Începe a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. Vasiliu Birlic”, 21-17 august

Comunicat de presă Publicat la: 16-08-2017

Șase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalități invitate la Fălticeni

 

Asociația Fălticeni Cultural dă startul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”, finala internațională. În perioada 21-27 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, în memoria căruia are loc evenimentul. Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici și Vlad Rădescu sunt doar o parte dintre invitații de onoare de anul acesta care vor veni la Fălticeni.

 

În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamț, Osica de Sus, Galați, Pașcani, Focșani, Iași și Sebeș. Juriul care va delibera cele mai bune trupe de teatru este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint și Radmila Popovici. Intrarea la festival este liberă.

Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din țară, spectacolele invitate din teatrele și instituțiile de cultură din țară și străinătate, cinemateca de noapte, lansări și prezentări de carte, expoziții, recitaluri artistice și o excursie culturală.

 

Expoziție Fotografică AGERPRES la Festivalul de la Fălticeni

Agenția Națională de Presă AGERPRES este pentru al doilea an consecutiv partener media principal al evenimentului de la Fălticeni. În acest an, AGERPRES va întâmpina publicul și invitații cu o expoziție specială, care face parte din proiectul amplu Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES. Agenția Națională de Presă AGERPRES deține o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografii, cât și cea de știri funcționează în cadrul redacției Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de știre scrisă și de imagine. Expoziția fotografică din cadrul Festivalului de Teatru „Gr. V. Birlic” va putea fi vizitată pe toată durata desfășurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.

 

Festivalul de Teatru „Gr. Vasiliu Birlic” va fi ON AIR cu Viva FM

VIVA FM vine cu o surpriză culturală pentru toți ascultătorii din zona Moldovei. În perioada 21-25 august 2017, în intervalul 07.00-10.00, emisiunea Dimineți animate vine cu o serie de ediții speciale chiar din Fălticeni, pentru a surprinde cât mai bine viața culturală a acestui oraș, dar și a zonei Moldovei. Realizatorii de programe Andrei Giurgia și Șerban Vornicu își vor saluta publicul ascultător în fiecare zi din mijlocul evenimentelor din cadrul Festivalului „Birlic”. Informații regionale, dezbateri cu privire la evenimentele culturale din zona Moldovei, invitați din festival și muzică de calitate sunt doar câteva puncte de interes pe care nu trebuie să le ratați de pe frecvențele VIVA FM.

Timp de cinci zile, Festivalul de Teatru „Gr. V. Birlic” va fi ON AIR din Fălticeni, în toată rețeaua regională de radiouri locale VIVA FM.

 

Parteneri media principali: VIVA FM Iași, AGERPRES

Parteneri media: TVR Iași, TIMPUL, Zile și Nopți Suceava, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Cronica de Fălticeni, Ziarul de pe Net, Magic FM, News Fălticeni, Monitorul de Suceava, Crai Nou, Intermedia TV, Bucovina TV, Cromtel TV, Nord Est TV Channel, TV Plus Suceava

 

Programul Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”, Fălticeni,

ediția a VII-a, 21-27 august 2017

 

Ziua 1 (luni, 21 august 2017)

 • 8:00-12.00 – Primirea participanților.
 • 12.30 – Deschiderea oficială a Festivalului „Birlic” și a expoziției „Arhiva fotografică Agerpres”, precum și parada costumelor de teatru, împreună cu actorii de la Funny Art din Iași.
 • 17:00 – Ateneul din Iași, spectacolul Atenție, aterizăm. Regia: Daniel Onoae. Distribuția: Daniel Onoae, Dragoș Maftei, Alexandra Paftală, Erica Moldovan, Ana Hegyi, Cezara Fantu. Manager: Andrei Apreotesei.
 • 19:00 – Întâlnire de suflet cu Părintele Constantin Necula despre „Tinerii în Biserică”.
 • 22:30 – Cinemateca de noapte. Premiera filmului Dimineața care nu se va sfârși. Regia: pr. Ciprian Mega.

 

Ziua a 2-a (marți, 22 august 2017)

 • 9:00-12:00 – Repetiție tehnică cu trupele participante în concurs la sala de spectacole a Centrului Cultural „Gr. V. Birlic”.
 • 14:00 – „Ateneul din Iași” – spectacolul Peter Pan (spectacol pentru copii).
 • 17:00 – Trupa de teatru „Birlic” – spectacolul Harap Alb. Regia: Ovidiu Cuncea.
 • 19:00 – Lansarea cărților: Reconstituiri cu Ileana Popovici (autor: Radmila Popovici), Carmen Stănescu. Dintr-un secol în altul, pe scenă (autor: Ion Moldovan), Bucuria credinței și Bucuria însingurării (autor: pr. Constantin Necula). Invitate de onoare: Draga Olteanu Matei și Adela Mărculescu. Moment artistic: Radmila Popovici și Trupa „Tandem”.
 • 22:30 – Cinemateca de noapte: filmul Cel ales. Regia: Cristian Comeagă. Invitat de onoare: Bogdan Stanoevici.

 

Ziua a 3-a (miercuri, 23 august 2017)

 • 9:00-14:00 – Concurs de interpretare trupe de teatru (5 trupe).
 • 17:00 – Premiera spectacolului De-a baba oarba a trupei de teatru „Birlic”. Regia: Vlad Rădescu și Cristi Constantinescu. Vârsta recomandată: 15+.
 • 19:00 – spectacolul Un bărbat și mai multe femei. Distribuția: Magda Catone și Claudiu Bleonț. Vârsta recomandată: 15+.
 • 22:30 – Cinemateca de noapte: filmul O vară de neuitat. Regia: Lucian Pintilie. Invitați de onoare: Claudiu Bleonț și Magda Catone.

 

Ziua a 4-a (joi, 24 august 2017)

 • 9:00-14:00 – Concurs de interpretare trupe de teatru (5 trupe).
 • 14:00 – „Junior Art Alfaomega”, Piatra Neamț: spectacolul Cartea cu jucării (spectacol pentru copii).
 • 16:30-18:30 – atelier de teatru pentru participanții la festival (sala de sport a Colegiului Agricol).
 • 19:00 – spectacolul Rencontres. Distribuția: Dragoș Huluba și Violeta Huluba.
 • 22:30 – cinemateca de noapte: filmul Ciprian Porumbescu. Regia: Gheorghe Vitanidis. Invitat de onoare: Vlad Rădescu.

 

Ziua a 5-a (vineri, 25 august 2017)

 • 9:00-11:00 – Concurs de recitare poezie și monolog.
 • 14.00 – Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, Chișinău: spectacolul Crăița Florilor (spectacol pentru copii).
 • 17:00 – Teatrul Municipal „Dan Alecsandrescu”, Roman: spectacolul O noapte furtunoasă.
 • 19:00 – Gala decernării Premiilor Festivalului „Birlic”. În recital: Jitar-Stașchevici Carolina (chitară/vocal) și Cudla Maria a lui Ion (solistă/bandură) din Ucraina; trupa „Tandem” (Daniela Curcan – vioară și George Cotoroană – chitară/vocal); Cvartetul „Passione” din București.
 • 22:00 – Party dopă festival.

 

Ziua a 6-a (sâmbătă, 26 august 2017)

 • 17:00 – Ana Maria-Fasolă (one woman show): spectacolul Te iubesc, tata! Regia: Iuliana Moraru.
 • 19:00 – „Cuibul Artiștilor”, București: spectacolul Amor – comedie canină.

 

Ziua a 7-a (duminică, 27 august 2017)

 • 17:00 – Ioana Ungureanu, Andra Gorgovan, Diana Costea și Alexandra Diaconița: spectacolul Cameristele. Regia: Ion Mircioagă.
 • 19:00 – Întâlnire de suflet cu actorul și regizorul Dan Tudor.

 

Invitați de onoare: Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Mihaela Rădescu, Dragoș Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan, Andrei Apreotesei, Ateneul din Iași, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” (Chișinău), Teatrul „Dan Alecsandrescu” (Roman), Cvartetul „Passione”, „Cuibul Artiștilor” (București), trupa „Tandem”, Nandriș Elena A Lui Traian (Primarul Comunei Mahala din Ucraina), Funny Art (Iași) și alții.

 

Juriul Festivalului: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Gheorghe Balint, Lorette Enache și Radmila Popovici.

 

Rraineri trupe: Vlad Basarabescu, Victor Țăpeanu, Marina Fluerașu, Serin Jemaa, Frederic Negrescu, Cristi Constantinescu, Teodor Ivan și Ana-Maria Fasolă.

 

Trupe participante în concurs:

 1. Teatrul – Studio „InVers” (Chișinău).
 2. Trupa „Gong cARTe” (Râmnicu Sărat).
 3. Trupa „Teen Act” (Piatra Neamț).
 4. Trupa „Inspira(r)t” (Osica de Sus).
 5. Trupa „Katharsis” (Galați).
 6. Trupa „Prometeu” (Pașcani).
 7. Trupa „Luminătorul” (Focșani).
 8. Trupa „Difanii” (Iași).
 9. Trupa „Colb” (Sebeș).
 10. Trupa „Ghioceii” (Mingir, Basarabia).

 

Prezentatorul festivalului: Andrei Giurgia (jurnalist, directorul Festivalului „Serile Filmului Românesc”).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe