Ce este „statul paralel”?

Dan Pavel Publicat la: 02-03-2018

Există o stranie similaritate între tezele Dragnea, Tăriceanu & Company privind „statul paralel” și acuzațiile partizanilor lui Donald Trump privind subminarea puterii acestuia de către the Deep State. În ambele cazuri, cei care controlează puterea legislativă și cea executivă se plâng că există „structuri de putere” incontrolabile. Iar acelea ar lucra împotriva celor aleși democratic. Este vorba de serviciile secrete și de anumite componente ale procuraturii. Trump se plânge de CIA, NSA, FBI, de comisiile speciale de anchetă, iar Dragnea, de SRI, SPP și DNA. În ambele cazuri, există un „nucleu rațional” al respectivelor ipoteze conspiraționiste. Între România și SUA există însă deosebiri fundamentale.

În spiritul imprimat revistei Timpul, de delimitare față de partizanatele fanaticilor de stânga și de dreapta, atrag atenția asupra necesității abordării analitice. Anticipând un număr special, cu abordări factuale și metodologice, în ambele cazuri este vorba despre disfuncționalități ale democrației. La noi, nu s-a produs încă separarea puterilor în stat, iar independența judecătorilor este afectată de influența incontrolabilă a procurorilor și a serviciilor secrete. Așa a fost reconstruit sistemul de comandă sub președintele Traian Băsescu, care acum își denunță foștii colaboratori executanți pentru falsificări de probe, dar pe președintele Klaus Johannis nu-l deranjează. O anchetă parlamentară a scos la iveală că „statul paralel” s-ar fi născut în „sufrageria lui Gabriel Oprea”, lucrând în favoarea lui Băsescu și împotriva lui Geoană, în 2009. Dar nici o anchetă penală n-a făcut investigarea acelor alegeri sau a neregulilor din cele anterioare ori ulterioare.

S-au făcut mari progrese în lupta anticorupție, dar și abuzuri. PSD este partidul cel mai afectat, atât de anchete corecte, cât și de abuzuri. Sub stindardul luptei împotriva abuzurilor procurorilor, o serie de lideri cu mari probleme încearcă să scape, iar liderii necorupți (inclusiv din alte partide) îi apără din solidaritate. Doar niște anchete independente pot separa apele. Nici politicienii corupți nu trebuie să scape, dar nici falsificările de probe nu trebuie să fabrice vinovați.

„Statul paralel” este democrația disfuncțională.

În România, soluțiile eficiente pentru repararea disfuncționalităților sunt reformele instituționale ale justiției și ale întregului sistem al puterilor în stat. Sistemul checks and balances trebuie întărit. În America, sistemul checks and balances permite US Congress să cheme regulat la audieri procurorii șefi și pe adjuncții lor, inclusiv pe cei abuzivi. La noi, din motive de partizanat față de manipulatorii unor instituții de forță, acest sistem este contestat. Trump s-a plâns de partizanatul serviciilor de intelligence pentru că au descoperit un lucru șocant: amestecul Rusiei și al serviciilor secrete rusești în alegerile prezidențiale din 2016, în favoarea lui Trump și împotriva lui Clinton. Din ordinul Justice Department, s-a declanșat o anchetă specială, sub conducerea lui Robert Mueller, fostul director al FBI. Într-un fel sau altul, adevărul va ieși la iveală. La noi, este greu de știut dacă anchetele vor fi finalizate corect.

La americani, disfuncționalitățile democrației sunt conjuncturale, la noi, sunt structurale. Structurale, pentru că așa a fost construit sistemul de la bun început. Există mereu riscul perpetuării lor, pentru că este insuficient controlul reciproc al puterilor statului. La americani, amestecul în alegeri a provenit din exterior. După ce a fost detectat, nu va mai fi posibil. La noi, amestecul în alegeri a provenit mereu din interior.

Ipoteza statului paralel va dispărea abia după consolidarea instituțională a democrației. Atunci, statul va funcționa indiferent de numele persoanelor din fruntea SRI, DNA, guvernului, președinției, camerelor legislative, comisiilor parlamentare. Istoria postcomunistă a fost una a personalităților accentuate și a instituțiilor precare.

Sursa foto: MagnaNews

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe