Leviathanul dezideologizat

Redacția Publicat la: 15-06-2018


Cât rău mai poate face Rusia? Este marea întrebare care frământă multe minți și conștiințe de pe mapamond. După ce Ronald Reagan și-a îndeplinit scopul de a doborî „Imperiul Răului”, occidentalii sperau că Rusia va intra în familia democrațiilor liberale. Iar datorită lui Boris Elțîn, succesoarea URSS a intrat în G8, grupul statelor democratice puternic industrializate. După venirea la putere a lui Putin însă, s-au înmulțit dovezile că Rusia nu avea dreptul să facă parte din acel club de elită. La început, era vorba de nerespectarea drepturilor omului, asasinarea oponenților, protejarea magnaților îmbogățiți din afaceri cu statul și din exploatarea imenselor resurse, apoi de amestecul în treburile interne ale fostelor republici sovietice. După excluderea din G8, s-a văzut că Rusia continuă operațiunile de subminare a democrațiilor consolidate ale lumii, iar amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016 a dovedit periculozitatea statului care încearcă se redevină supraputere globală.
Conform datelor publicate recent de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) în 2017, Arabia Saudită a întrecut Rusia la cheltuieli militare. Cu toate acestea, datorită imensului său arsenal nuclear, Rusia a rămas o supraputere și va fi o amenințare câtă vreme va deține arme de distrugere în masă. Are probleme cu exercitarea influenței pe anumite continente (America de Sud, Africa, Australia), dar continuă să fie o forță în Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, zona Asia-Pacific și America de Nord. Tocmai de aceea se uită mulți cu speranță către SUA, dar, câtă vreme va rămâne Trump președinte, vor fi mari incertitudini legate de limitarea influenței nefaste a Kremlinului.
Se spune că orice popor își are liderii pe care îi merită. În ciuda neregulilor electorale și a unei competiții incorecte, rușii l-au votat pe Putin, dar aceasta nu înseamnă că cele mai bine de o sută de popoare din Federația Rusă și cei care au valori democratice îl merită. Pentru toți aceștia din urmă, el rămâne un lider autoritar, nedrept, incorect. Se fac multe speculații în legătură cu perioada post-Putin, fie exagerat de pesimiste, fie exagerat de optimiste. Dar mai e mult până departe, și încă nu știm dacă Rusia este blestemată să nu ajungă niciodată o democrație consolidată sau dacă democrația va avea un viitor de aur. 
Ca și în 1984, romanul lui George Orwell, dacă una dintre cele trei puteri aflate în competiție este prea puternică, există pericolul alierii celorlalte două. Nixon și Kissinger au spart unitatea de monolit a comunismului mondial, iar China și SUA au format un parteneriat special (care a salvat China de dezastrul comunismului de tip sovietic). Vom vedea dacă va putea fi evitat pericolul ca Rusia și China să se alieze împotriva Americii. 
Publicăm în acest număr (și în cel viitor) un grupaj de texte privind Rusia lui Putin, dar, după cum vor putea constata cititorii noștri fideli, temele sunt mai diverse și mizele mai ridicate. Chiar și în varianta dezideologizată, Rusia continuă să fie o forță antidemocratică, antiliberală, antimodernă, o amenințare la adresa propriilor cetățeni și la adresa lumii. De aceea, va rămâne multă vreme o temă provocatoare. (Timpul)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe