Semnificațiile anului 1968

Timpul Publicat la: 21-08-2018

Pe măsură ce timpul trece, ne schimbăm înțelegerea despre trecut. Dar pe măsură ce ne îndepărtăm de trecutul apropiat, modern, în legătură cu care știm faptele, avem o mulțime de informații, oscilăm între înțelegerea și neînțelegerea sa. Epistemologic pare că știm mai multe. Devine tot mai clar că nu ne mai asumăm lecțiile istoriei. Doar prin resemnificări putem să mai salvăm câte ceva. Or, anul 2018 este bogat în resemnificări ale istoriei naționale, europene, mondiale: Centenarul României Mari (care ar fi trebuit să aducă măcar unitate simbolică, dar care deja este în mare parte compromis de politica resentimentului); un secol de la terminarea celui mai important eveniment al istoriei moderne și contemporane, cel mai plin de consecințe încă neînțelese sau de lecții neînvățate (Primul Război Mondial); un secol de la instaurarea primului regim totalitar din lume (regimul bolșevic-sovietic); o jumătatea de secol de la evenimentele din 1968 din lumea comunistă, SUA, sistemele democratice occidentale europene.

Am împărțit tema anului 1968 în trei (deși unii autori au scris deja despre temele viitoare, dar nu suntem rigizi): manifestațiile anticapitaliste din Occident; disidența anticomunistă; Primăvara de la Praga și intervenția sovietică. Avem avantajul că știm deja cum s-au terminat anumite procese. Furia unora dintre occidentali împotriva democrațiilor liberale occidentale și admirația pentru experimentele comuniste era un simptom al ignoranței politice și a ceea ce unii numesc moral idiocy. În afară de caracterul lor criminal, regimurile comuniste erau deja compromise politic, moral, cultural și nu funcționau din punct de vedere economic. Dar nemulțumiții de imperfecțiunile democrațiilor liberale capitaliste nu înțelegeau că acestea puteau fi – și au fost – corectate, în vreme ce imperfecțiunile comunismului erau imposibil de îndreptat.

Una dintre intențiile explicite ale grupajelor tematice pe teme europene și mondiale este de a scoate cititorii inteligenți din capcanele politicii autohtone, unde se vorbește prea mult, se gândește puțin și se realizează și mai puțin. O altă intenție este de a ieși din acest impas, după cum vor constata cei care vor citi articolele publicate în acest număr.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe