Certurile dintre Vechea și Noua Europă

Dan Pavel Publicat la: 17-12-2018

Când Statele Unite ale Americii se pregăteau de invadarea Irakului, a apărut o falie între vechile și noile state membre ale NATO. Anumiți lideri americani au stârnit valuri de controverse când au făcut distincția între Vechea și Noua Europă. Din ultima făceau parte state precum Polonia, România, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, fostele state comuniste pentru care alianța strategică și militară cu SUA era garanția că nu vor mai cădea în sfera de influență a Rusiei. Loialitatea acestor state față de NATO și protecția strategică primită din partea megaorganizației militare nu se compară cu loialitatea lor față de Uniunea Europeană și cu tipul de protecție din partea acesteia din urmă.

Excepția cea mai importantă față de distincția scandaloasă făcută de liderii republicani americani era Marea Britanie, care a participat alături de SUA în toate misiunile grele din Afganistan, Irak etc. Ulterior, în urma unui referendum, Marea Britanie avea să iasă din UE; va trece multă vreme până să facem un bilanț între urmările negative și cele pozitive ale respectivei decizii. După instaurarea statului ilegal al ISIS în Siria și Irak, valul de migranți avea să scoată la lumină noi divergențe de percepții și interese în UE. Independent de crizele legate de angajamentele militare internaționale și de migrații, între vechile și noile state comunitare s-au manifestat cu pregnanță alte diferențe și conflicte. După aproape treizeci de ani de la „revoluțiile din 1989”, se poate constata cât de puternică este moștenirea Vechiului Regim în fostele state comuniste.

Consolidarea democrației se lovește de puternice obstacole interne în foste state comuniste precum Polonia, Ungaria și România. Forțele politice dominante din aceste republici (alese democratic) au trecut deja la faza conflictului deschis cu birocrații UE ori sunt gata să îi înfrunte (cazul României). Este o perioadă de cumpănă în politica europeană, complicată din pricina dificultăților prin care trec democrațiile consolidate occidentale. Coincidență sau nu, în asemenea perioade se intensifică presiunea forțelor anticomunitare, în particular amestecul Kremlinului și al serviciilor secrete ruse.

Dar amenințările nu vin doar dinspre Răsărit. Tocmai a ieșit la iveală un amestec mai mare decât se credea al lui Steve Bannon (& Cambridge Analytica) în Brexit, iar fostul consilier strategic al lui Trump a anunțat că va colabora strâns în Ungaria cu Viktor Orban. Anterior, același personaj le oferise consultanță forțelor eurosceptice din Italia (învingătoare în alegeri), iar relația sa cu Matteo Salvini este strânsă.

Tocmai în asemenea perioade este nevoie de o inteligență politico-strategică ieșită din comun, atât la nivel comunitar, cât și la nivel național. România are o mulțime de puncte de vulnerabilitate. Dacă forțele politice interne de la putere și din opoziție nu vor găsi soluții consensuale pentru a ieși din criză, ne confruntăm cu amenințări de tip existențial. Suntem în pericol de a pierde tot ceea ce s-a construit și întreaga protecție rezultată din integrarea în NATO și UE, cele mai importante realizări ale României de după 1918. În ultimul secol, ceea ce am câștigat și ceea ce am pierdut a depins de situația internațională, dar și de modul în care elitele naționale au răspuns la provocările interne și externe. Adesea, lamentabil.

Cearta dintre Vechea și Noua Europă este secundară și are nevoie de soluții din care fiecare parte să câștige ceva. Altminteri, statele europene vor deveni simple anexe ale Eurasiei lui Putin și succesorilor săi.

Solidaritatea europeană și națională poate rămâne un simplu slogan retoric dacă actorii politici relevanți nu vor găsi soluții pragmatice pentru problemele continentale și statale. Dacă au existat mari reușite după cel de-al Doilea Război Mondial și după 1989 a fost pentru că ceea ce ne-a unit a fost mai important decât ceea ce ne-a despărțit. Pentru a depăși marile dezbinări actuale este nevoie deopotrivă de spirit european și spirit național.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe