100 de ani de la nașterea lui Charles Bukowski

Luna aceasta sărbătorim o sută de ani de la nașterea poetului și prozatorului american Charles Bukowski, care a adus în atenția lumii un alt tip de limbaj: cel neșlefuit, în care cuvintele obscene și descriptive nu sunt ocolite, ci sunt ridicate la rang de artă.

Născut în Germania, el a atins pământul Lumii Noi la vârsta de doi ani, moment în care părinții săi au decis să părăsească țara natală pentru însoritul Los Angeles. La scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, Bukowski a părăsit zona Californiei, călătorind peste tot, petrecându-și cel mai mult timp în Philadelphia și New Orleans. Se va reîntoarce în orașul copilăriei sale în anul 1947, unde va rămâne până la finalul vieții.

Lumea pe care o prezintă scriitorul în operele sale este cea a periferiei urbane, unde depravarea reprezintă o constantă de netăgăduit. Personajele pe care le aduce în atenția cititorului sunt prostituate, scriitori ce se luptă pentru a ieși din anonimat, oameni de prin baruri ori de la cursele de cai a căror viață interioară este îmbogățită de o filosofie profundă. S-ar putea spune că principala lui sursă de inspirație o reprezintă propria experiență de viață. De aceea, multe dintre creațiile sale în proză îl au ca protagonist pe Henry Chinaski, un scriitor de nișă care trăiește în condiții mizere, cheltuindu-și majoritatea banilor pe băutură, curse de cai și desigur, femei. 

Părerile criticilor literari au fost mereu împărțite, cu precădere din cauza limbajului abordat, dar și pentru că descrierile scenelor de sex sunt șocant de amănunțite. Pentru cititorul obișnuit cu metaforele sugestive, prezentarea explicită poate reprezenta o experiență unică, supunându-l unui adevărat test, căci odată adoptat acest stil franc și atât de brutal încât devine poetic, celelalte abordări ni se vor părea nefirești și artificiale.

A scris multe poezii, însă este mai cunoscut publicului larg pentru romane sau proză scurtă, dintre care amintim: Poșta (1971), Factotum (1975), Femei (1978), Șuncă pe pâine (1982) și Muzică de belele (1983). Mai mult decât atât, a cochetat și cu scrierea de scenarii, iar unul dintre cele mai importante filme este Barfly. Despre această experiență din lumea cinematografiei, Bukowski va relata în nuvela sa, Hollywood

Așadar, în cinstea acestui scriitor putem închina un pahar cu vin și îi putem recita poeziile, traduse în limba română de poetul Dan Sociu.

Publicat în ActualitateRecomandat1 recomandare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente viitoare