Oare ce sunt eu, Doamne?

Bianca Barhan Publicat la: 14-07-2017

În ultima zi a festivalului SFR, duminică, 14 mai, la Muzeul Mitropolitan din Iași, Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu au susținut în fața ieșenilor un concert de poezie mistică, intitulat Omul și taina lui.

Scrise de actorul și poetul Dorel Vișan, poeziile Psalmi încep de la 151 (după David) și conturează relația dintre om și divinitate. Autorul spune că poeziile sale sunt despre Psaltire și sufletul oamenilor, accentuând ideea că omul este păcătos. Păcatul este specific numai omului. De el se leagă toată viața morală a omenirii, iar de voința lui, toate faptele sale. Binele, frumosul, adevărul sunt trei entități care nu se pot despărți. Omul nu știe că libertatea este o alegere. O alegere între ce trebuie să faci și ce nu trebuie. Între adevăr și păcat. Viața omului este o crimă continuă și o sinucidere. Tot ce mâncăm omoară și ne ucide în fiecare clipă.

Dorel Vișan s-a numărat printre cei 12 finaliști ai concursului internațional de poezie mistică „Fernando Rielo”, de la Roma, iar cartea sa a fost tradusă în engleză și franceză.

Spectacolul a durat 75 de minute și s-a desfășurat sub forma unei slujbe de rugăciune. La eveniment au fost prezente peste 80 de persoane.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe


Ruinele, ieri și azi

Doris Mironescu, Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, Iași, Editura Universității „Al. I. Cuza”, 2016

 

Cartea lui Doris Mironescu are la origini niște întrebări aparent simple: în jurul cărui trecut ne construim un fel aparte de a fi alături de ceilalți?; altfel formulat, cum păstrăm amintirea unor însușiri comune?; și cum salvăm acea memorie împărtășită cu cei de lângă noi și pe care o echivalăm, de obicei, cu ideea de identitate? Autorul găsește răspunsul în gândirea lui Jan Assmann, teoretician preocupat de mecanismele ce asigură reînnoirea și stabilizarea acelor sensuri pe care noi

> Citește integral