Repoziționările Chinei și noul dezechilibru mondial

Redacția Publicat la: 28-03-2018

În viața Partidului Comunist Chinez s-au petrecut schimbări spectaculoase, care vor afecta raporturile de forțe la nivel planetar. În ultimul sfert de secol, Occidentul și lumea liberă s-au complăcut în iluzia că ridicarea Chinei la statutul de supraputere și transformarea în lider al comunității internaționale se petrec simultan cu procesele „ireversibile” de democratizare a țării și de instaurare a economiei de piață. Dar acele iluzii s-au prăbușit. A devenit clar chiar și pentru filochinezi că s-a trecut de la un regim semiautoritar sau de soft authoritarianism la dictatură. Măsurile luate la ultimul congres al celui mai mare partid din lume și anunțarea procedurilor de permanentizare în funcția de președinte al țării a lui Xi Jinping au risipit îndoielile. S-au scris sute de articole pe această temă. Una dintre cele mai sincere recunoașteri este în prestigiosul săptămânal britanic The Economist.

În fostele țări comuniste, au fost mulți care nu s-au lăsat păcăliți nici de jocul perfid al Rusiei și nici de imensa operațiune chineză de dezinformare. Occidentalii chiar îi acuzau că sunt conspiracy-minded. Ceea ce s-a petrecut însă în ultimele luni spulberă toate calculele strategice regionale și mondiale făcute după ce Donald Trump a compromis în mare parte statutul de lider mondial al SUA. Să amintim doar retragerea unilaterală din acordul planetar legat de schimbările climaterice. China s-a grăbit să preia rolul de lider mondial, iar antiamericanismul din multe state i-a făcut pe liderii acelora să accepte situația.

Anul trecut, înaintea întâlnirii Trump-Jinping de la Mar-a-Lago, la CNN, Fareed Zakaria anunța profetic transferarea leadershipului mondial de la USA către China. Dar tocmai atunci, ca reacție la folosirea de către guvernul lui Assad a armelor chimice împotriva civililor, Trump a ordonat bombardarea Siriei. Ceea ce Barack Obama nu făcuse, în circumstanțe mult mai grave. Tot în aceleași zile, în Afganistan a fost lansată împotriva militanților ISIS the mother of all bombs (cea mai mare bombă convențională din istorie); în Somalia, trupele speciale americane s-au alăturat guvernului pentru combaterea al-Shabaab (organizație afiliată al Qaeda). Or, de la dezastrul din timpul administrației Clinton (s-au făcut filme pe această temă, ca să nu menționăm bibliografia de specialitate), trimiterea de trupe în Somalia era un tabu pentru americani. Trump a demonstrat că, în materie de hard power, pentru multă vreme de acum încolo, America va rămâne singura supraputere militară. Și atunci chinezii au încercat să preia inițiativa în alte domenii – în diplomație, în trimiterea de trupe de pace ONU, în ajutorarea statelor pe care americanii le-au pus pe lista neagră.

Acum, totul este compromis pentru China, deoarece lumea liberă nu va accepta ca lider mondial un stat dictatorial. Iar Trump nu va rămâne la putere o veșnicie. Reconcilierea Americii cu restul lumii a început. Simptomatic este că Trump a căzut inițial în capcana acceptării Chinei ca mediator în complicatele relații cu Coreea de Nord, iar de atunci încoace situația s-a înrăutățit. Odată cu Jocurile Olimpice de Iarnă, Coreea de Sud (unul dintre aliații strategici cheie ai SUA) a preluat inițiativa tratativelor cu Coreea de Nord. O întâlnire între liderii american și nord-coreean ar fi fără precedent. China nu mai este națiunea indispensabilă.

A doua zi după instalare, Trump a retras SUA din Trans-Pacific Partnership, construcția instituțională căreia Obama i-a dedicat opt ani. Unul dintre scopurile strategice al acelei organizații era China’s containment. Dar evoluțiile Rusiei și Chinei din ultima jumătate de an l-au făcut pe Trump să-și reconsidere poziția față de TPP. Acum este sfătuit de generalii din pozițiile-cheie să continue jocul geopolitic început de Obama în zona Asia-Pacific. Dacă îi va asculta, China va rămâne doar o mare putere regională. Așa cum plănuiseră mințile strategice luminate.

Sursa foto: Stirile ProTV

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe