Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches

Ioana Cristea Drăgulin Publicat la: 30-05-2018

Expoziția temporară intitulată Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches a fost organizat în perioada 14 martie-1 aprilie 2018 în spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni în parteneriat cu Lavinia Jemna Oltenau (colecționar) și Muzeul de Artă Brașov, propunându-și să celebreze în acest mod arta românească din țară și din străinătate. Acest proiect aduce în atenția publicului, în anul Centenarului, o manifestare inedită și valoroasă, majoritatea celor 74 de lucrări nemaifiind expuse niciodată în România. Coordonatorul proiectului este Anastasia Stoiciu.

În cadrul manifestărilor propuse de Muzeul Național Cotroceni, în data de 28 martie, realizatorul de televiziune Marilena Rotaru și criticul de artă Pavel Șușară au prezentat filmul intitulat Lumea lui Bömches. Acest film este parte a serialului de televiziune Memoria Exilului Românesc, documentar distins cu patru premii APTR.

Friedrich von Bömches s-a născut la Brașov în anul 1916 și s-a stins din viață la Wiehl, în Germania, în anul 2010, fiind unul din martorii marilor frământări pe care umanitatea le-a cunoscut în cadrul acestui secol. Cu o istorie personală influențată de evenimentele istorice ale celui de-al Doilea Război Mondial, Bömches a cunoscut ororile luptelor de la Stalingrad în calitate de combatant al armatei române. La întoarcerea de pe front, în anul 1945, a fost deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă în URSS. Educația artistică și-a început-o ca armurier în cadrul atelierului tatălui său, pentru ca ulterior să ia lecții de desen, pictură și compoziție de la trei cunoscuți mari maeștri din Brașov: Fritz Kimm, Hans Eder și Johann Matiss-Teutsch. La vârsta de 34 de ani, pictorul și graficianul sas a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Brașov.

Până la plecarea definitivă în Germania, care a survenit în anul 1978, artistul a fost una dintre cele mai semnificative prezențe culturale în spațiul brașovean și românesc, participând la mai multe expoziții în țară și străinătate. În anul 1976, în urma unui vernisaj prezentat la Sala Dalles, statul român l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a.

Referindu-se la Bömches, filosoful, sociologul și istoric al artelor, Walter Biemel (german de origine română), considera că acesta a dat dovadă de o capacitate de observație și introspecție extraordinară, care devoalează imagistica unui „expresionist vizionar”.

În Germania, în anul 1982 a primit Crucea de merit, fiind primul pictor care a fost decorat cu această înaltă distincție. În anul 2002 i s-a înmânat medalia de aur „Schwarzenberger Hochzeistaler”. În afară de portretistică, Bömches fiind considerat a fi cel mai important portretist al Germaniei, artistul a mai fost preocupat și de teme privind peisagistica, animalele, personajele literare și biblice, viața la țară, maternitatea, bătrânețea, boala, moartea.

În lucrările artistului se pot vedea influențe ale lui Bosch, Goya, Munch și Bacon, fazele evoluției sale de creație fiind: figurativ, expresionist până la suprarealism, expresionism cu influențe dramatice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe