​Gala de deschidere a SFR, o reconstituire a gloriei de la Cannes pentru Cristian Mungiu. Filmul regizorului Cristian Mungiu a fost aniversat acasă, la Iași, după un deceniu de când a primit Palme d’Or la Cannes

Ancuța Ciocoiu Publicat la: 14-07-2017

Ediția a VIII-a a Serilor Filmului Românesc l-a sărbătorit pe regizorul ieșean Cristian Mungiu, care, după zece ani de la premierea filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile cu distincția Palme d’Or la Cannes, s-a întors acasă pentru a retrăi emoția acelui moment alături de prieteni, voluntari și cinefili.

Anul acesta, festivalul a început pe 10 mai, de Ziua Regalității, iar pe parcursul celor cinci zile ieșenii au putut viziona filme regale, filme importante pentru cinematografia românească alese chiar de regizorul Cristian Mungiu împreună cu ambasadoarea festivalului, Irina-Margareta Nistor.

 

Un Cannes cu emoții

Prima zi în Cinefilia a fost marcată de Gala de deschidere, la care au fost prezenți și o parte dintre actorii care au jucat în pelicula 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Ion Sapdaru și Tania Popa. Întreaga echipă a festivalului a pus la cale reconstituirea momentului din 2007 de la Cannes, când filmul regizorului Cristian Mungiu a câștigat Palme d’Or, cea mai importantă distincție internațională obținută de cinematografia românească. Întreaga sală a putut viziona clipele emoționante care au avut loc în urmă cu un deceniu la Paris și care au fost comentate la acea vreme în direct de criticul de film Irina- Margareta Nistor și profesorul de cinema al regizorului, Laurențiu Damian.

„Premiat internațional, sărbătorit acasă, regizorul Cristian Mungiu”, așa a fost primit pe scenă artistul, în uralele și aplauzele furtunoase ale cinefililor, mândri să îl aibă din nou în Iașul natal. „M-ați copleșit. M-a făcut praf această prezentare. Trebuie să mărturisesc că e prima oară când văd imaginile astea”, a spus regizorul, cuprins de intensitatea întregului moment. Alături de el, pe scenă au fost invitați colegii actori, care au împărtășit aceeași trăire la revederea imaginilor de la Cannes și a publicului atât de primitor. Irina-Margareta Nistor a fost și ea prezentă, întregind scena creată la gală, ca după un scenariu de film. „Sunt mai emoționată decât acum zece ani. În seara asta e o reconstituire de la Cannes, când marea majoritate nu a putut fi acolo. Nu mi-am imaginat că după un deceniu o să fim cu toții aici și o să ne putem bucura și trăi încă o dată la intensitate totală un eveniment absolut formidabil. În sală sunt cei mai mari actori pe care îi avem în momentul de față în România”, a menționat Irina-Margareta Nistor, vocea filmelor românești.

 

Emoții, de la Cannes la Iași

Rememorarea momentului din 2007 a scos la iveală emoția încă actuală atât în rândul echipei de distribuție, cât și al cinefililor, a amintit că este o victorie prezentă a cinematografiei românești pe care publicul o prețuiește și cu care se mândrește. „Are o semnificație aparte pentru mine pentru că, deși știam, acum văd că profesorul meu din școală a fost la fel de emoționat pe cât eram eu în sală la Cannes. Domnul Laurențiu Damian a fost profesorul meu de școală la cinema, iar la Cannes am știut că va comenta această emisiune și sper că i-am făcut o surpriză plăcută”, a adăugat Cristian Mungiu.

Înainte de a începe proiecția, regizorul a primit din partea festivalului Trofeul SFR, o simplă, dar inimoasă amintire de la Iași, după cum a spus Andrei Giurgia, directorul festivalului. Încă o distincție a venit și din partea Institutului Cultural Român. „Acest trofeu s-ar cuveni să fie primit de toată echipa 4,3,2 și sper ca festivalul să continue și să fie susținut în continuare de ICR”, a spus Roxana Călinescu, reprezentant al ICR.

 

O gală ca în filme, plină de magia revederilor

După vizionarea peliculei 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, actorii, regizorul și criticul de film Irina-Margareta Nistor au revenit pe scenă, dând curs unui dialog cald cu publicul. „Vreau să mulțumesc – în afara organizatorilor, care s-au descurcat admirabil și au creat acest eveniment și sper să continue – numeroșilor prieteni pe care îi am în sală. Mi-au făcut plăcerea să vină cu toții aici, e minunant că ați făcut să ne întâlnim. Să știi că nu am niciodată ocazia în București să mă întâlnesc cu atâția prieteni iubiți și iubite actrițe de-ale mele”, a spus Cristian Mungiu. Regizorul a ținut să precizeze și în seara galei că nu este un film despre avort, așa cum a declarat și la Cannes. „Am plecat de la o poveste reală, care m-a urmărit mult timp. Este un film despre oameni, despre alegeri în viață și despre asumarea responsabilităților acestor alegeri”, a explicat Mungiu în ziua câștigării premiului Palme d’Or, în 2007.

Unii dintre ei, copleșiți de atmosfera galei, alții relaxați ca întotdeauna, actorii au venit pregătiți cu un umor care ne-a făcut pe toți cei prezenți în sală să ne simțim ca o familie. „Ne bucurăm că ați venit la această sărbătoare a domnului Cristian Mungiu, îl salut și în continuare îl consider cel mai bun regizor de film din Iași”, a spus Ion Sapdaru, cu obișnuitul său haz.

Naturalețea cu care întrebările publicului au curs n-au dat nici un răgaz actorilor, care au răspuns întreaga seară curiozităților cinefililor. „Cu cât câștigi mai multă experiență, pierzi din inocență. Vreau să povestesc un moment de la Cannes. Prima întrebare pusă în cadrul conferinței de presă a fost « Realizezi că acesta este momentul de vârf al carierei tale? De acum încolo, va merge în jos». Am avut cam 15 minute de la decernare până la conferința de presă. Nu judecăm filmele după numărul de premii pe care le-au luat”, își amintește regizorul. Acest film a fost pentru mulți dintre actorii care au jucat în el punctul în care au câștigat vizibilitate și au început să primească multe cereri de proiecte. „Rolul din 4,3,2 este cel care mi-a deschis cariera foarte tare și care m-a pus pe orbita filmului românesc și a celui mondial”, a mărturisit Vlad Ivanov. La fel a fost și pentru Laura Vasiliu, actrița care a interpretat unul dintre rolurile principale în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. „După ce am apărut pe ecrane, a început pentru mine o perioadă frumoasă și încărcată, așa cum visează orice actor. Au venit proiecte din străinătate, am primit invitații cu filmul în lumea întreagă, am primit mesaje de pe tot globul. A fost ceva incredibil și emoționant, o stare de bucurie continuă, surprize peste surprize și mult respect din partea tuturor, dar mai ales a echipelor străine cu care lucram”, a povestit Laura Vasiliu.

Serile Filmului Românesc este o întâlnire de generații și de experiențe, iar în urma vizionării filmelor și în urma discuțiilor se nasc lecții de viață. După cum a spus directorul Ateneului din Iași în cadrul Galei de deschidere, „unirea se poate face doar prin cultură”. Seara de gală s-a încheiat cu o sesiune de autografe și fotografii cu echipa sărbătorită la Iași, după un deceniu de la succesul de la Cannes.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe