NATO nu este Trump Tower

Timpul Publicat la: 21-08-2018

Summitul NATO de la Bruxelles din iulie 2018 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai controversate întâlniri dintre liderii țărilor membre. De ceva vreme, Donald Trump și-a lansat criticile împotriva Alianței Nord-Atlantice, mai ales din pricina faptului că o serie de state (în frunte cu Germania) nu și-au plătit cota de 2% din PIB. Cea mai mare putere economică europeană și a patra putere economică a lumii s-a remarcat în anii din urmă pentru criticile adresate Americii (nu doar la adresa lui Trump, ci și a lui Obama, vezi scandalul NSA ori a lui Bush Jr. pentru invadarea Irakului). Nenumărați comentatori au remarcat că Angela Merkel este mai respectată ca lider mondial decât noul președinte american. Acum Trump se răzbună. Referindu-se la construirea conductei NordSteam2, a acuzat Germania că este „total controlată” de Rusia deoarece 50% din energia importată (iar în viitor 60-70%) ar proveni de acolo. În aproape tot ceea ce face, Trump distorsionează sau minte. A devenit un dezinformator public.

De când a venit la Casa Albă (un an și jumătate), Trump a spus peste 3 000 de minciuni. Specialiștii în securitate energetică au arătat că gazul reprezintă mai puțin de 20% din sursele de producere a energiei ale Germaniei (mai mult provine din surse nucleare, cărbune, regenerabile). Apostrofarea celor care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru apărare este un nonsens, din moment ce la summitul NATO din 2014 le-a fost recomandat statelor să atingă baremul în 2014 (este și un angajament al statelor, nu o obligație!). Trump chiar a sugerat că ar trebui recuperați banii din trecut pentru cei care nu au plătit și că pe viitor fiecare stat ar trebui să aloce 4% pentru apărare. El confundă NATO cu un hotel și îi tratează pe aliați precum un proprietar care le solicită chiriașilor plata restanțelor sub amenințarea evacuării.

Dar NATO nu este Trump Tower. În Trump Tower poate sta oricine își plătește chiria. Iar diferite investigații făcute în ultimii 15 ani au sesizat că este unul dintre sediile preferate ale liderilor unor organizații internaționale de spălare de bani, escrocherii, crimă organizată cu care miliardarul a făcut tot felul de afaceri de-a lungul timpului. Afinități selective.

Deși integrarea statelor este benevolă, în NATO nu poate să intre oricine. Din motive strategice, Turcia a fost excepția în timpul Războiului Rece (iar acum a devenit cea mai mare vulnerabilitate); iar în general nu au fost admise decât statele care împărtășesc valorile democratice și liberale ale ordinii postbelice create de the United States of America. Statele membre NATO sunt conduse de guverne democratic alese, care își hotărăsc singure împărțirea bugetelor în funcție de resurse, priorități, nevoi, amenințări, angajamente internaționale.

Marea problemă este că Trump a devenit principala amenințare la adresa ordinii democratice și liberale create la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de către președinții Roosevelt și Truman. Dacă ar fi după mintea lui, ar desființa mâine NATO, ONU și alte organizații multilaterale care au fost fondate chiar de SUA. Foști șefi ai serviciilor secrete, gânditori strategici îl acuză că a preferat să atace servicii secrete americane și să-i ia apărarea lui Putin pentru amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Este greu de prevăzut dacă în ultimă instanță Trump va face mai mult rău Americii sau restului lumii, în particular aliaților.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe