2016.

The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este oferit la fiecare doi ani în scopul recunoașterii și premierii producției arhitecturale de calitate din Europa. În această direcție, Premiul aduce o atenție deosebită asupra contribuției majore a profesioniștilor europeni la dezvoltarea de noi idei și tehnologii. În același timp, el oferă atât publicului larg, cât și instituțiilor publice oportunitatea de a dobândi o înțelegere mai clară asupra rolului cultural al arhitecturii în construcția orașelor noastre.

Nominalizări pentru European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

România a înscris 10 proiecte în competiție, iar unul dintre acestea a fost selecționat în lista scurtă a nominalizărilor la premiu. „Take a(l)titude” din cadrul Archaeus Ltd., Făgăraș va fi prezentat la vernisajul expoziției de la Iași de arhitectul Marius Miclăuș.

Istoric

Inițiat în 1987, în baza unui acord între Parlamentul European și Consiliul Orașului Barcelona, The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award este organizat de Fundació Mies van der Rohe și Comisia Europeană din 2001. Premiul este acordat o dată la doi ani. Principalul obiectiv este dobândirea unei înțelegeri cât mai clare a transformării spațiului construit din Europa, recunoașterea și stabilirea excelenței și inovației în domeniul arhitecturii (în termeni conceptuali și ai construcției) și atragerea atenției asupra importanței contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi idei, a clienților care sprijină arhitecții și cetățenii care se bucură de lucrările arhitecturale din orașele lor.

Procesul de evaluare

86 de experți independenți, asociații naționale de arhitectură din cele 39 de țări participante și Comitetul Consultativ au nominalizat cele 355 de proiecte care vor concura pentru Premiul cel mare și pentru Premiul Arhitectul Emergent. Juriul a realizat o listă scurtă, de 40 de lucrări, la sfârșitul lunii ianuarie 2017, iar apoi a anunțat cele cinci proiecte finaliste, care vor fi vizitate în luna aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 26 mai, la Mies van der Rohe Pavilion din Barcelona, cu câștigătorii, finaliștii, membrii juriului, clienții lucrărilor, autoritățile din partea Comisiei Europene și Parlamentul și Consiliul Local Barcelona și toți cei care susțin o arhitectură care să răspundă nevoilor secolului nostru.

Premiul

Câștigătorul premiului primește 60 000 de euro și o sculptură care evocă Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona. Profesioniștii aflați la început de drum au posibilitatea să devină câștigători ai Premiului Arhitect Emergent și să primească sculptura, precum și o sumă de 20 000 de euro.

Expoziția „The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award” va fi însoțită de Young Talent in Architecture Awards (YTAA) 2016 și Romanian Building Award 2016. Young Talent in Architecture Awards (YTAA) este organizat de Fundació Mies van der Rohe, cu sprijinul Programului Europa Creativă, ca o prelungire a Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe.

Prin reunirea celor mai talentați arhitecți și a celor mai bune firme de arhitectură, câștigătorii din YTAA au șansa de a găsi strategii de îmbunătățire a sinergiei și complementarității cu firmele de arhitectură și de a lucra în domeniu cu biroul pe care aceștia îl aleg. YTAA urmărește să sprijine talentul proaspeților absolvenți de Arhitectură, Urbanism și Peisagistică, ce vor fi responsabili de transformarea mediului. Cele 211 proiecte din competiția YTAA 2016 vor veni în România însoțind expoziția „The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award” în orașele București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Proiectul, având ca inițiatori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Federația Patronatelor Societăților din Construcții și Asociația Pro Event, își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte construite recent în România care au potențialul de a deveni parte a patrimoniului național.

Romanian Building Awards (RBA) completează seria conferințelor internaționale de arhitectură LAUD, INGLASS, RIFF și GIS, reunite sub platforma unică în România dedicată domeniului arhitecturii SHARE (share-architects.com), dezvoltată de Asociația Culturală PRO EVENT și Agenția de Comunicare ABplus Events.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe