Asasinatul Khashoggi și standardele duble ale Occidentului

Timpul Publicat la: 16-11-2018

Abominabila crimă comisă de serviciile secrete saudite împotriva jurnalistului Jamal Khashoggi au scandalizat opinia publică internațională. Presa și guvernele lumii democratice insistă asupra atacului împotriva libertății de expresie și cer tragerea la răspundere a ucigașilor. Mai important însă decât orice altceva este că scoate în evidență standardele duble ale Occidentului.

Orice viață contează, dar comunitatea internațională este mai sensibilă la asasinarea unui jurnalist decât la crimele de război și la crimele împotriva umanității comise de Arabia Saudită în Yemen. Au murit sute de mii de oameni nevinovați, mai ales copii. Iar 13 milioane trăiesc în foamete, pentru că Arabia Saudită a instaurat o blocadă. Dar nu s-a făcut atâta scandal.

Arabia Saudită a ucis un jurnalist care critica abuzurile din această țară tocmai pentru că a văzut reacția anemică a Occidentului față de crimele comise de către Rusia și China împotriva criticilor și jurnaliștilor. Aveți idee câți jurnaliști au fost uciși în ultimul deceniu și care sunt statele implicate? Faceți un search!

Iar în ceea ce privește modul în care fundamentaliștii saudiți îi tratează pe creștini nu scoate nimeni o vorbă. Căutați pe Internet miile de mărturii privind persecutarea creștinilor, interdicția totală a creștinismului și a ridicării bisericilor creștine în acea țară. Din această intoleranță saudită s-a născut și 9/11. După ce a invadat Kuweitul în 1990, Saddam Hussein se pregătea să invadeze și Arabia Saudită. Regele Fahd i-a invitat pe americani să construiască acolo baze militare. „Revolta” islamiștilor a culminat cu încetarea alianței dintre guvern și teroriștii lui bin Laden, care nu puteau accepta prezența „demonilor” americani, britanici, francezi (pe scurt, creștini) pe „Pământul sfânt”. Apoi au atacat „țintele” americane.

Prin comparație, Siria este o țară tolerantă.

SUA, Marea Britanie, Franța (și încă 20 de state) sunt complicii Arabiei Saudite în comiterea crimelor din Yemen. Aceste state furnizează din greu armamentul folosit în acel război, dar occidentalii preferă să ignore acele crime. Nimeni nu cere chemarea liderilor saudiți în fața unui tribunal internațional privind crimele de război. Președintele american Donald Trump consideră că prințul moștenitor Mohammad bin Salman „is a good guy”. Respectivul este prieten cu fiica sa și cu ginerele său. Or, criminali nu sunt doar cei care l-au omorât direct pe Khashoggi, ci mai ales cei care au ordonat acele crime.

Considerat un reformator, bin Salman a devenit deja un dictator fără scrupule. Abia instalat, el a ordonat arestarea a sute de membri ai familiei regale, a celor mai influenți oameni de afaceri, foști șefi ai serviciilor secrete, armatei ș.a.m.d. Prințul s-a amestecat în mod nefast în Yemen, Liban, în instituirea embargoului împotriva Qatarului, iar activiștii saudiți pentru drepturile omului au fost aruncați în pușcării.

Contează modul în care comunitatea internațională va reacționa pe termen lung. Arabia Saudită este o Rusie în miniatură. Dar spre deosebire de Rusia și China, este un aliat al SUA. Scandalul a fost pornit de către serviciile secrete turcești. Ar fi însă o eroare dacă Occidentul va acorda mai mult credit Turciei și Iranului față de Arabia Saudită. Vor fi decizii complicate, pentru că dacă SUA va suspenda contractele militare, Riyadhul va semna cu Rusia și China. Singura veste bună este că nu mai afirmă nimeni că politica americană în Orientul Mijlociu este legată de petrol (și gazele naturale). Interesele sunt mult mai profunde și mai diverse.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe