Republica Moldova sub zodia sharp power-ului rusesc

Luminiţa Kohalmi Publicat la: 15-06-2018

Fotografia lui Vladimir Putin lipită de bordul mașinii în loc de icoană, steagurile URSS și ale Federaţiei Ruse fluturând pe parbriz și muzică patriotică duduind în boxele taxiului. Un drum cu taxiul din centrul Chișinăului până la aeroport îmi așază în ordine toate gândurile legate de situaţia din Republica Moldova și îmi validează cadrul structurat de analiză deja articulat. Chișinăul este unul dintre locurile în care se duc bătălii decisive între soft power-ul practicat de SUA/UE și sharp power-ul Federaţiei Ruse. Este o luptă între încercarea Vestului de a atrage Republica Moldova de partea sa prin cultură/valori și încercarea Federaţiei Ruse de a o păstra în sfera sa de influenţă prin folosirea înșelătoare a informaţiilor. Pentru cetăţenii Republicii Mol­do­va, distincţia între cele două forme de captare a simpatiei rămâne, în continuare greu de făcut atât timp cât ambele presupun folosirea persuasiunii până când se ajunge la limitarea alegerilor voluntare ale subiectului informat.
Narativele de dezinformare și manipulare folosite de Federaţia Rusă în fostele state sovietice, cu precădere pe populaţia de limba rusă, sunt prezente și în R. Moldova, iar acestea rămân încă mai puternice decât poveștile cu care România, UE și SUA încearcă să promoveze seducţia democraţiei și a pieţei libere.
Nostalgia vremurilor de mult apuse
Taximetristul, un om carismatic și cu simţ al umorului, fost profesor, foarte bun vorbitor de română, având în jur de 50 de ani, mi-a povestit că vremurile de acum nu se pot compara cu cele din vremurile comuniste, când statul îţi dădea casă gratis, când școlarizarea era gratuită, când nu plăteai nimic pentru serviciile de sănă­tate. „Am o fată la București, a făcut masterul acolo și acum e angajată la o firmă renumită. Mă tot cert cu ea pe Skype, ultima dată am și făcut-o să plângă, ea e împotriva lui Putin. Îmi tot trimite să citesc materiale despre Occident, ca și cum eu nu aș fi citit și trăit destul”, mi-a mărturisit taximetristul. „Am și doi băieţi care sunt împreună cu nevasta mea la muncă în Irlanda. Ei însă sunt blonzi cu ochi albaștri, ca Putin, și ţin cu Putin, ca mine”, a mai adăugat mândru acesta. „Când m-au luat în armată, am jurat credinţă Uniunii Sovietice pe steagul URSS și îmi respect acest jurământ”, spune omul arătând spre steagul URSS fixat de parbriz.
Dezamăgire legată de starea actuală
„În R. Moldova nimeni de la putere nu îl reprezintă pe Putin. Dodon e omul lui Plahotniuc. Dodon se vâră la mine pe reţelele sociale, dar eu îl șterg. E departe de Putin, nu merită nici colţunii să îi miroasă. Plahotniuc conduce tot în ţara asta, chiar dacă nu l-a ales nimeni. El ţine ţara. Am auzit un analist român spunând că UE a dat Moldovei bani pentru a lupta împotriva corupţiei și că bandiţii de la putere au furat și acești bani. Plahotniuc este, cum să vă spun, avem o vorbă aici, aiesta nu-i nici carne, și nici pește. Pentru el, nu contează de unde vin banii. La noi se duc în politică să fure, nu pentru altceva”, mi-a mai spus șoferul care mă ducea spre aeroport.  
Putin, lider providenţial atacat pe nedrept de americani
Și mărturisirea taximetristului continuă: „Putin le-a demonstrat americanilor că nu el e de vină pentru otrăvirea lui Skripal. Ce, Putin e responsabil să păzească ce se întâmplă la anglo-saxoni acasă? E de râs. El e responsabil de ce se întâmplă în Rusia. Dacă nu era Putin președintele Rusiei, aveam de mult al Treilea Război Mondial. Americanii vor să cucerească Siberia, singurul loc sigur după potop, și pentru asta încearcă să destabilizeze lumea și Rusia. Aţi văzut Maidanele astea portocalii pe care le fac ei peste tot în lume. Câţi oameni fac grevă în Rusia… Aici America și-a băgat coada, să-i strice lui Putin ratingul. Dar Putin are 76%. Eu nu zic, o fi furat 10 procente, dar 51 de procente le are sigur. Lui Putin știţi care război îi place? Cum a luat Crimeea, să ia teritorii fără nicio împușcătură. Dacă îmi demonstraţi că în lume există un om politic mai puternic decât Putin, acum azvârl poza cu el pe fereastră. Vă daţi seama, așa o ţară mare, să poţi s-o ţii de hăţuri…”
În loc de concluzie
Chiar dacă interesul strategic al Federaţiei Ruse faţă de R. Moldova s-a diminuat după anexarea Crimeii, R. Moldova rămâne în zona gri a ţărilor din Europa de Est, o zonă în care Kremlinul continuă să își exercite eficient influenţa, folosind toate canalele informaţionale pe care le are la dispoziţie. Faptul că ponderea Uniunii Europene în exporturile Republicii Moldova a ajuns la aproximativ 55% nu reușește să contrabalanseze realitatea conform căreia aproximativ 80% din mass-media din R. Moldova deservește interesele Federaţiei Ruse. Rezultatul este acela că R. Moldova trăiește în continuare sub zodia sharp power-ului rusesc și că liderul de la Kremlin rămâne politicianul favorit al cetăţenilor dintre Prut și Nistru. Conform unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică în perioada 30 aprilie-8 mai 2018, Vladimir Putin este cotat cu 57% din încrederea cetăţenilor cu drept de vot din Chișinău, ocupând prima poziţie în acest clasament.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe