Declinul democrațiilor în lume

Redacția Publicat la: 03-02-2018

De 12 ani încoace, democrațiile sunt în declin în jurul lumii. Iar anul 2017 a fost cel mai prost. Așa susține raportul Freedom in the World 2018. Democracy in Crisis, publicat zilele trecute de către Freedom House. Aceasta s-a întâmplat deoarece au fost atacate în mai multe părți ale lumii principiile de bază ale democrației (alegerile libere și corecte, drepturile minorităților, libertatea presei, domnia legii). Fenomenul a început în 2006, iar până în 2017 au intrat în declin 113 state, în vreme ce în alte 62 democrația s-a întărit. Exemplele sunt mai mult sau mai puțin cunoscute. Astfel, țări care acum 10 ani păreau că se consolidează (cum ar fi Ungaria sau Turcia), acum sunt în regres. Alte exemple de state cu libertatea în declin: Republica Africa Centrală, Mali, Burundi, Mauritania, Etiopia, Venezuela, Yemen, Azerbaidjan, Rusia, Mexic, Ucraina, Siria ș.a.m.d. În 2010, după lungi perioade de dictatură militară, Myanmar (Birmania) părea că a intrat pe drumul cel bun, dar în 2017 s-au înregistrat acte cumplite de epurare etnică (și religioasă). Tot în 2017, alegerile au adus în parlamentele din Franța, Olanda, Germania, Austria formațiuni populiste de dreapta.

Freedom House este o organizație nonguvernamentală, nonpartizană, fondată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1941), finanțată de guvernul SUA pentru a promova în lume (precum și a cerceta) democrația, libertatea politică, drepturile omului. Or, chiar în Statele Unite ale Americii democrația este în declin, după cum constată raportul. Creșterea influenței internaționale a statelor autoritare puternice este una dintre cele mai importante cauze ale crizei democrației. În loc ca America să fie în continuare un far al democratizării pe plan mondial, precum în deceniile anterioare, alte state puternice își arată influența, dar în sens negativ, autocratic. China și Rusia nu numai că și-au întărit represiunea internă, dar își răspândesc în lume practicile (sistem de justiție politizat, intoleranța față de opoziție și critică, alegeri cu final predeterminat) și disprețul pentru democrație.

Raportul Democracy in Crisis explică diferențele practice între urmările răspândirii în lume a practicilor democratice și a celor antidemocratice. Acestea din urmă ridică o serie de riscuri economice și de securitate. Dacă toate țările ar deveni libere, atunci ele ar fi mai sigure și mai prospere. Dacă mai multe țări devin autocratice și represive, tratatele și alianțele se destramă, națiuni și regiuni întregi devin instabile, iar extremiștii violenți au mai mult spațiu să opereze.

Dacă avem cititori care pot explica cauzele fenomenelor semnalate altfel decât în termenii raportului Freedom House (adică pe baza unor analize și bibliografii din domeniul teoriei democrației), așteptăm contribuții pentru un număr special dedicat stării democrațiilor în lume. Mulțumim anticipat!

Timpul

Sursa foto: Democracy Digest

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe