DAN PERJOVSCHI: APARIȚII ALE DUBEI

[dflip id="4507" ][/dflip]

Dan Perjovschi, artist cunoscut la nivel internațional pentru comentariile sale subversive asupra problemelor socio-politice și pentru maniera vizuală ușor recognoscibilă pe care o abordează în lucrările sale, deschide seria evenimentelor ON THE ROAD prin desenarea dubiței. Este un proiect ce aparține programului Another Mobile Gallery (AMG), cu ambiția de a facilita consolidarea relației dintre artiști și public. (text, echipa AMG) 

Another Mobile Gallery, extensia dinamică  a Cazului 101

Cazul 101 este un artist-run space multidisciplinar care s-a făcut remarcat pe scena bucureșteană de când a fost inițiat, în februarie 2018, prin vocile a nouă artiști, într-un spațiu din Cotroceni. Aceste prime expoziții ale Cazului au fost urmate de alte două evenimente nomade în spații alternative. Se va deschide apoi, la începutul anului 2019, o nouă locație situată tot în Cotroceni: un garaj de 3/5mp transformat într-un spațiu expozițional destinat instalațiilor și lucrărilor site-specific. Echipa Cazului propune, astfel, un mediu care constrânge spațial, dar care încurajează arta actuală, oferind libertate totală de exprimare artiștilor invitați.

Recent, un alt proiect ambițios capătă contur. Este vorba despre Another Mobile Gallery, conceput ca o extensie mobilă a Cazului 101. Este vorba despre o dubă – spațiu alternativ dinamic, menită să găzduiască diferite expoziții și evenimente călătoare. Acest proiect cu totul ieșit din comun și novator îmi amintește de spectacolele caravanelor, plimbate din oraș în oraș.

Fiind tot timpul în mișcare, principalele scopuri ale acestei entități cu caracter cultural sunt promovarea artiștilor locali și internaționali emergenți și asigurarea unui spațiu de expunere neconvențional. AMG își propune să ofere vizibilitate artiștilor și a produselor culturale propuse de aceștia în fața unui public cât mai larg prin intermediul proiectelor sale.

Unul dintre obiectivele proiectului este să ducem expozițiile în zone și orașe care nu au acces la efervescența scenei de artă contemporană, cu scopul de a stârni interesul publicului vizavi de expansiunea artelor vizuale atât la nivel local, cât și global. Din cauza situației fără precedent generată de starea de pandemie, nu vom reuși în 2020 să atingem acest obiectiv, însă în momentul în care lucrurile se vor schimba, cu siguranță vom relua acest parcurs și vom călători împreună cu expozițiile în orașe precum Constanța, Sibiu, Iași, Focșani, etc. (text, echipa AMG)

Condiționați de situația actuală a pandemiei, AMG a rămas la București, concentrându-se asupra proiectului ON THE ROAD. În perioada august-noiembrie 2020, cinci artiști (prezenți și într-o ediție fanzin anterioară) își vor face cunoscute proiectele folosindu-se de spațiul faimoasei dube. 

DAN PERJOVSCHI 

un „another mobile artist”

Unul dintre cei cinci este Dan Perjovschi, artist ale cărui desene au ajuns în toată lumea. În ciuda recunoașterii sale, este un artist căruia îi place foarte mult să lucreze cu tineri și să se implice în proiecte la început de drum, nealterate, ajutând foarte mult nu numai prin prezența fizică, ci și susținând realmente inițiativele de acest tip. 

Cam așa a apărut dorința sa de a desena pe duba de la AMG, în calitate de „deschizător de drumuri” al proiectului ON THE ROAD. Robert Băjenaru, cel care conduce acest proiect, îi împărtășise din timp ideile sale, dintre care, lui Perjovschi i-a plăcut în mod special „treaba cu duba”. A vrut să deseneze pe ea și a vrut să fie live, sub ochii publicului. A venit cu ideea unui performance care a și avut loc, timp de trei zile, pe terasa spațiului M60, luna trecută. Expoziția s-a bucurat de un mare succes. 

„Desen Mobil” a fost urmat de performance-ul Catincăi Mălaimare, care a avut drept gazdă duba „gata desenată”. S-a creat, așadar, un dialog valoros între cei doi artiști. Ne putem imagina cum fiecare dintre cele două limbaje de expresie, atât de diferite între ele – Dan Perjovschi și Catinca Mălaimare, reprezintă un layer în cadrul acestui proiect. Aceste straturi, așezate unul peste celălalt, îmbogățesc bagajul dinăuntrul dubei puse la bătaie de către Robert Băjenaru. Toate evenimentele din cadrul proiectului ON THE ROAD oferă câte o nouă dimensiune desenului lui Dan Perjovschi – care rămâne martor următoarelor acțiuni.

Ceilalți artiști implicați în acest proiect sunt: Catinca Mălaimare (fondatorul și co-curatorul Habeas Corpus (We Have A Body), o platformă care își propune să ofere un teren de testare pentru lucrări din sfera noilor media în cadrul artei contemporane), Lorena Cocioni (trăiește și lucrează ca artist vizual în București. Din 2017 este unul dintre cei patru membri ai grupului artistic „Aici Acolo” din Cluj-Napoca), Xavier Robles de Medina (trăiește și activează pe scena artistică din Londra.  În 2015 a fost nominalizat la Premiul de Artă Vizuală de la Roma, iar anul următor a obținut un loc pe lista scurtă a Premiului Regal pentru Pictura Modernă) și Adrian Geller (artist elvețian care lucrează în Franța. Practica sa multidisciplinară oscilează între medii foarte diverse precum pictură, textile, instalație video și sculptură.). 

2020. ”22 2000 LEDs”. Performance. Catinca Mălaimare. AMG © Diana Paun Imaginile cu desenele de pe dubă și cu Dan Perjovschi desenând: 2020. Desen mobil. Performance. Dan Perjovschi. AMG © Dragoș Voicu

Publicat în Arte vizuale, Cultură, ExpozițieRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *