Filmul românesc sărbătorit la Iași pentru al VIII-lea an consecutiv

Andrei Giurgia Publicat la: 11-05-2017

De ziua Regalității, la Iași va debuta cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc. Invitatul special va fi regizorul ieșean Cristian Mungiu. Regizorul noului val cinematografic românesc, cel care a dus România la Cannes, se întoarce în orașul natal, alături de prietenii din cinematografia românească.

 

La Iași va fi sărbătoarea filmului românesc, mai ales că vom aniversa zece ani de când filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a adus premiul Palme d’Or în România, la a 60-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes din 2007.

 

Cristian Mungiu la SFR: Gală, retrospectivă și prieteni din cinematografie

Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu ambasadorul cultural Irina-Margareta Nistor. În 2017, Cristian Mungiu revine acasă, pentru a fi sărbătorit, pentru a-i fi sărbătorite filmele și contribuția adusă cinematografiei românești. Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Festivalul va aduce în atenție acest fapt, iar gala de zece ani va reuni emoția trecerii timpului peste acest film, precum și oamenii care fac parte din distribuție și producție. Gala se va desfășura la Ateneul din Iași, iar detaliile vor fi anunțate ulterior de către organizatori. Invitatul special de anul acesta, Cristian Mungiu, a subliniat: „M-am bucurat să aflu că la Iași se organizează un festival de film românesc și m-aș bucura să știu că spectatorii își regăsesc interesul pentru filmele noastre – mai vechi și mai noi. Pe vremea copilăriei mele erau șapte săli de cinematograf în oraș și ar fi grozav dacă Serile Filmului Românesc ar fi coagulantul care să facă să se reechipeze/redeschidă pentru publicul local cât mai multe săli de calitate, în care vizionarea filmelor să fie o plăcere, și nu o grea încercare. În ce mă privește, mă întorc întotdeauna cu bucurie la Iași și cu atât mai mult am s-o fac anul acesta, când se împlinesc 10 ani de la Palme d’Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Am profitat de oferta pe care mi-a făcut-o inimosul organizator al festivalului, Andrei Giurgia, și i-am propus în selecția pentru cea de-a VIII-a ediție a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Din ce știu, filmele vor fi însoțite de regizorii sau actorii lor, așa că o să aveți ocazia să îi întrebați pe viu pe cineaști de ce se mănâncă atâta ciorbă în filmele din România și alte lucruri care v-ar mai interesa. Să ne vedem cu bine pe 10 mai!”.

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie cu care a colaborat și cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iași: Occident (2002), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Amintiri din epoca de aur 1 și 2 (2009), După dealuri (2012), Bacalaureat (2016). „Credem în ideea că regizorul Cristian Mungiu este un important reprezentant al cinematografiei românești, care a inspirat, a dat tonul și a educat prin stil și consistență. Credem că este nevoie ca publicul să vadă cele mai importante filme ale regizorului pe marele ecran, având în vedere că la Iași situația marilor ecrane dispuse să «dea» film românesc este critică. Am ajuns să avem un regizor ieșean foarte apreciat și prezent în străinătate, dar acasă, unde i s-ar cuveni poate cel mai mult, nimeni nu s-a gândit să-l invite, să-l sărbătorească. Tot spunem că este ieșean, el fiind de mult plecat de aici și mulți ieșeni necunoscându-i filmele cu care s-a făcut cunoscut internațional”, a declarat Corina Gologoț, PR-ul festivalului.

 

Irina-Margareta Nistor, ambasador cultural

Pentru al doilea an consecutiv, criticul de film Irina-Margareta Nistor este ambasadorul cultural al festivalului. „Capitolul 8 (un infinit răsturnat) din această frumoasă poveste, ticluită de studenții din Moldova lui Ștefan cel Mare, va aduna din nou spectatori de toate vârstele, nerăbdători să-i întâlnească pe invitații de pe marele ecran, care vor descinde în sălile orașului, la ceas de seară și nu numai, să-și depene amintirile de la filmări și să răspundă cu răbdare la tirul de întrebări ale pasionaților din partea locului. Mă bucur nespus de onoarea de a fi și de astă dată acreditată ambasadoare în țara pe care aș numi-o Cinefilia și sper să nu mi se termine prea curând mandatul, că demisia sigur nu mi-o dau în veci!”, a menționat aceasta. Legat de marcarea acestui moment important pentru cinematografia românească, Irina-Margareta Nistor a punctat: „Deja a trecut un deceniu de la cel mai mare succes al unui film românesc: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în cel mai important și mai râvnit festival cinematografic: Cannes-ul! Cristian Mungiu, cu al său formidabil Palme d’Or, vine să fie sărbătorit cum se cuvine în orașul lui natal, într-o retrospectivă și o ediție care îi sunt dedicate regizorului, scenaristului și producătorului, care în fiecare an ne mai oferă o doză de fericire, cu selecționatele de pe Croazetă, care, din 2016, au aterizat, în toamnă, și la Iași!”.

 

Dorel Vișan: Portret de artist. O viață închinată frumosului

Actorul împlinește în 2017 vârsta de 80 de ani, iar la Iași i se va realiza o scurtă retrospectivă a celor mai importante filme în care a jucat în rolurile principale. Un bulgăre de humă (regia: Nicolae Mărginean) va fi proiectat la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar actorul spune că prin acest eveniment se va marca și momentul dedicat lui Ion Creangă, de la nașterea căruia se împlinesc 180 de ani. Dorel Vișan joacă în film rolul scriitorului și reprezintă unul dintre rolurile sale de suflet. „Voi veni la Iași, la Festivalul Serile Filmului Românesc, cu gândul că arta trebuie din nou să-l înalțe pe om. Publicul din Iași să se aștepte la o formă de artă care se poate verifica prin adevăruri. Vom vorbi despre Creangă și Eminescu, iar alături de regizorul Șerban Marinescu, vom propune câteva filme care trebuie văzute de fiecare generație în parte. Sunt bucuros că în perioada 10-14 mai voi veni la Iași și aș putea spune acasă la Creangă”, a declarat acesta.

În scurta retrospectivă vor mai fi prezentate cinefililor și filmele Ticăloșii (regia: Șerban Marinescu), Iacob (regia: Mircea Daneliuc), O lacrimă de fată (regia: Iosif Demian), Cel mai iubit dintre pământeni (regia: Șerban Marinescu). După vizionarea filmelor propuse în programul festivalului din 2017, spectatorii se vor putea întâlni cu Dorel Vișan, pentru a dialoga despre film, despre roluri și despre viața de pe platourile de filmare. Evenimentele dedicate actorului Dorel Vișan se vor desfășura sub titlul „Portret de artist. O viață închinată frumosului”. Actorul spune că îi sunt aproape de inimă atât Iașul, cât și filmul românesc sărbătorit aici în luna mai.

Rolul cu cel mai important impact l-a avut cel din filmul Un bulgăre de humă, unde îl interpretează pe Ion Creangă. Accentul moldovenesc, mersul legănat și parfumul vremurilor din Țicău l-au stăpânit pe actor timp de șase luni, acesta fiind ajutat de un psihiatru să se descotorosească de trăsăturile personajului. De-a lungul vremii, actoria a reprezentat mereu o provocare și o depășire a propriilor limite, iar scenele filmate în toiul nopții într-un cimitir din Predeal sau zilele petrecute alături de mineri în subteran stau drept mărturie.

 

Ateneul din Iași, partener cultural oficial al ediției a VIII-a, susține filmul românesc

Ateneul din Iași a devenit partener oficial al ediției din 2017 a festivalului, iar susținerea arătată față de filmul și valorile cinematografiei românești se materializează la această ediție specială, în care multe dintre evenimentele din festival vor invita cinefilii în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului. Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iași, a vorbit despre importanța festivalului: „O țară completă din toate punctele de vedere, cum este România, așază piatră peste piatră la temelia identității naționale și culturale, își identifică, își recunoaște și se mândrește cu valorile sale. Prin Serile Filmului Românesc, acest unic festival dedicat în întregime celei de-a șaptea arte, Iașul devine polul cinematografiei românești și își demonstrează calitatea de Capitală Culturală. Festivalul evidențiază esența potențialului cinematografic românesc, îl susține, îl promovează și îl face iubit în toată țara. Energia, entuziasmul și responsabilitatea cu care echipa de tineri face din acest proiect un concept mă fac să mă simt în siguranță când mă gândesc la noua generație și cred că SFR este cea mai bună portavoce a talentului românesc din acest domeniu”.

 

Se caută voluntari

SFR a deschis recrutarea pentru cei interesați de un program de voluntariat într-un festival de film. Echipa Serile Filmului Românesc anunță că încep înscrierile pentru voluntariat în cadrul festivalului, care va începe pe 10 mai la Iași. Cei interesați trebuie să completeze formularul de pe site-ul festivalului (www.festivalsfr.ro), la rubrica VoluntarEști. Cea de-a VIII-a ediție a SFR va fi realizată și cu ajutorul voluntarilor pasionați de cinematografie. Voluntarii reprezintă, de multe ori, „sufletul” unui eveniment, de aceea echipa SFR apelează, pentru al treilea an consecutiv, la dorința și deschiderea cinefililor dornici să se implice și să ofere din timpul lor organizării unui festival.

 

VoluntarEști la SFR?

Dacă vrei să faci parte din echipa de voluntari, trebuie să știi că sunt căutate persoanele serioase, active, implicate și dornice de a împărtăși din experiență și pricepere. Echipele din care poți face parte sunt: PR și Comunicare, Tehnic, Resurse Umane, Coordonare Invitați, Fundraising. Termen-limită pentru înscrieri: 10 aprilie 2017.

De opt ani de zile, luna mai este luna filmului românesc la Iași, festival care crește frumos în fiecare an. Evenimentul este inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) Iași și este organizat anul acesta de Asociația ARTIS.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe