Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: statutul multor dintre instituțiile de cultură se va schimba

Laura Manuela Marin Publicat la: 05-09-2020

Un vid legislativ, existent încă din anul 2007, este pe cale de a fi îndreptat prin intermediul inițiativei ministrului culturii – Bogdan Gheorghiu: extinderea listei de instituții culturale de importanță națională cu oferirea beneficiilor specifice ce decurg din acest fapt. Nucleul propunerii legislative l-a constituit importanța identității culturale naționale.

Motivat de „realitățile sociale aflate într-o continuă dinamică” și totodată împiedecat de inexistența reglementărilor legislative din domeniul artelor spectacolului, ministrul culturii a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă prin care solicită acordarea statutului de instituție publică de importanță națională instituțiilor de spectacole și concerte care contribuie, din punct de vedere istoric, la identitatea culturală a națiunii.

Criteriile de selecție a acestor instituții au fost de asemenea specificate în această propunere legislativă: împlinirea a 100 de ani de la înființare, deținerea unui rol istoric în afirmarea identității culturale naționale sau a identității culturale a minorităților naționale, contribuția la consolidarea culturii după Unirea din anul 1918, conservarea, cultivarea și dezvoltarea memoriei personalităților și a evenimentelor care și-au pus amprenta în realizarea statului român modern.

În ciuda faptului că, în ultimii ani, numeroase instituții publice de concerte sau spectacole au cerut recunoașterea rolului lor în promovarea valorilor culturale artistice – pe plan național și internațional –, acest lucru nu a fost posibil din cauza lipsei legislației în acest domeniu. Încadrate în această listă erau până acum doar muzeele, bibliotecile și colecțiile publice.

Recunoașterea acestui statut presupune, mai exact, ca angajații acestor instituții să beneficieze de „trecerea la o treaptă superioară de salarizare”. Justificându-și acțiunea prin echitabilitate, Bogdan Gheroghiu consideră că mult mai multe instituții se încadrează în criteriile specificate și, prin urmare, e necesar să beneficieze de drepturile cuvenite în urma recunoașterii noului statut.

Pașii necesari pentru schimbarea denumirii instituției de spectacole/concerte de importanță națională sau acordarea beneficiilor ce decurg din acest statut constau în: înființarea Comisiei Naționale a Artelor Spectacolului, aprobarea structurii acesteia – componență, organizare, funcționare – de către ministerul culturii și aprobarea cererilor instituțiilor care îndeplinesc criteriile menționate. Din momentul intrării în vigoare a proiectului de lege, durata pentru parcurgerea acestor pași va fi de 30 de zile.

Propunerea legislativă pentru Ordonanța Guvernului nr 21/2007 (legată de instituțiile și companiile de spectacole/concerte și desfășurarea activității de impresariat artistic) a fost așadar depusă pentru dezbatere și adoptare. Împreună cu senatorul PNL Laura-Ioana Scântei, deputatul PNL Bogdan Gheorghiu a subliniat recunoașterea importanței activității instituțiilor culturale, aducându-ne aminte prin aceasta că „patrimoniul cultural din România este o chestiune de siguranță națională.”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe