​Dorel Vișan: Portret de artist. O viață închinată frumosului. Despre Creangă și Vișan, într-o seară de neuitat la Bojdeuca din Țicău

Bianca Barhan Publicat la: 14-07-2017

Vineri, 12 mai 2017, ora 20:00, s-au adunat la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău actori, regizori, scenariști, iubitori de film, pentru a fi martori la o poveste autentică despre iubire și prietenie. Este vorba despre proiecția specială Un bulgăre de humă, film ce aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.

Au fost prezenți invitați de onoare, precum Dorel Vișan, Nicolae Mărgineanu, Mircea Radu Iacoban, Dionisie Vitcu, Irina-Margareta Nistor, Manuela Hărăbor, Elisabeta Bostan, Ileana Popovici, Nae Caranfil, Miruna Bilei și primarul Iașului, Mihai Chirica. În cadrul evenimentului, Dorel Vișan a fost decorat cu o distincție specială din partea Institutului Cultural Român.

La 99 de ani de la momentul în care Bojdeuca lui Creangă devenea prima casă memorială din țară, amatorii de film românesc au avut ocazia de a vedea un lungmetraj despre bădia Ion, chiar în curtea casei, în aer liber, într-o seară răcoroasă de primăvară. Chiar dacă filmările nu au avut loc în România, Bojdeuca lui Creangă, deși reconstituită, are același aspect și în film.

Pe buturugile din fața casei lui Nică s-a strâns echipa filmului, prilej pentru spectatori de a-și satisface curiozitățile. „Este un film pe care l-am făcut în urmă cu 28 de ani. Am avut parte de o echipă de mare excepție și de actori de seamă. Un regizor care a dinamizat scenariul și a introdus scene care au dat tensiune”, a declarat Mircea Radu Iacoban. Întrebat fiind dacă apariția filmului a fost afectată de perioada comunistă, tot el spune că premiera a avut loc la câteva luni după revoluție: „Evenimentul era în stradă. Dar an de an am reușit să recuperăm. Nu cred că se va mai face vreodată un asemenea film”.

„Pentru mine este un film fundamental, cu un personaj fundamental. Am ieșit foarte greu din el, după filmare. M-am despărțit greu de bădia Ion. Încet-încet, am scăpat de felul lui de a merge, de a se comporta, dar am rămas cu felul lui de a gândi”, spune Dorel Vișan.

Spectatorii, peste 150 la număr, au avut oportunitatea de a vedea filmul Un bulgăre de humă în aer liber, într-o atmosferă boemă și miros de poale-n brâu. Filmul a fost realizat la împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu și a lui Ion Creangă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe