Raluca Ştirbăț. Istoria redescoperirii unei compoziții de Constantin Silvestri: „Sonata op. 22 nr. 1 pentru fagot (violoncel) şi pian”

Ioana Cristea Drăgulin Publicat la: 02-03-2018

În ziua de 17 ianuarie 2018, într-un concert-eveniment aflat sub auspiciul Centenarului Unirii și al Zilei Culturii Naționale, ați interpretat la Muzeul Național Cotroceni, împreună cu violoncelistul vienez Rudolf Leopold, în premieră pentru publicul românesc, Sonata op. 22 nr. 1 pentru violoncel și pian de Constantin Silvestri. Cu ce sentimente ați prezentat această partitură considerată dispărută?

În traiectoria personală a fiecăruia dintre noi, cifrele rotunde îndeamnă și forțează – uneori cu incomodă luciditate – la momente de bilanț și evaluare. La fel se întâmplă și în cazul unei borne în împlinirea destinului unei nații, precum cea a aniversării Centenarului. Volens nolens, propriile acțiuni și realizări sunt puse în balanță cu cele ale generațiilor trecute. Înainte de toate, frapează prăpastia adâncă și transformarea galopantă în clișee golite de sens a unor termeni „gravi” precum memorie, istorie, patrimoniu, identitate, continuitate, (ierarhia) valori(lor), respect, patriotism, datorie, solidaritate.

Românii, în general, și politicienii, în special, ar trebui să înțeleagă – măcar în ceasul… Centenarului – că unica șansă de salvare de la disoluția identității noastre într-o lume în care – întemeiat ori nu – ne temem de efectele globalizării este obținerea și menținerea unui „pașaport cultural-identitar” valabil și semnificant. Premisele și potențialul există, din belșug. Deficitare sunt însă viziunea pe termen lung, consecvența și, desigur, disponibilitatea și implicarea concretă – inclusiv financiară – a statului român în proiecte de recuperare, restaurare, promovare și sprijinire reală, de esență, a patrimoniului cultural.

Astfel, revelația redescoperirii – după aproape opt decenii de pribegie – a unei valoroase pagini muzicale românești se înscrie în seria unor evenimente fericite de tipul „cărămizilor” menite a contura și consolida profilul nostru cultural.

Concertul, intitulat sugestiv Musical Bridges – Punți între trecut și prezent, punți între culturi, s-a dovedit a fi o fericită colaborare între Radio România Muzical, Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național Cotroceni. Cum ați perceput acest eveniment în ambianța Muzeului?

Cu multă bucurie! Cotroceniul e un spațiu unic, impregnat de istorie și cultură, pentru mine extrem de emoționant și prin omniprezența Reginei Maria, actor principal în actul Unirii de la 1918 (și dacă tot ne aflăm în plin avânt de cheltuire a banului public pe statui, oare când se va învrednici România să ridice o statuie-monument pe măsura acestei personalități uriașe căreia îi datorează atât de mult?).

Pentru a citi integral acest articol te invităm să cumperi revista sau să te abonezi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe