„Timpul” ca brand – clasic și modern

Dan Pavel Publicat la: 07-12-2017

Timpul este în curs de rebranduire. Va fi o revistă de politică și cultură.

Numărul actual este unul „de tranziție”, care găzduiește o parte dintre contribuțiile pregătite anterior de colegii noștri, pentru care le mulțumim, iar în cea mai mare parte, textele pregătite de noi. Va fi o publicație de politică și cultură, iar în felul acesta vrem să reluăm tradiția originară a ziarului Timpul, care era o publicație conservatoare de politică și cultură. Una dintre primele mele tentații a fost de a edita o revistă neoconservatoare (în spirit american și european, parțial românesc, dar altfel). Din păcate sau din fericire, am parcurs și m-am despărțit de stagiile ideologico-doctrinare. Am devenit conservator-liberal-socialist, ca să folosesc celebra sintagmă a lui Leszek Kołakowski. Cu alte cuvinte, iar acesta va fi și „spiritul Timpului”, vom promova ceea ce este benefic, constructiv, creativ din marile curente de idei, clasice și contemporane, partinice și transpartinice. Ceea ce este benefic pentru România, în primul rând, dar și pentru lumea din care facem parte.

În același timp, Timpul va promova intelectualii critici, politicienii responsabili, dezbaterile dintre multiple tabere, autorii care dețin expertiză certificată prin licențe, doctorate, studii de specialitate, cărți, experiență academică. Habarnamiștii care se pricep la toate, dar la nimic, cei care au simple opinii despre orice, nesusținute de fapte, analiză, logică, background teoretic, cei care nu citesc mai nimic și nu citează din nimeni, dar fură și copiază de unde apucă vor fi încurajați să-și verse frustrările pe rețelele sociale.

Ziarele și revistele (tipărite sau online) sunt mărturii privind starea morală și intelectuală a națiunilor. Ele întruchipează spiritul timpului, dar publicațiile cu adevărat valoroase o iau înaintea timpurilor, sunt inovatoare, avangardiste, deschid noi drumuri, ridică standardele politice, culturale, morale, după cum se va vedea chiar din acest număr. Explozia Internetului ne facilitează deschiderea către spectaculoasele comunități de idei de pe plan mondial. Un politician spunea recent despre America că este singura „națiune fondată pe o idee”, nu pe o „identitate”. Timpul va fi o revistă fondată pe idei politice și culturale, pe spirit critic și capacitate de analiză. Revista va fi editată la Iași și București (unde revine), o publicație națională și cu deschideri globale. Un loc de seamă îl vor avea problemele românilor din Republica Moldova, Ucraina, din Balcani, ale diasporei românești din Europa și întreaga lume. Un loc de seamă îl va avea politica globală, cea americană și cea europeană, iar prin temele propuse vom ieși din izolaționismul și autarhia cu care de mai multe decenii ne-au obișnuit revistele din țara noastră, care ignoră marile dezbateri de idei din lume.

Brandul Timpul obligă, iar noua revistă va fi una vie, dinamică, provocatoare, care va impune agenda intelectuală, politică și culturală. Vom fi deschiși către mințile inovatoare din orice generație, ale căror demersuri presupun abordările analitice, cunoașterea teoretică și capacitatea de a găsi soluții. Noul brand va fi al unei reviste deschise către lumea largă, care depășește complexele provincialismului și marginalității. Avem proiecte ambițioase, dar suntem deschiși către ideile colaboratorilor și către noi colaboratori.

Revista Timpul va redeveni din ianuarie 2018 o revistă lunară. După reintrarea în ritm, dacă vom reuși să provocăm interesul cititorilor, aparițiile vor fi bilunare. Timpul se va deschide către cititori (care vor fi încurajați să-și exprime opiniile critice, sugestiile constructive, să schimbe idei), iar o parte din revistă va fi rezervată controverselor constructive. Dacă anumite texte sau rubrici depășesc limitele ediției tipărite, ele vor continua în ediția online. Pentru ambele ediții, pregătim o serie de surprize și inovații. Cititorii nu se vor plictisi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe