Iar n-a salvat PSD democrația

Dan Pavel Publicat la: 29-10-2018
Una dintre cele mai importante intuiţii pe care le-am avut de-a lungul anilor a fost legată de dezlegarea misterului privind eșecul democraţiei românești: nu va exista în ţara noastră o democraţie liberală solidă, o democraţie consolidată, cum îi spun specialiștii, decât atunci când se va democratiza Partidul Social Democrat, cel mai puternic partid românesc postcomunist. Unii au interpretat-o greșit drept un compliment făcut urmașului Frontului Salvării Naţionale. Alţii au crezut că am ceva cu restul partidelor (de observat cum s-au tot schimbat partidele din opoziţie, cu excepţia PNL și UDMR). Fiecare înţelege după cum îl duce capul. Că nu se mai poate avea pretenţii aproape de la nimeni să studieze teoria partidelor politice ori teoria democraţiei pentru a-și îmbunătăţi activitatea. Avem partide la putere și în opoziţie pe-atât de eficiente în realizarea interesului public pe cât de competenţi și de instruiţi sunt liderii și membrii de frunte ai respectivelor partide.

De la Machiavelli încoace, una dintre trăsăturile modernităţii este autoreflexivitatea. Pe înţelesul celor la care mă refeream mai sus, adică a celor care nu citesc cărţile cruciale, calitatea politicii depinde de gradul de cunoaștere și înţelegere al politicienilor. Politica nu este o improvizaţie legată doar de păcălirea alegătorilor pentru voturi, așa cum este practicată la noi, și nici nu este o împărţeală a resurselor între diferiţi prădători, ci este arta și știinţa prin care cei competenţi rezolvă problemele comunităţii. Iar pentru a atinge nivelul maxim de competenţă, este nevoie de mai multă cunoaștere decât în orice alt domeniu intelectual cu aplicaţii practice. Dar la noi nu este cazul. Nu mă mai refer la corupţie, că despre asta știe toată lumea.

Au fost de-a lungul vremii semne că exista o democraţie internă în PSD. De pildă, de fiecare dată când liderul care deţinea puterea formală (Iliescu, Geoană, Ponta) pierdea alegerile interne sau supremaţia în faţa unuia mult mai slab cotat. Altminteri, modul în care a votat acest partid vreme de decenii în parlament este simplu și rudimentar: după cum ridica mâna liderul grupului parlamentar, așa votau toţi deputaţii ori senatorii. Numai așa a putut PSD să controleze parlamentul, guvernul, administraţia locală, ministerele. Dar la ce i-a folosit?

Gabriela Firea s-a plâns pe bună dreptate că multe dintre cele mai importante proiecte pentru București i-au fost blocate tocmai de către PSD, de guvernul și parlamentul controlate de PSD. Ea a invocat argumente de tipul good governance în contestarea autorităţii lui Dragnea. Iar opinia publică i-a dat dreptate. Dacă reușea să-l înlăture pe Dragnea, soarta opoziţiei ar fi fost pecetluită. Am mai spus și repet. PSD știe cum să câștige alegerile, știe să-și fidelizeze electoratul, dar nu știe să guverneze. Guvernarea nu se face în interesul Bucureștiului sau al judeţelor, al marilor regiuni ori a întregii ţări. Guvernarea PSD se face în favoarea clientelei politice, a grupurilor de interese și a interesului personal al diferiţilor lideri (aici intră și membrii familiei, amantele, amanţii, șirul nesfîrșit de cumetri și nași). Chiar dacă în diferite localităţi rurale ori urbane, ba chiar în anumite judeţe, liderii locali reușesc să mai facă ceva în favoarea comunităţilor, la nivel naţional PSD a eșuat să rezolve cele mai importante și mai urgente probleme ale ţării și ale cetă­­ţenilor.

Inventarul scuzelor găsite de pese­diști pentru eșecurile lor, pentru lipsa de eficienţă, este enorm. Dacă ar fi competenţi, pesediștii ar înţelege cum ar trebui să procedeze pentru a guverna în interes naţional și în interes public. Și ar înţelege că prin rezolvarea problemelor publice ar obţine beneficii uriașe, prestigiu, notorietate pozitivă.

Nu există priorităţi mai importante pentru cetăţeanul democratic decât ca parlamentarii aleși, guvernul rezultat din alegeri, președintele ţării, primul ministru, miniștrii, primarii, să reu­șească în ceea ce fac. Cei care procedează astfel sunt cu adevărat reprezentativi. PSD nu a ajuns încă să fie un partid democratic și nici nu știe să guverneze pentru că nu reprezintă cu adevărat nici interesele tuturor cetăţenilor, nici ale votanţilor acestui partid. Câtă vreme va rămâne așa, nu contează cum se numește cel din frunte, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta sau Dragnea ori altcineva. Tot un drac!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe