Aproape în fiecare clipă stă secretul vieții

Alexandra-Ionela Cîrcu Publicat la: 25-08-2020

 

Dacă am putea afla că acestea sunt ultimele noastre zile pe pământ, cât de diferit am privi tot ce ne înconjoară? Nu cumva sentimentul de implacabilitate a morții și conştiinţa scurgerii nisipului din clepsidra vieții ne-ar deschide ochii asupra celor mai mărunte, dar, concomitent, celor mai frumoase aspecte ale existenței umane ?

Deşi Artur Silvestri nu a avut certitudinea că sfârșitul este aproape, poseda acea rară însușirea de a „simți“ anumite lucruri, așa cum se va dovedi în paginile agendei sale, de care nu s-a despărțit deloc în ultima parte a vieții, oriunde s-ar fi aflat. O agendă mică, descoperită de soția acestuia la numai câteva zile de la trecerea sa în neființă, „l'esquisse d'une livre”, schița unei cărți, Frumusețea lumii cunoscute, a devenit datorită grijii soției sale, scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri, un artefact închinat memoriei lui, dispărut mult prea devreme, pe 30 noiembrie 2008.

Artur Silvestri a fost scriitor, critic şi istoric literar, cronicar, editor, important susţinător al bibliotecilor şi donator de cărţi, atât personal, cât şi prin ONG-urile înfiinţate, promotor al tinerilor scriitori şi al valorilor culturale marginalizate. Cu alte cuvinte, un iubitor de cultură în toate modurile posibile. Un model demn de urmat. Acest album-jurnal cuprinde gândurile sale din ultimele 50 de zile de viaţă, însoțite de superbele ilustrații ale artistului plastic Vasile Cercel: fâșii de viață, bucăți de suflet – bucuria unui suflet pur la vederea trandafirului înflorit în grădina casei, a unui câine credincios, a porumbeilor, a rațelor, la auzul picăturilor de ploaie sau al pescărușilor.

Melancolia străbate fiecare rând, transpune cititorul în acea toamnă blândă care nu dorește să lase loc frigului: „zile neașteptat de calde, dar blânde, parcă elegiace, continuă la București unde în unele locuri mai izolate frumusețea adusă de culorile calme poate fi încă percepută fără efort.” (16 octombrie)

Să acordăm câteva minute în fiecare zi pentru a mirosi o floare, a simți căldura unei raze de soare sau a asculta ciripitul păsărilor. Să trăim, până nu e prea târziu. Să ne bucurăm de frumusețea lumii cunoscute.

Aproape în fiecare clipă stă secretul vieții - Artur Silvestri

 
 
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe