Despre pedeapsa cu moartea în 2018

Timpul Publicat la: 25-09-2018

În mileniul al treilea, s-au înmulțit organizațiile care monitorizează pedepsele cu moartea din lumea întreagă. Numărul statelor în care pedeapsa cu moartea a fost abolită le depășește ca număr pe cele în care continuă să se aplice. Totuși, populația statelor în care se aplică pedeapsa cu moartea este mai mare decât a celorlalte (amintesc numai China, India, Japonia, Nigeria, Japonia, Pakistan, SUA) (verificați!). Rapoartele Amnesty International din ultimii zece ani au arătat creșterile și descreșterile de la an la an, dar ele sunt lipsite de acuratețe, deoarece țara în care sunt puse în practică cele mai multe execuții din lume ține statisticile la secret. Este vorba de China.

În SUA, se vorbește foarte mult în presă, în societate, pe rețelele de socializare despre execuțiile individuale ale unor condamnați care își așteaptă rândul ani de zile (îndeobște, este vorba despre serial killers sau criminali ocazionali). Se vorbește mai puțin pe plan internațional despre condamnările „în bloc”. De pildă, în iulie 2018, în Egipt s-a pronunțat pedeapsa capitală împotriva a 75 de persoane implicate în tulburările din 2013 (dintre care o serie de lideri ai Frăției Musulmane). În Japonia, tot în iulie, au fost două serii de execuții (șase + șapte) ale membrilor organizației teroriste Aum Shinrikyo, care a lansat atacurile cu sarin din 1997. Recent, în Arabia Saudită, procurorii au cerut pedeapsa capitală împotriva unor activiști pentru drepturile omului, inclusiv pentru o femeie militantă din mișcarea pentru drepturile femeilor. În Siria și Irak, teroriștii ISIS tot mai execută oameni, deși oficial „Califatul” a fost distrus. Iar exemplele pot continua.

Prin contrast, Papa Francisc I a uimit întreaga lume după ce a publicat o versiune revizuită a catehismului, în care cere abolirea pedepsei capitale pe plan mondial. El continuă eforturile începute de Papa Ioan Paul al II-lea. Vreme de multe secole, Bisericile creștine au păstrat tăcerea în legătură cu pedeapsa capitală, deși porunca „Să nu ucizi” face parte din Decalog. După recunoașterea sa oficială, Biserica creștină a devenit persecutoarea altor Biserici și a folosit pedeapsa capitală pentru a-și impune dogmele. Până acum câteva săptămâni, catehismul spunea că învățăturile tradiționale ale Bisericii nu excludeau recurgerea la pedeapsa capitală dacă aceasta era singura cale prin care puteau fi protejate viețile oamenilor (vezi și doctrina „războiului drept”). Vechile învățături vor fi date uitării. Papa Francisc I arată că pedeapsa cu moartea este o măsură inumană, deoarece conduce la degradarea demnității omului. Iar Biserica Catolică trebuie să-și onoreze angajamentul pentru protejarea vieții indivizilor.

Abolirea pedepsei cu moartea este parte a programului modernității de promovare a drepturilor universale ale omului și libertăților individuale inaugurat de Revoluția Americană și de Revoluția Franceză. Este semnificativ că după ce au militat pentru abolirea ei, când erau în opoziție, după lovitura de stat din 1917, bolșevicii au reintrodus pedeapsa cu moartea, iar în primele trei luni de comunism au fost omorâți mai mulți oameni decât în ultimii 150 de ani ai Imperiului Țarist. Deciziile Papei Francisc sunt o continuare logică a programului de modernizare a catolicismului (aggiornamento), inaugurat de Conciliul Vatican II, care a favorizat cel de-al treilea val al democratizării. Vom urmări în anii și deceniile care vin dacă acest exemplu va fi urmat și de alte religii. Sau dacă se va confirma ipoteza lui Huntington privind conflictul civilizațiilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe