„2” volum de poezii – de fapt, romanul autobiografic al lui Dan Podaru

Revista TIMPUL Publicat la: 02-09-2020

Poetul Dan Podaru a descris noul său volum de poezii „2” drept o „carte eveniment”, cu prilejul publicării sale la Iași, la Editura Meridiane Publishing.

Doi este o cifră care definește cuplul; poate fi, în același timp, un univers sau, pentru mine, este un univers în care se regăsesc o serie de elemente – tristețe, bucurie, emoții, nervi, vibrație, absolut orice… planete, visare și poate fi, în același timp, și un cod.

Doi, de exemplu, când tu și iubitul tău aveți ca template pe telefon cifra 2 și vă recunoașteți un element de cod, care vă unește și pe care doar voi îl recunoașteți, pentru că sunteți iubiți.

Deci 2 poate fi orice; este și un titlu scurt, la obiect, care mă definește pe mine ca stil poetic, ca artă poetică, a explicat Dan Podaru motivul pentru care volumul său de poezii are un asemenea titlu neobișnuit, într-un interviu acordat Teodorei Butacu.

În afară de titlu, atrage atenția și grafica volumului – cifra doi pe un fond albastru, cu semnificații profunde.

Ana Ramona Damian, ilustratorul acestui volum, a transpus în cod vizual toate ideile și toate poeziile, toate trăirile și visele sau amintirile pe care i le-am povestit, i le-am depănat, pentru că, pentru a ajunge la această parte concretă a proiectului, a trebuit să petrecem câteva ore împreună și să reușim să definim ceea ce urma să prezentăm, adică un proiect cultural, spune Dan Podaru care, în final, explică și adevărata semnificație a acestui volum de versuri.

E o păcăleală; pare a fi un volum de poezii, dar nu este. Este un roman autobiografic și, citindu-l, veți trăi cronologic etape ale vieții mele, alături de zânele din viața mea, conchide poetul Dan Podaru, citând un poem semnificativ:

În zori...

Uneori...

Ești limita fină

Între întuneric și lumină. (Basm)

Volumul „2” de Dan Podaru a apărut la Editura Meridiane Publishing, Iași.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe