Are natura aceleași drepturi ca omul?

Întrebările pe care ni le propune romanul scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk (Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, 2018) sunt următoarele: au animalele suflet? Și, dacă da, este omul cumva un criminal sângeros pentru că își permite să ia viața unor ființe necuvântătoare, lipsite de apărare?

Poartă-ți plugul peste oasele morților este o operă literară care te fascinează de la prima frază, acesta fiind construit sub forma unui thriller care induce cititorul într-o atmosferă plină de tensiune și suspans care dă dependență.

Janina Duszejko este cea care ne poartă pașii în lumea unui orășel aflat la granița dintre Polonia și Cehia unde vânătoarea este o ocupație primordială a locuitorilor săi.

Aflată într-o conexiune profundă cu natura și cu tot ceea ce este mistic, femeia aflată în jurul vârstei a treia trăiește minimalist, ghidându-se după stele și planete și etichetând oamenii mai degrabă după energia pe care o emană ori după înfățișare, neinteresând-o numele lor ori statutul social.

Singura ei preocupare este aceea de a le face dreptate animalelor ucise de vânători, efort zadarnic pentru că plângerile ei sunt luate în râs de autorități și, din cauza lor, își capătă statutul de nebună.

Lupta și suferința ei sunt impresionante, dar vor fi oare ele suficiente pentru a mântui victimele acestui masacru? Sau e nevoie de mai mult pentru ca cei din jur să înțeleagă că orice gest are consecințe?

Debutul romanului ne plasează direct în mijlocul acțiunii, moartea lui Talpă-Mare fiind prima dintr-o serie de crime misterioase care amenință liniștea comunității.

Nimeni nu știe cine este criminalul, dar victimele sale preferate au ceva în comun: sunt vânători care ucid cu sânge rece animalele sălbatice ale pădurii din apropierea orașului.

Romanul Poartă-ți plugul peste oasele morților este o lecție pentru umanitatea crudă, care a uitat să mai respecte natura din cauza egoismului ce o stăpânește de atâtea secole.

Publicat în Cultură, LiteraturăRecomandat0 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag