Despre fanatism și implicații politice

Daniel Ungureanu Publicat la: 29-10-2018

Limun (interpretat de Nikola Kojo), un fost soldat, actual semigangster, șef al unei echipe de pază și protecție și instructor principal în cadrul unui club sportiv de arte marțiale, este un bărbat cu un fizic impunător și cu o privire înspăimântătoare, ce plănuiește o căsătorie de pomină, dar evenimentul se tot amână din cauza atitudinii sale. Casa acestuia este un adevărat templu al masculinității în care fel de fel de arme sunt ascunse prin diferite colțuri, proprietarul fiind pregătit oricând să facă față unui atac.

Într-o dimineață, în timp ce revizionează Ben-Hur, câinele lui Limun este împușcat de un necunoscut. În urma incidentului, semigangsterul, cu nervii la pământ, își duce câinele la doctor, amenințându-l că-l va omorî dacă companionul său patruped nu va supraviețui. Aici va intra în poveste Radmilo (interpretat de Miloš Samalov), doctorul care-l va salva pe Zahărel. Acesta este homosexual și aparent nu vrea să facă cunoscut acest lucru. Doctorul însă nu este prea discret deoarece conduce un Austin Mini 1000 HL roz, pe care îl revopsește din ce în ce mai des în ultima perioadă din cauza mesajelor homofobice ce apar peste noapte pe portiere. Este un fan înrăit al filmului Cei șapte magnifici și are o relație serioasă cu Mirko (interpretat de Goran Jevtić), persoana însărcinată cu organizarea nunții cu pricina și liderul comunității gay ce organizează o paradă. Limun îi întâlnește pe cei doi și află despre orientările și plăcerile acestora. Nu reacționează bine la auzirea lor și îl rănește pe Mirko. Această întâmplare se transformă într-un carambol de coincidențe care îl va pune pe Limun în fața deciziei de a alege între prietenie, respect, imagine și iubire.

Nikola Kojo și Miloš Samalov dau viață pe ecran lui Limun și lui Radmilo, făcând credibilă fiecare replică. Kojo este pivotul întregului grup, izbutind să fie amuzant, inocent, îndrăgostit, stângaci, chiar și caraghios pe alocuri și să nu-și știrbească nici măcar cu un milimetru din imaginea de gangster neînfricat de cartier. Samalov este un homosexual simpatic, poate puțin prea simpatic, păstrând nealterată imaginea de minoritate sexuală (fiind totuși un film de satiră) și care îl completează pe Kojo într-un duet incredibil, ce amintește într-o oarecare măsură de o minunată comedie a anilor optzeci Avioane, trenuri și automobile, cu Steve Martin și John Candy în rolurile principale. Tot așa, perechea lui Radmilo, Goran Jevtić, se afirmă cu mândrie în fața publicului, punându-și ocazional întrebări importante despre discriminare, despre drepturilor minorităților sexuale și despre viața de zi cu zi, care este, în ultimul timp și-n lumina evenimentele înregistrate de cameră, mai mult o luptă crâncenă pentru supraviețuire. Vreau să aduc aminte și de Hristina Popović, care o interpretează pe Biserka, partenera lui Limun, o feministă convinsă ce se afirmă imperativ, dar cu finețe în față bărbaților, îmblânzindu-l chiar și pe fiorosul Limun (apelând astfel la imaginea cuplului arhetipal din basmul Frumoasa și Bestia).

„Parada” reușește să rețină atenția spectatorului de la început până la sfârșit, piperând cu umor întreagă poveste și construind personaje memorabile și chiar carismatice. Cadrele sunt caracteristice unui film de comedie. Imaginile sunt montate pe frază muzicală, omogenizând astfel întreagă lucrare. Îmbinând realitatea cu ficțiunea, prezentul cu trecutul, dând naștere unei hiperrealități balcanice, autorul de film Srđan Dragojević satirizează în cadrul acestei producții cinematografice evenimentele care au marcat soarta minorităților sexuale din Serbia. Problemele sociale sunt rezumate de imaginea câtorva personaje înzestrate cu suflet, vise, dorințe, pasiuni, probleme, eșecuri, dezamăgiri, ca fiecare dintre noi, de altfel. Astfel, acesta apropie vizual, în limitele pe care le poate oferi limbajul ecranului, o lume aparent străină, încercând oarecum să ofere un altfel de leac atât pentru homofobie, cât și pentru xenofobie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe