​Alain Delon vine la TIFF 2017

Andrei Giurgia Publicat la: 14-07-2017

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se va desfășura anul acesta în perioada 2-11 iunie la Cluj-Napoca. Invitatul special al ediției este actorul francez Alain Delon, aflat pentru prima dată în România. Acesta va primi la gala de închidere premiul pentru întreaga sa carieră. Armand Assante, Sir Derek Jacobi, Clotilde Courau și S.S. Rajamouli sunt alte nume ale cinematografiei internaționale invitate la TIFF 2017.

Regele Belgiei (King of the Belgians), o comedie scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial ediția din acest an vineri, 2 iunie, de la ora 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Personajele principale din film vor fi pe scena TIFF, iar unul dintre momentele de atracție ale serii îl va constitui concertul extraordinar al corului „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare din Bulgaria. Grupul este alcătuit din cântărețe selectate din coruri bulgare faimoase: The Mystery of the Bulgarian Voices (câștigător al unui Premiu Grammy în 1990), Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet și Cosmic Voices from Bulgaria.

De asemenea, în cadrul galei de deschidere vor fi prezenți regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, protagonistul filmului („regele” Peter Van den Begin), actorii Titus De Voogdt și Lucie Debay, Eka Bichinashvili (autoarea costumelor) și scenografa Sabina Christova. Așa cum a afirmat Variety,King of the Belgians este o încântătoare farsă despre contradicțiile monarhiei, ale Belgiei și ale Balcanilor”.

 

Radu Mihăileanu ne prezintă Povestea iubirii la TIFF 2017

Povestea iubirii (The History of Love) este primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu. Acesta va avea premiera oficială în România cu ocazia TIFF 2017. Filmul va avea o serie de proiecții speciale, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Sir Derek Jacobi. Pe 5 iunie va putea fi vizionat pe ecranul uriaș din Piața Unirii, iar pe 7 iunie, în localitatea Dâncu, unde s-au desfășurat o parte dintre filmări. Producția are la bază bestsellerul cu același titlu semnat de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi. Filmul lui Radu Mihăileanu urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

Sir Derek Jacobi este unul dintre marile nume ale teatrului și filmului britanice. Actor și regizor, Jacobi are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema și producții de televiziune, cum ar fi: The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007) sau The King’s Speech (2010). În teatru, a obținut de două ori prestigiosul trofeu „Laurence Olivier” pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1983) și A douăsprezecea noapte (2009) și un Premiu „Tony” pentru performanța din Mult zgomot pentru nimic (1984).

 

Afacerea Pigot – proiecție specială în prezența lui Alain Delon

Simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Starul francez considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene. Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor francez premiul pentru întreaga carieră, iar pe data de 9 iunie Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot (Pour la peau d’un flic), thrillerul regizat în 1981 de Alain Delon, în care a avut și rolul principal.

„Mă bucur că și în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepțională cu o legendă a cinemaului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generații și cred că participarea lui la această ediție a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie.

 

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017

În perioada 8-10 iunie vor fi proiectate 27 de filme în cadrul Zilelor Filmului Românesc. În premieră absolută, va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește în urma unei explozii dintr-o uzină.

Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va avea premiera la Cluj-Napoca. Cu o distribuție impresionantă (Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos), este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu.

După premiera mondială de la San Sebastian, producția Vânătoare, în regia debutantei Alexandra Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.

O primă vizionare cu public va avea și Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele inițiativei lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul realizează o interesantă combinație de SF și documentar. Andrei Dăscălescu (Premiul de Debut la TIFF 2009, cu Constantin și Elena) revine cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea prin cultură a exploatării miniere recent închise.

Radu Jude va fi prezent cu două producții la Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecția lui Costică Acsinte, documentarul Țara moartă prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui august 1944, în așa-numitele „fragmente de vieți paralele”. De asemenea, spectatorii vor vedea la Cluj-Napoca Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile și povestea personală a lui Max Blecher.

Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în fața unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer pentru care editorul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

 

Actrița Tora Vasilescu – Premiul de Excelență

La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița Tora Vasilescu va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

După mai bine de 40 de ani de carieră, Tora Vasilescu va fi celebrată la TIFF, unde vor fi proiectate, cu această ocazie, capodopera lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitică? și filmul Să mori rănit din dragoste de viață (1983), una dintre operele remarcabile semnate de Mircea Veroiu.

Având în vedere invitații din acest an și peliculele care vor fi vizionate, ediția a 16-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2017 se anunță a fi una de excepție.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe