Luptele actuale ale Ucrainei: cum să revii pe drumul cel bun

Victoria Vdovychenko Publicat la: 29-10-2018

Creșterea instabilității în lume diminuează apetitul și posibilitatea menținerii angajamentului politic și economic. Între timp, când se întoarce la alegeri, crește apetitul pentru mai multă putere consolidată. Multă cerneală s-a consumat în legătură cu aceste probleme controversate, dar mai sunt multe de analizat și regândit.

Ucraina nu face excepție de la această tendință globală, confirmând că este încă departe de rezultate tangibile pentru o dezvoltare democratică sustenabilă. De la conflictul „Donbas în flăcări” până la declicurile economice, situația nu arată mai bine deși au trecut patru ani post-Euromaidan. Provocările domestice și străine pentru democrație și capacitatea instituțională testează calitatea guvernării Ucrainei în 2018, în special deoarece competitorii manipulează media socială pentru a forma opinia.

Prin urmare, ce este de făcut și cum să continui lupta pentru principii și valori democratice în democrațiile în tranziție? Pare o provocare existențială fără răspunsuri unice sau simple.

 

Conflictul din Donbas blochează construcția guvernamentală

În primul rând, este nevoie de regândirea fundamentală a încetării conflictelor pe teritoriul Ucrainei. Fiind o țară și o națiune pașnică, ucrainenii își doresc să se termine cât mai curând posibil conflictul din Donbas. Mai mult, au așteptări pozitive privind returnarea Peninsulei Crimeea. Criza ucraineană, instigată de intervenția trupelor rusești, face ca progresul reformelor interne să fie nul, motiv pentru care Ucraina este constant criticată de partenerii occidentali.

Conflictul continuu din Donbas blochează efectiv capacitatea de construcție guvernamentală, iar criza economică intensifică acest blocaj. În realitate, experții ucraineni consideră conflictul Donbas drept instituționalizat, iar aceasta este principala concluzie a perioadei interimare. Conflictele din faza instituționalizată sunt caracterizate de prelungirea confruntărilor, întărirea relativă a instituțiilor de stat direct responsabile de interacțiunea conflictului. Oricum, slăbiciunea statului ucrainean din prima jumătate a anului 2014 îl face vulnerabil până și în 2018 în elaborarea „agendei reformei în Donbas”.

Dar nu numai provocările străine au un impact asupra promovării sau împiedicării democrației în Ucraina. Indexuri democratice remarcabile folosesc criterii variate pentru a analiza progresul democratic. Unele dintre ele, precum The Economist și Freedom House, sunt de acord că Ucraina este influențată de declinul transformărilor democratice și o nominalizează drept o țară cu „regim hibrid” (Economist Intelligence Democracy Index 2017) sau pur și simplu o desemnează ca o țară „parțial liberă” (Freedom House 2017). Factorii majori ai indexurilor, sustenabilitate economică, societate, civilă, instituții politice, pot fi aplicați Ucrainei.

 

„Domnia legii”, un deziderat încă neatins

Prin urmare, în al doilea rând, prosperitatea economică și sustenabilitatea sunt departe. Ar trebui luat în considerare că acest nivel este mult mai jos decât în țări postcomuniste precum România, Polonia, Bulgaria sau Ungaria, care au avut experiența acelorași transformări politice din 1990 încoace. Aceste știri sunt percepute negativ atât de către ucraineni, cât și de partenerii occidentali. Provocată de interesele economice în creștere ale oligarhilor și devastată de conflictul Donbas, drumul Ucrainei către reforme rămâne lent și este departe de așteptările cetățenilor. Rivalitatea constantă dintre instituțiile publice și grupurile oligarhice cu finanțare politică mixtă nu previn declinul economic al Ucrainei. Iar acestea sunt poveștile pe care ucrainenii le observă pe variatele canale mediatice aflate în proprietatea oligarhilor.

Marea problemă remanentă este „domnia legii”, valoarea centrală a principiilor democratice. Pentru moment, reforma judiciară este pe un drum accidentat în Ucraina. În acest punct, puterea oligarhică este greu de amenințat. Formarea rețelei patron-client s-a dovedit a fi eficientă pentru o categorie selectată de oameni, dar nu pentru întreaga populație. Economia Ucrainei are încă suficienți bani pentru a-i îmbogăți pe oligarhi, dar nu pentru întreaga populație. Mai mult, ucrainenii se uită la pașii propriilor politicieni și guvernanți prin lupa atotcuprinzătoare a instituțiilor corupte. Reforma anticorupție a stagnat la nivel național. Lipsa voinței politice de creare a unor instituții anticorupție cu adevărat independente și nepartizane (în special Curțile anticorupție) va continua să epuizeze investigațiile și procesul anticorupției.  

 

Virusul populismului este contracarat de societatea civilă

În același timp, guvernul Ucrainei a realizat anumite îmbunătățiri semnificative. În acest scenariu epic, „punctul de putere” a fost că s-a diminuat procesul opac de privatizare prin implementarea sistemului e-procurement (achiziții) Prozorro. Un al punct pozitiv este Acordul de Asociere EU-Ucraina care a început să le ofere beneficii economice antreprenorilor ucraineni. Mai mult, se remarcă dezvoltarea dinamică a reformei descentralizării și abilitarea comunităților locale amalgamate, chiar dacă are anumite rezultate controversate.

Dar știu toți ucrainenii despre aceste succese? Iar aici vine a treia problemă de reconsiderat – cum să comunici progresul reformelor și să reflectezi critic asupra deficiențelor. Această sarcină se dovedește cea mai necesară și cea mai puțin avansată. Și, prin urmare, servește drept bază prolifică pentru mesajele populiste, în special în aceste ultime luni din 2018. Începând cu septembrie, când procesul electoral a fost în plină desfășurare, vocea noutăților pozitive privind reformele pentru oameni se va auzi tot mai puțin.

Una dintre îmbunătățirile majore ale promovării democrației este societatea civilă ucraineană. În momentele în care există un risc ridicat ca forțele populiste să vină la putere în Ucraina, consultările cu dinamica societate civilă ucraineană sunt condiții necesare ale succesului. Aceste este singurul mecanism de contracarare a virusului populismului. Mai mult, societatea civilă a trecut prin anumite transformări: după Revoluția Demnității, coeziunea și angajamentul rămân, dar anumiți oameni tind să devină tot mai deziluzionați de promisiunile încălcate ale elitelor.

Pentru a concluziona, Ucraina își păstrează echilibrul între tendințele pozitive și cele negative în dezvoltarea democratică. Efectele pozitive se referă la rezultatele implementării Acordului de Asociere UE-Ucraina, la agenda reformistă, cumva de succes, și la sprijinul continuu al partenerilor occidentali. Oricum, guvernarea națională este dominată de pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2019.

 

Tehnologia, condiția necesară a binelui comun

Este povestea gata? Deloc.

Da, ucrainenii obișnuiți vor să vadă războiul terminat și să înceapă să creadă în procesul reformării statului. Pentru a realiza aceasta și a continua să prospere, Ucraina era nevoie de mai multă concentrare asupra îmbunătățirilor inovatoare necesare sectorului guvernamental. În epoca dislocării globale, trebuie să considerăm tehnologia drept condiția necesară a binelui comun. Este un pas necesar pentru a face structurile guvernamentale să înțeleagă că întreprinderile mici și mijlocii ucrainene au nevoie de coexistența unor instituții publice puternice și modernizate.

În vreme ce scade calitatea multor principii democratice, „situația de forță” a Ucrainei stă într-un țel foarte clar: renovarea aparatului său de stat și revigorarea sectorului de afaceri. Există sinergie din plin când sectorul public și cel privat cooperează. Căutarea neîntreruptă a inovării poate fi o condiție obligatorie pentru a ajuta ca sectorul de afaceri să se diversifice prin elaborarea unor programe de cooperare guvern-mediul de afaceri. Iar astfel va fi cu siguranță posibilă motivarea tinerilor ucraineni să rămână în Ucraina, unul dintre cele mai bune semne ale construirii politice a națiunii. Cu aceste sarcini realizate, democrația Ucrainei poate fi adusă definitiv înapoi pe drumul cel bun.

Traducere de Dan Pavel

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe