Cehoslovacia anului 1968, Radio Europa liberă și Radio Libertatea

Sergiu Musteață Publicat la: 25-09-2018

În 2018 se împlinesc 50 de ani de la Primăvara de la Praga și de la invazia militară a statelor membre ale Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia, care au marcat întreaga lume. Reformele de modernizare inițiate de conducerea cehoslovacă în anul 1968 au fost un șoc pentru lumea comunistă. Andrei Saharov a calificat aceste inițiative drept un moment extrem de valoros pentru viitorul socialismului și al omenirii. Dar conducerea URSS a avut altă părere față de aceste încercări de liberalizare și, în consecință, le-a combătut pe cale militară.

După evenimentele din Ungaria, din 1956, politica editorială a posturilor Radio Europa Liberă (RFE) și Radio Libertatea (RL) a suferit schimbări esențiale.

 

Radio Europa Liberă, în contradicție cu politicile sovietice

În anii ’60 ai secolului XX, fiecare serviciu din cadrul Europei Libere și al Radio Libertatea a primit un set nou de reguli și memorandumuri privind programele de emisie. În martie 1965, a fost aprobat Memorandumul de politică editorială al Serviciului cehoslovac al Europei Libere, prin care se stabilea „promovarea dezvoltării pașnice spre libertatea internă și independența națională, reducerea contribuțiilor cehoslovace față de Uniunea Sovietică și slăbirea în continuare a coeziunii externe a Blocului sovietic”. În esență, misiunea Europei Libere rămânea promovarea libertății, democrației și apărarea drepturilor omului. În conjunctura politică din primăvara anului 1968, RFE avea scopul de a încuraja descentralizarea puterii în Cehoslovacia și de a susține curentul reformist din cadrul Partidului Comunist Cehoslovac. Radio Europa Liberă urmărea cu atenție tendințele de reformare a Cehoslovaciei și prezenta detalii privind schimbările politice din această țară, cum ar fi introducerea sistemului multipartit, politica externă și politica de securitate independente, federalizarea țării, liberalizarea mass-mediei etc. Aceste modificări intrau în contradicție cu politicile sovietice și, după părerea liderilor comuniști, puteau slăbi Blocul socialist. URSS, din start, a fost împotriva acestor reforme, contestare expusă prin așa-numita doctrină Brejnev. Radio Libertatea încerca să prezinte echilibrat realitățile din Cehoslovacia, fără a provoca spiritele din interiorul țării și din URSS. Regulile de emisie din 20 iulie 1968 menționau că Radio Libertatea trebuie să prezinte încercările de liberalizare în societatea cehoslovacă și reformele progresive într-un context socialist și să sugereze că acestea reprezintă o dezvoltare creativă a marxismului în contextul național ceh. Totodată, programele RL prezentau ascultătorilor sovietici faptul că Cehoslovacia ar trebui să fie autorizată pentru a-și administra afacerile fără interferență din exterior, deoarece reformele cehoslovace nu reprezintă o amenințare pentru URSS. Regulile interne stabileau că emisiunile de la Radio Libertatea nu trebuie să sugereze faptul că Cehoslovacia ar putea părăsi tabăra comunistă sau că reformele interne ar putea depăși cadrul socialist. Precauția administrației RFE și a RL este o consecință a lecțiilor învățate după evenimentele din 1956, când jurnaliștii au încurajat protestele de la Budapesta și au susținut ideea eliberării Ungariei de către americani.

În primăvara și vara anului 1968, statele membre ale Tratatului de Varșovia realizau exerciții militare atât în jurul Cehoslovaciei, cât și pe teritoriul ei. Situația dată crea premisele unei posibile intervenții militare în Cehoslovacia. Conducerea Europei Libere discuta despre pericolul intervenției sovietice în majoritatea ședințelor zilnice din luna iulie 1968. Aceste discuții nu erau însă date publicității. Cu atât mai mult cu cât liderii cehoslovaci au reafirmat respectarea prevederilor Tratatului de la Varșovia și parcursului socialist de dezvoltare – „socialismul cu față umană”.

 

Tentativele de modernizare din Cehoslovacia au fost respinse

În iulie 1968, redactorii a două ziare cehoslovace, Student și Obrana lidu, au făcut o vizită la sediul central al RFE de la München. Pentru prima dată, jurnaliști dintr-un stat socialist au vizitat sediul Radio Europa Liberă. Deși jurnaliștii cehoslovaci au fost rugați de către administrația americană să nu scrie despre această întâlnire, ziarul Student a publicat un scurt comentariu al vizitei la München care a provocat și mai mult mass-media comunistă, care considera RFE o voce incomodă.

Așa cum conducerii sovietice nu i-au convenit încercările de reformare a Ungariei din 1956, tot așa nu au fost acceptate nici tentativele de modernizare din Cehoslovacia. Scenariul a fost practic similar – invazia militară. Intervenția militară a statelor membre ale Tratatului de la Varșovia  în Cehoslovacia din 20-21 august 1968 (Operațiunea „Dunărea”) a fost un atac direct asupra independenței Cehoslovaciei și împotriva încercărilor de modernizare a sistemului comunist, stabilit după cel de-al Doilea Război Mondial în Europa Centrală și de Est. În această situație, administrația Europei Libere a îndemnat angajații, la 21 august 1968, să-și țină în frâu emoțiile și să nu emită știri despre invazia sovietică până când situația nu va fi evaluată de către oficiul de politici al RFE și RL. BBC a fost primul care a raportat în dimineața zilei de 21 august 1968 că Uniunea Sovietică și alte state ale Tratatului de Varșovia, cu excepția Albaniei și României, au invadat Cehoslovacia. RFE a prezentat situația din Cehoslovacia pe parcursul zilei de 21 august, bazându-se pe sursele declarate de agențiile internaționale de știri, fără a menționa sursele de opoziție din țară. Radio Libertatea și-a concentrat emisia în limba rusă spre trupele sovietice din Cehoslovacia, dar fără mesaje speciale către soldații sovietici. De fapt, ambele posturi de radio au îndemnat audiența să-și păstreze calmul pentru a evita violența. Regulile de emisie din 21 august 1968 au cerut angajaților Radio Libertatea să difuzeze știri despre transformările din Cehoslovacia începute în ianuarie 1968, ținând cont de caracterul lor pașnic și loialitatea lor față de angajamentele și alianțele cu sovieticii. Venirea în ianuarie 1968 a lui Alexander Dubček în fruntea Partidului Comunist Cehoslovac a fortificat curentul reformist, în aprilie 1918 fiind lansat Programul de liberalizare și reformare a Cehoslovaciei. Dubček anunțase că la următorul congres al Partidului Comunist, care urma să aibă loc în septembrie 1968, vor fi operate schimbări în conducerea Comitetului Central și se va promova ideea de federalizare a Cehoslovaciei după principiul egalității celor două națiuni.

 

Propaganda „misiunii salvatoare” a sovieticilor

Conform relatărilor lui Ross Johnson, pe atunci angajat al Europei Libere, dintre toate organizațiile occidentale Radio Europa Liberă și Radio Libertatea au acordat cea mai mare atenție evenimentelor din primăvara anului 1968 de la Praga, în comparație cu statele occidentale, care mai mult erau preocupate de situația din Vietnam decât de cea din Cehoslovacia. RFE a avut un impact deosebit asupra societății cehoslovace, deoarece a emis programe în limbile cehă și slovacă, prezentând realitățile din statele occidentale și din cele socialiste. Autoritățile sovietice aveau temeri față de răspândirea curentului liberal în regiunile de vest ale URSS. Inițial, sovieticii au decis ignorarea în mass-media unională a evenimentelor din Cehoslovacia, iar mai târziu au trecut la propagandă axată pe idei false, precum că „armata sovietică a venit la timp” la „invitația Cehoslovaciei”. Posturile occidentale de radio au continuat informarea audienței est-central-europene despre ocuparea Cehoslovaciei de către URSS, contracarând astfel propaganda sovietică despre „misiunea ei salvatoare”. Nu în zadar, autoritățile sovietice au decis intensificarea bruiajului RFE și RL și au reluat bruiajul posturilor de radio Vocea Americii, BBC și Deutsche Welle, care a fost oprit în anul 1963. Astfel, posturile occidentale de radio prezentau în continuare pentru regimurile totalitare „un pericol”, iar Războiul Rece dintre cele două Blocuri politico-militare, după evenimentele din Cehoslovacia anului 1968, s-a intensificat. Invazia militară în Cehoslovacia din 1968 a arătat în mod convingător că reformarea și liberalizarea statelor socialiste a fost o iluzie pentru acel moment. Însă opoziția populară față de invazia străină nu doar a salvat viața liderului comunist A. Dubček, ci și a demonstrat lumii spiritul de rezistență și dorința de libertate a cehilor și slovacilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe