Expoziţia temporară „Great artists of the world”, găzduită de Muzeul Național „Brukenthal”

Miruna Carp Publicat la: 24-08-2020

Muzeul Național „Brukenthal” aduce în atenția publicului cea mai nouă expoziție de artă grafică europeană aparținând colecției avocatului George Șerban. Peste cincizeci de lucrări ale celor treizeci de artiști europeni vor fi prezente până la data de 27 septembrie 2020, în Cabinetul de Stampe al Palatului „Brukenthal” din Piața Mare, Sibiu.

Lucrările de grafică și litografie, provenind din secolele al XIX-lea și al XX-lea, au fost reunite în acest cadru muzeal la inițiativa avocatului-colecționar George Șerban, în colaborare cu dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției. 

Printre numele consacrate în domeniul artelor plastice și decorative se numără Picasso, Chagall, Munch, Matisse, Dali, Klimt, Braque, Brauner, Magritte, Kandinsky, Toulouse-Lautrec, Schiele, Modigliani și Renoir. 

Pledoaria susținută de colecționarul George Șerban ne informează că o parte dintre lucrări poartă semnătura personală a artiștilor care le-au conceput, aducând în discuție și numele Editurii pariziene Mourlot, cea care a executat litografiile cu acordul artistului sau al moștenitorilor săi.

Fragmentul următor este extras din textul oferit de curatorul expoziției:

„Spațiul pictural bazat de cele mai multe ori pe o perspectivă centrală a fost distrus, acum apărând o construcție liberă, energică, modernă. Expoziția oferă șansa vizitatorului să cunoască arta europeană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din secolul al XX-lea și a principalelor curente artistice: postimpresionism, cubism, expresionism, expresionism abstract, suprarealism, fauvism, abstracționism, dadaism.” 

Mai multe detalii despre expoziția temporară se pot afla consultând site-ul oficial al Muzeului Național „Brukenthal” (https://www.brukenthalmuseum.ro/), unde este prezentată și expoziția de artă românească intitulată Grigorie Minea și invitații.

Sursă foto: Răzvan Negru
 
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe