24-25 ianuarie 2018: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, la Sala Mare

Comunicat de presă Publicat la: 16-01-2018

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău revine în fața publicului ieșean, pe scena Sălii Mari, cu două spectacole de succes din repertoriul acestei stagiuni.

Ca în fiecare an, în cadrul turneului „Teatru românesc la București, Iași și Chișinău”, Teatrul Național Iași și Naționalul din Chișinău sărbătoresc Unirea Principatelor Române înfăptuită în 24 ianuarie 1859. Cu ocazia acestui eveniment, publicul va avea ocazia să vadă spectacolele: Balamucul vesel de S.T. Burke (24 ianuarie, ora 19:00) și Steaua fără nume de Mihail Sebastian (25 ianuarie, ora 19:00).

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel.0232 255999) și pe www.eventim.ro.

 

Balamucul vesel

de S.T.Burke

Regie și scenografie: Petru Hadârcă

Costume: Victoria Moldovanu

Aranjament muzical: Serghei Racenco, Vadim Buinovschi

Proiecţie video: Ian Onică

Distribuție: Alexandru Pleșca, Ana Tkacenko, Anatol Durbală, Angela Ciobanu, Anișoara Bunescu, Cornelia Maros-Suveică, Dina Cocea, Doriana Zubcu-Marginean, Draga-Dumitrița Drumi, Ghenadie Gâlcă, Igor Babiac, Ion Mocanu, Iurie Focșa, Iurie Negoiță, Mihaela Damian, Mihaela Strâmbeanu, Mihai Zubcu, Nicolae Darie, Nicu Suveică, Petru Oistric, Silvia Luca, Valentin Zorilă, Tinka Mardari, Dan Melnic

Durata: 2 ore cu pauză

 

Undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăților, se întâmplă lucruri ciudate și aparent fără sens: viața pare cenușie, lipsită de minuni, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Și atunci, pe Conducătorul Revoltei Permanente, visându-se veșnic imuabil, înconjurat de un stol gălăgios de consilieri și gardieni, îl trăsnește ideea că pentru a câștiga și mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Mizând pe arhetipuri proiectate in contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme și de a se lăsa păcăliți de potentații vremii. În această lunecare precipitată către dezastrul final, avem tot mai mult senzația că noi, spectatorii, suntem eroii acestei povești aparent ireale, că ne vrăjește tot mai mult dialogul peste timp cu autorul și cu personajele.

S.T. Burke: „Am văzut farsa cu ochii mei. Apoi m-am apucat s-o rescriu din memorie. Când reproduceam această hărmălaie de replici, nu mă gândeam că fac teatru. Și la ce bun, odată ce farsa fusese jucată deja? Voiam doar să mă despart elegant de niște divinități hazlii cu care mi-am populat, naiv și imprudent, o bună parte din viață”.

Petru Hadârcă, regizorul spectacolului: „Noi suntem manipulați de-a lungul anilor, de-a lungul istoriei, de fiecare dată ni s-au spălat creierii, apoi am avut de suferit. De fiecare dată încercăm să tragem învățăminte și niciodată nu învățăm”.

 

Steaua fără nume

de Mihail Sebastian

Regie: Alexandru Cozub

Scenografie: Iurie Matei

Costume: Tudor Andreev (Clasa profesorului Tatiana Popescu)

Concept video: Ian Onică

Coloana sonoră: Alexandru Târșu

Distribuție: Alexandru Pleșca, Diana Decuseară, Draga-Dumitrița Drumi, Ghenadie Gâlcă,

Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Nicu Suveică, Olga Guțu-Cucu, Petru Hadârcă, Petru Oistric, Victor Drumi

 

Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care scutură din temelii universul micii urbe.

www.teatrulnationaliasi.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe