Artista Mirela Iordache despre practica sa picturală: „Fiecare material descoperit face parte din laboratorul personal, îmbogățindu-mi maniera de exprimare, dând sens ideilor, deschizând căi către alte idei și proiecte…”

Artista Mirela Iordache, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2012, profesoară la Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” din București, a studiat Arte Plastice, Patrimoniu cultural și Restaurare în cadrul Universității București, obținând apoi un master în Strategii de creație în pictură de la UNArte. Portofoliul său de artist adună numeroase competiții, proiecte expoziționale personale și de grup, colaborări cu muzee și galerii, numeroase bienale și premii – toate conturând imaginea unei artiste active, foarte pasionată și aflată în permanentă căutare în ceea ce privește propria practică artistică. Stilul său pictural se împarte între abstract și figurativ, cuprinzând pe de o parte un expresionism entropic și unul abstract, iar pe de alta reprezentări în stil fotorealist și neo-expresionist. Cel mai recent proiect al său este PLANETARIUM (foto), aflat până pe 30 Aprilie în Art Yourself Gallery din București, un proiect centrat pe abstracționism, forță cromatică și gestul generat de momentul creației. Mai multe despre arta Mirelei și despre ceea ce o generează veți putea afla din interviul redat în continuare.

Interviu cu Mirela Iordache

Vă rog să vorbiți despre practica dvs. în general, despre ceea ce urmăriți în artă – conceptele în jurul cărora prinde formă practica dvs. și motivele predilecte…
M.I. Imaginându-mi sub forma unei compoziții, căutările mele au aparența unor cercuri concentrice care se interferează permanent. Ideile se nasc și capătă contur în situații impredictibile.
Totul se poate declanșa de la un gest nou pe pânză, o imagine abstractă din minte, o bucată de cârpă cu accidente de culoare și textură, o umbră a unui obiect, o structură oarecare răsturnată, o bucată de rocă desprinsă de pe munte, un țărm uscat…..zațul uitat în cana de cafea, ș.a.m.d.

Găsiți inspirație sau repere în istoria și teoriile artei pentru baza practicii dvs.?
Mă uimește este puțin spus, nu pot cuprinde în cuvinte emoțiile la vederea primului gest al oamenilor lăsat în scurta lor trecere, pe pereții peșterilor, și aici voi da un scurt exemplu din nenumăratele dovezi, Cave of Forgotten Dreams, cum este numită de către Werner Herzog, regizorul filmului documentar, peștera Chauvet din Sudul Franței.
Mă impresionează acel necunoscut și mister conservat acolo, asemănător cu acela în care privești către Univers prin lentila unui telescop.
Arta secolului al XX-lea cu toate inovațiile sale, arta plină de frământare și căutare. Mă fascinează Expresionismul ca stare și curent, cât și ca filon care a parcurs de-a lungul istoriei, arta. Mi l-am imaginat tot timpul ca pe un cutremur de diferite magnitudini în care s-au resimțit puternic toate dramele și căutările unei societăți, redate prin ochii artiștilor, fie ei anonimi sau nu. Arta secolului în care trăim cu experimentele sale și interferențele în toate domeniile științei.

Ce ne puteți spune despre materialele cu care lucrați?
Fiecare material descoperit face parte din laboratorul personal, îmbogățindu-mi maniera de exprimare, dând sens ideilor, deschizând căi către alte idei și proiecte.

Știu că mediul prin care vă exprimați cel mai adesea este cel pictural. Mai lucrați și cu alte medii sau în alte tehnici?
Lucrez adesea pictură experimentală, gravură, colaj și fotografie. Nu mai folosesc o tehnică anume de multă vreme. În funcție de idee/idei, de parcursul acestora, și de finalitatea lor, îmbin tehnicile, caut permanent, experimentez.
Materiile prime folosite sunt de la diferite tipuri de rășină, culori industriale, oxizi, cenușă, până la diferite tipuri de pământ, ș.a.m.d.
Toate acestea generează la nivel vizual și tactil, facturi plastice, transparențe, sensuri neobișnuite, gesturi, semne, spațiul contemplativ, tensiuni, ritmuri, etc.

Amintiți câteva experiențe profesionale mai aparte ce v-au marcat și vorbiți-ne despre întâlniri cu alți artiști din țară/străinătate sau personalități din domeniul cultural și despre lecțiile învățate din aceste întâlniri.
În ultima perioadă am înlocuit interacțiunile artistice cu liniștea atelierului și forfota ideilor.
Locurile și oamenii, experiențele trăite alături de aceștia, schimbul de idei, mi-au îmbogățit sufletul, experiența alături de ei decantându-se în timp.

Ce proiecte artistice mai aveți în desfășurare și ce plănuiți pentru viitor?
Având în vedere situația dată, lucrurile sunt impredictibile în această perioadă mai ales în zona artei, atât la nivel local cât și global.
Am planuri și proiecte de viitor bine conturate ce urmează să se desfășoare atât în țară cât și în străinătate, în spații neconvenționale și în galerii de artă, dar pentru moment este dificil să dau detalii.
În atelier am multe proiecte pe care le derulez în paralel, însă odată cu situația generată de pandemie au avut loc multe răsturnări de situație.
A trebuit să reconfigurez agenda activităților expoziționale încă de anul trecut din luna martie. În ultima perioadă am avut participări expoziționale fizice, iar acolo unde s-a cerut, dată fiind situația, participările au fost în spațiul virtual.

Cele mai importante expoziții naționale de pictură ale Mirelei sunt:

2021, PLANETARIUM // Galeriile ArtYourself, București

2019, Antropogen // Galeriile Carol, Oradea

2018, Risipitori II // Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintusˮ, Ploiești

2018, Ne/ow Art // Castelul Cantacuzino, Bușteni

2017, Entropomorfe // Galeriile Carol, București

2016, Mirela Iordache // Muzeul de Artă Vizuală, Galați

2015, Squanderers // Galeria GO Art Projects, București

2013, Axis // Galeria ArtYourself, București

Totodată, artista a fost prezentă într-o serie de expoziții colective la nivel național și internațional, precum:

2020, Salonul Național de Artă Contemporană / Centrul Artelor Vizuale, București

2020, Contemporania II [50 x 50] / Art Yourself Gallery, București

2018, Salonul Național de Artă Contemporană / Muzeul Național de Artă al României (MnaR), București

2017, Bienala Internațională de Pictură Chișinău / Muzeul de Artă Iași, Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău

2017, Rétrospective de peinture contemporaine roumaine Paris – Bucarest / Espace culturel Christiane Peugeot, Paris

2016, Retrospectiva Soleil de L’Est la București / ARCUB, Sala Coloanelor, București

2016, Art Safari – Pavilionul de Artă București / Palatul Dacia-România, București

2015, Soleil de L’Est: 20 ani de activitate / Institutul Cultural Român (ICR), București

2015, Bienala Internațională de Pictură Chișinău / Sala Brâncuși, Palatul Parlamentului, București

2014, UNArte la 150 de ani / Sala Dalles, Bucureşti

2013, Prezențe ale picturii contemporane românești în Franța / Institutul Cultural Român, București

2013, Triennale Européene de l’Estampe Contemporaine / Centrul Cultural, Rignac, Franţa 

Foto – Art Yourself Gallery și Mirela Iordache

Publicat în Arte vizuale, Cultură, InterviuRecomandat0 recomandări

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *