Cred. Monosilabic, full, ioc. Hai!

Adrian Păduraru Publicat la: 17-12-2018

Cred că stilul comunicării verbale este într-un proces accelerat de schimbare. Fie că vorbim oficial, privat sau artistic, pare că eficiența elimină frumosul. Nu mai avem timp sau nu doar timp pentru arhitectura elaborată a frazei, decorată cu figuri de stil și cuvinte rare. E-mailul a înlocuit scrisoarea și a trecut în uitare stilul epistolar. Cu tot farmecul lui.

Dragii mei,

În pragul aiuritor dintre vară și iarnă, care strivește un anotimp condensat doar în lumină autumnală, vă scriu despre mine că sunt sănătos. Ceea ce nu pot spune despre țară…

Și a consacrat stilul Basic Romanian.

Bună ziua/dimineața/ seara,

Caravana Coborâm la prima a fost un succes. În proporție de 100%. Aplauze și emoție în sălile de cinematograf, 90% malluri, în licee și universități. Alte informații, pe pagina de Facebook.

În ritmul acesta urmează să vorbim:

Monosilabic 1

Film cu săli de mall full, dar săli de film în rest, ioc. Dar, hai!

Sau

Monosilabic 2

Cred și sper că da, dar văd că nu. Și mai cred și mai sper să mai văd. Doar în vis vin vești de timp mai bun. Dar tâmp timp, azi. Doar că mai vreau să sper, doar că mai vreau să cred că pot să zbor. Ca un vin prost scurs greu pe gât, se scurg pe mâini stropi de bleu și roz fals. Și mâini se fac pumni. Dar , nu. Vreau să mai cred că mai pot în zbor, din când în când, eu ins și nins ca un nor, să fac, să am, să fiu, să sper. Iar cred.

Și apoi?

Un exemplu, în opinia mea, de proiect care merită încurajat la Centenar. Pentru conceptul care unește nevoia de comedie a publicului cu plasarea României în centrul atenției lumii cinematografice sau, pur și simplu, a lumii.

Franco Nero vine la București pentru întâlnirea juriului Bucharest Best Comedy Film Festival

În perioada 22-25 noiembrie, Asociația CulturALL în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB pregătește la București prima ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc în 2019. Timp de patru zile, personalități internaționale din lumea cinematografiei se întâlnesc la București pentru a stabili structura festivalului și regulamentul de selecție a filmelor ce vor concura pentru titlul „Comedia Anului”.

Invitatul special al evenimentului este celebrul actor Franco Nero, care vine la București pe 23 noiembrie, de ziua lui. Franco Nero a jucat în peste 200 de filme și a lucrat cu cei mai apreciați regizori europeni, printre care Luis Buñuel, Rainer Werner Fassbinder, Claude Chabrol, Sergey Bondarchuk, Michael Cacoyannis, Elio Petri, Marco Bellocchio și Enzo G. Castellari.

Franco Nero va lua parte și la masa rotundă a juriului Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc la ARCUB, Sala Arcelor, în perioada 22-23 noiembrie. Printre specialiștii care vor participa, alături de renumitul actor italian, la întâlnirile pregătitoare ale festivalului sunt 17 actori, regizori, producători și critici de film, precum Andrea Sabaddini, director de festival în Marea Britanie, regizorul japonez Kohki Hassei, scenaristul spaniol Christian Routh și producătorul argentinian, nominalizat la Oscar, Hugo Castro Fau.

Din evenimentele programate în noiembrie de organizatorii festivalului face parte și o serie de sesiuni masterclasssusținute de specialiștii industriei cinematografice pe tema Universal Comedy Analysis.

Bine-cunoscutul critic de film Irina-Margareta Nistor va fi cea care va conduce masterclass-ul: „Bucureștiul se bucură că poate râde la cele mai bune comedii, pe care le veți putea vota, alături de un juriu de Oscar, anul viitor. Deocamdată pregătim episodul-pilot al unui proiect cu zâmbetul pe buze, în care din prezentările unor experți veți afla ce înseamnă umorul pe întreaga planetă!”

Președintele și inițiatorul Bucharest Best Comedy Film Festival, Enea Dabija, spune: „Ne dorim că timp de 10 zile bucureștenii să zâmbească, să râdă din suflet. Vom alege comedia anului împreună, așa cum o vedem noi bucureștenii”.

Bucharest Best Comedy Film Festival se dorește o competiție cinematografică anuală de amploare, menită să desemneze cea mai bună comedie a anului la nivel internațional. Cele mai bune zece comedii produse recent la nivel internațional vor fi notate de juriul festivalului și votate de public în cadrul primei ediții a BBCFF, programată pentru anul 2019, la București.

Cred și sper ca următorul Centenar să fie mai bun decât acest Centenar.

La mulți ani, români!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe