Patrimoniu românesc, influențe europene, 15-31 ianuarie 2018

Comunicat de presă Publicat la: 16-01-2018

Asociația Istoria Artei organizează o serie de manifestări culturale, în cadrul proiectului „Patrimoniu românesc, influențe europene”, prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale 2018.

2018 este sărbătorit și ca „Anul european al patrimoniului cultural”, dorindu-se creşterea înţelegerii publicului larg în direcţia valorificării şi protejării patrimoniului precum şi a implicării fiecărui cetăţean, a descoperirii valorilor naţionale şi a bogăţiei influenţelor europene. Continuând cercetările de arhivă dedicate celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, ne dorim să evidenţiem influenţele majore pe care le-au avut o serie de creatori de arhitectură sosiţi în ţara noastră sau români formaţi în străinătate, conturându-se două tendinţe majore: într-o primă etapă influenţa vieneză şi prusacă, urmată apoi şi cea de franceză.

Activitățile desfășurate în perioada 15-31 ianuarie sunt: cercetare de arhivă și pe teren, digitizarea unor planuri și schițe pe www.arhivadearhitectura.ro, organizarea de ateliere de istoria arhitecturii pentru elevi, editarea și tipărirea unei broșuri și a unor cărți poștale, distribuirea lor gratuită, organizarea unor conferințe publice de prezentare a rezultatelor proiectului și a publicațiilor de istoria arhitecturii realizate de Editura Istoria Artei. Toate acestea continuă seria evenimentelor de promovare a unor personalități ale arhitecturii noastre, de valorificare a patrimoniului construit și de atenționare asupra stadiului precar în care se găsesc astăzi multe dintre clădirile realizate în secolul al XIX-lea.

Joi, 18 ianuarie, ora 18:30, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Bulevardul Ion C. Brătianu 2.

Marți, 23 ianuarie, ora 18:30, Librăria „Mihai Eminescu”, Bulevardul Regina Elisabeta 16.

Miercuri, 31 ianuarie, ora 18:30, Uniunea Arhitecților din România, Strada Jean-Louis Calderon 48.

Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, restaurator Ioana Olteanu, urbanist Andrei Popescu, arhitect Irina Criveanu, restaurator Maria Dumbrăvicean.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porțile Bucureștiului, Librăria „Mihai Eminescu”, Asociația DAR Development, școli și licee din București, Ploiești și Titu

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Pentru mai multe detalii despre proiectele Asociației-Editurii Istoria Artei:

http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/

www.eia.ro

www.arhivadearhitectura.ro

https://www.facebook.com/events/1585506218183200/

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe